TUE 35 WRZECIONO
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Witam
To co wykonuje ruch główny z punktu widzenia samego skrawania jest średnio istotne. Niemniej jednak gdy ruch główny wykonuje przedmiot natomiast ściernica tylko ruch posuwowy nie jesteśmy w stanie wyrównać ściernicy (ani obciągnąć, zasadniczo nic się z nią nie da zrobić). Samoostrzenie ściernicy prawdopodobnie też nie będzie przebiegać jak należy. Zważając na powyższe metoda w której to przedmiot wykonuje ruch główny do mnie nie przemawia. Sądzę że dużo lepszy efekt można uzyskać przetaczając szczęki (jeżeli są twarde to można to zrobić ostrzem ceramicznym ) . Jednak najlepszy efekt uzyskamy poprzez szlifowanie z zastosowaniem suportowej przystawki szlifierskiej.
To co wykonuje ruch główny z punktu widzenia samego skrawania jest średnio istotne. Niemniej jednak gdy ruch główny wykonuje przedmiot natomiast ściernica tylko ruch posuwowy nie jesteśmy w stanie wyrównać ściernicy (ani obciągnąć, zasadniczo nic się z nią nie da zrobić). Samoostrzenie ściernicy prawdopodobnie też nie będzie przebiegać jak należy. Zważając na powyższe metoda w której to przedmiot wykonuje ruch główny do mnie nie przemawia. Sądzę że dużo lepszy efekt można uzyskać przetaczając szczęki (jeżeli są twarde to można to zrobić ostrzem ceramicznym ) . Jednak najlepszy efekt uzyskamy poprzez szlifowanie z zastosowaniem suportowej przystawki szlifierskiej.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
-
- Posty w temacie: 1
Potocznie używa się takiej nazwy - od nazwy producenta wrzecion szlifierskich. Praktycy i tak wiedzą o co chodzi. Techniczna nazwa, to szlifierka suportowa.Tylko trzeba ją mieć.marek żebrowski pisze:gelorad ,nie słuchaj teoretyków a praktyków tokarstwo to mój zawód od ponad 20 lat . bez obrazy. a nazwa przystawki do szlifowania na tokarni to fortunka .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Dlatego w warunkach amatorskich najlepszym rozwiązaniem będzie szlifierka prosta (nie mam pojęcia nazwą jakiej firmy taką szlifierkę ochrzcili "praktycy " zatem chodzi o coś takiego
) zamocowana w imaku. Robiłem podobne sztuczki za pomocą takiej szlifierki (z tym że nie było to szlifowanie szczęk ) i działało .

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6