Od jakiegoś czasu przeglądam to forum. Postanowiłem się zarejestrować i napisać.
Moim planem jest zbudowanie frezarki z profili(formatek) aluminiowych. Pracuje w zakładzie jako ślusarz-dostep do narzędzi mam bardzo duży-a do materiałów jeszcze wiekszy(od al po przez stal nierdzewna do mosiądz;) . W założeniu pole pracy w zakresie 250-300 os xy, os z ok 120. Frez zamatowany do rotoziper lub "czegoś podobnego". Docelowy najtwardszy material obrabiany AL. Projekt do nauki-i do hobbistycznego zastosowania jak większość tutaj. Oczywiście ogólny zarys jak ma wyglądać już mam - (nie bez pomocy niektórych topików z forum oczywiście)
O ile z budową ram itp nie powinienem mieć problemów (znaczy problemy na pewno będą-nie będę miał problemów jeżeli chodzi o warunki i materiał;) to z elektroniką już jest ciężko.
"Rysuje" w cadzie-ok. Na studiach liznąłem troszkę automatyki ale to już było wieki temu.
Jakiś czas temu zacząłem "przeglądać" Mach'a..ale niestety tylko na sucho.
I teraz wielka prośba(wiem wiem ze tematów napewno było mnóstwo bo czytałem)
Jaki silniki (3szt) dobrać jakie sterowniki jaką płytę główną jakie zasilanie aby kombinowania(czyli ingerencji w elementy) z mojej strony było ograniczone do minimum(ewent coś przylutować