Jaki sprawdzony "komplet elektroniki" do frezarki?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
mamooth82
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Jaki sprawdzony "komplet elektroniki" do frezarki?

Post napisał: mamooth82 » 05 sty 2010, 23:29

Witam
Od jakiegoś czasu przeglądam to forum. Postanowiłem się zarejestrować i napisać.
Moim planem jest zbudowanie frezarki z profili(formatek) aluminiowych. Pracuje w zakładzie jako ślusarz-dostep do narzędzi mam bardzo duży-a do materiałów jeszcze wiekszy(od al po przez stal nierdzewna do mosiądz;) . W założeniu pole pracy w zakresie 250-300 os xy, os z ok 120. Frez zamatowany do rotoziper lub "czegoś podobnego". Docelowy najtwardszy material obrabiany AL. Projekt do nauki-i do hobbistycznego zastosowania jak większość tutaj. Oczywiście ogólny zarys jak ma wyglądać już mam - (nie bez pomocy niektórych topików z forum oczywiście)
O ile z budową ram itp nie powinienem mieć problemów (znaczy problemy na pewno będą-nie będę miał problemów jeżeli chodzi o warunki i materiał;) to z elektroniką już jest ciężko.
"Rysuje" w cadzie-ok. Na studiach liznąłem troszkę automatyki ale to już było wieki temu.
Jakiś czas temu zacząłem "przeglądać" Mach'a..ale niestety tylko na sucho.
I teraz wielka prośba(wiem wiem ze tematów napewno było mnóstwo bo czytałem)
Jaki silniki (3szt) dobrać jakie sterowniki jaką płytę główną jakie zasilanie aby kombinowania(czyli ingerencji w elementy) z mojej strony było ograniczone do minimum(ewent coś przylutować :D) Chciałbym aby "to" wszystko nadawało się max do AL. Moze ktoś z Was ma sprawdzony komplet wiec prosił bym o wyszczególnienie nazw. Cena-wiadomo najlepsza w stosunku do jakości;) Niestety nie mam kogo sie poradzic w tej kwestii . Zakupienie ze strony i później pisanie czemu nie dziala i dlaczego jest bez sensu. Z góry dziękuje-oczywiście dalej bede sledził forum-moze znajde sam odp no swoje pytania.

Tagi:

piwkot
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: piwkot » 06 sty 2010, 07:31

Powiem Ci, ze te robie maszynke i tez rozgladam sie za elektronika i mam podobne wymagania. Z tego co juz wiem powiem Ci tyle:
- silniki minimum 1.9 Nm (ja bede bral prawdopodobnie od kolegi markcomp77 ze wzgledu na dwustronna os), na os Z chyba 1.26, Tobie polecam 3x 1.9 Nm.
- co do elektroniki, jesli Cie stac to 3x M542 do tego plyta glowna i trafo( kolega markcomp77 na pewno cos doradzi ).
Ja ze wzgledu na prostote i kase bede bral chyba sterownik z mixpolu - Alfa 3G, jest to sterownik do trzech silnikow na jednej plycie razem z zasilaczami 12 i 5 V z krokiem 1/8 ( Kolega boston ma taki zestaw ( foto w galerii) i jest zadowolony.

jora38
Posty w temacie: 1

Post napisał: jora38 » 06 sty 2010, 08:38

Składając swoją grawerkę, też miałem dylemat co do elektroniki. Jest sporo na Allegro płytek transformatorów itp. Po uzyskanych radach od kolegów, też zdecydowałem się na gotowe sterowanie u kolegi markcomp77. Kupiłem też u niego silniki, które pomógł mi wybrać, wytłumaczył jak działają i jak się oblicza, jaki silnik jest nam potrzebny.
Maszyna chodzi ponad rok, mechanika wymagała już małej regulacji, natomiast do elektroniki nie mam uwag, jestem zadowolony.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 06 sty 2010, 08:47

po testach sterownika M542 stwierdziłem że nigdy słabszego nie wstawię. no chyba że maszynka będzie naprawdę niskobudżetowa i tylko do nauki, ale ten etap za mną :)
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pixes2 » 06 sty 2010, 14:40

Koledzy dobże radzą. Żródło zakupu niezawodne.
Moim zdaniem także M542, a co do silników to rozważ zakup tych 3,1 Nm.
Różnica w cenie nie jest powalająca, a od przybytku głowa nie boli.
Zdaje się, że kupisz tam gotowe zestawy. Wtedy cała Twoja robota przy elektronice będzie polegała na powkładaniu wtyczek w odpowiednie gniazda i trochę gmerania w kompie, aby całość skonfigurować.

Tomek.

Autor tematu
mamooth82
Posty w temacie: 4

Post napisał: mamooth82 » 06 sty 2010, 19:17

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.
Przyszedłem z pracy dopiero wiec na głębsze rozważania przyjdzie czas dopiero poznym wieczorem;)
Tak na gorąco- 3 silniki 1,9 Nm (kosz ok 300zł) plus 3 sterowniki-ten M542 jest chyba za drogi jak na moje pierwsze podejście do tematu. Nie wiem ile kosztuje Alfa 3G (bo chyba na stronie nie ma cen a nie zdazylem napisac maila jeszcze z zapytaniem) ale napewno wyjdzie taniej:) Tylko czy na te silniki bedzie ok? Ale jaka plyta główna? Zerknę jeszcze na wszystko wieczorkiem napisze maila do polecanego kolegi i zobacze.

piwkot

Post napisał: piwkot » 06 sty 2010, 19:57

Zapewniam Cię że Alfa do tych silników będzie ok :) i wyjdzie taniej. Pytałem o cenę i czekam na odpowiedź. Pisałem już, że kolega jeden pracuje już kilka lat na nim i nie narzeka . Do alfy już nie trzeba płyty wszystko jest , tylko trafo potrzebne :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 06 sty 2010, 21:37

jakies 300 zl z hakiem, mam 2 sztyuki, jedną spalona hehe, do moich pierwszych maszynek ją wkładalem i nadal chodzą, jedyny mankament to 2,5 A i predkosci do 1000mm/min max, reszta ok
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

piwkot

Post napisał: piwkot » 06 sty 2010, 21:49

bartuss1 pisze:.... predkosci do 1000mm/min max, reszta ok
hmm, trochę mnie zasmuciłeś :???: chciałem osiągnąć przejazd przez całą os nie dłużej jak 15 sek, czyli ok. 2000 mm/ min . (długość przejazdu ok 600 mm) :roll:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 06 sty 2010, 22:56

ludzie ludzie halo, przecież poza kilkoma osobami tu nikt nie prowadzi produkcji seryjnej na cnc ( no chyba że jeszcze) z 1m/min da się żyć przecież :wink:
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”