JAk uruchomic przekażniki i sprawdzic działanie ukła
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
JAk uruchomic przekażniki i sprawdzic działanie ukła
Witam,
Do mojej maszynki polutowałem już sterowniki oraz płytę główną ( jak z zestawu akcesoria.cnc..) nie wiem jednak czy wszystko zrobiłem prawidłowo, bo kiepski ze mnie elektronik wiec chciałem sprawdzić czy chociaż przekażniki sie odpalają .. Nie mam jeszcze silników więc nie mogę ich sprawdzić ale chociaż chce zobaczyc czy cokolwiek działa:) Jak to zrobić? Jak "sprawdzić czy program widzi płytę główną i odpala na niej przekaźniki? Pozdrawiam
Marek
Oczywiście mowię o programie Mach 2.. a moze jest jakiś łatwiejszy program?
Do mojej maszynki polutowałem już sterowniki oraz płytę główną ( jak z zestawu akcesoria.cnc..) nie wiem jednak czy wszystko zrobiłem prawidłowo, bo kiepski ze mnie elektronik wiec chciałem sprawdzić czy chociaż przekażniki sie odpalają .. Nie mam jeszcze silników więc nie mogę ich sprawdzić ale chociaż chce zobaczyc czy cokolwiek działa:) Jak to zrobić? Jak "sprawdzić czy program widzi płytę główną i odpala na niej przekaźniki? Pozdrawiam
Marek
Oczywiście mowię o programie Mach 2.. a moze jest jakiś łatwiejszy program?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Możesz sobie sciągnąć jakiś programik do wymuszania stanów na porcie i możesz zmieniac stan na pinach od przekaźników... pamiętaj jak odpalasz sterowniki to pierwsze zasilanie logiki (5V) a dopiero później główne zasilanie. Na wszelki wypadek, rozładuj sobie czymś kondensatory w zasilaczu jak bedziesz podłaczał, żeby nie miały ładunku... - może to wiesz, ale napisałem, bo jakby mi ktoś tego nie powiedział, to sam bym sfurał sterowniki.
-
Jak zmienic te stany? chodzi mi o tzw klawiszologię?
czyli gdzie co wcisnac zeby sprawdzic... Z kondensatorami cos slyszalem ale dalej nie wiem dokladnie na czym ma to polegac.. Mam taki układ 3 sterowniki + płyta główna, na płycie jest zasilacz 5V dla logiki sterowników.. znaczy ze mam rozładować te kondenstaory z tego zasilacza na płycie głównej ? zewrzec je ?

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Sterowników nie powinno się odpalać bez silników - bo i po co. A z kondensatorami chodzi o to, że np. u mnie wszystko leży na szafie rozłozone i jak chce to odpalić to muszę wszystkie kable popodpinać - kable od zasilacza też - i sprawdzam miernikiem czy jest na nich jakieś napięcie na kondensatorach (mimo że zasilacz nie jest podłaczony) - jezeli jest to trzeba się go z tamtad jakoś pozbyć - ostatnio rozładowywałem brzęczykiem piezo - jak już nie piszczał to podłączałem
Pisząc o kondensatorach miałem na myśli te duże - z tego zasilacza, który będzie podłaczany nie do płyty głównej tylko do sterowników - do zasilania silników - ale Ty nie masz jeszcze silników - to pewnie nie masz zasilacza, zresztą jak pisał kolega nie podłączaj zasilania do sterowników jak nie są podłączone silniki.

- ale zauważ, że aby uzyskać to 5V to powinieneś podłączyć do płyty głównej 12V.na płycie jest zasilacz 5V dla logiki sterowników
Pisząc o kondensatorach miałem na myśli te duże - z tego zasilacza, który będzie podłaczany nie do płyty głównej tylko do sterowników - do zasilania silników - ale Ty nie masz jeszcze silników - to pewnie nie masz zasilacza, zresztą jak pisał kolega nie podłączaj zasilania do sterowników jak nie są podłączone silniki.
-
-