Mała frezarka do metalu

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 04 sty 2010, 14:26

m.j. pisze:Mam teraz dwie opcje:
1. Pójść w kierunku poznawczym i budować maszynkę z łatwo dostępnych np.

- rozumiem, że mając silnik krokowy to muszę mieć sterownik do każdego silnika np. coś takiego:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... kowych.htm
- owe sterowniki podłączam do płyty głównej:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskmb2.htm
- płytę główną podłączam do komputera
- instaluje program np. MACH2.

Teraz mam kolejne pytanie - czy mając owe sterowniki, płytę główną , silniczki od drukarki, komputer z MACH2 oraz jakieś kabelki łączące to wszystko już mogę uruchomić silniki? I czy po uruchomieniu będą już słuchać moich rozkazów :cool: , a ja będę mógł skupić się na wykonaniu szkieletu frezarki?
1. dobra opcja
2. wszystko się zgadza, tylko nie zapomnij to czymś "nakarmić, AT albo ATX od kompa wystarczy, może być też toroidka na 12-24V i mostek, bezpieczniki
3.tak

PS robiłem konstrukcje na profilach i wspienionym PCV do nauki, obrabiało to nawet laminat do płytek drukowanych.
należy również pamiętać że silniki od drukarek bywają różne, i niektorę są na 24V i wyżej więc wydajność przy np 12V żadna. ogólnie pasuje też zaopatrzyć się choćby podstawowy miernik V-A-Ohm.

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Tagi:

Autor tematu
m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 19

Post napisał: m.j. » 04 sty 2010, 14:32

A czy karmienie może odbywać się za pomocą PC-ta, a dokładnie - jego zasilacza, czy trzeba użyć oddzielnego zasilania??
Tłumacząc z mojego języka -
1. Czy płytę główną do sterowników można podłączyć pod zasilacz komputera, na którym będzie działal MACH2 czy trzeba stosować oddzielny zasilacz?
2. Czy podłączona płyta główna zasila też silniki krokowe??

Przepraszam za być może śmieszne dla Was pytania ale naprawdę jestem zielony, a mam nadzieję, że ów temat rozjaśni trochę mroki dla ludzi mojego pokroju.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 04 sty 2010, 14:36

1.ogólnie można ale nie jest zalecane, zwłaszcza w fazach testów możesz "przypadkiem" puścić z dymem stery i kompa.
2.płyta zasila tylko logikę sterowników, na silniki jest inne wejście.
ale z jednego trafa można zasilić całość

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 04 sty 2010, 14:41

witam.
raczej niezbędny jest osobny zasilacz .
co do silników z drukarek - zależy jakie i od jakich drukarek .
w drukarkach występowały silniki unipolarne i bipolarne - musisz sprawdzić jaki masz .
możesz skierować się w stronę jeszcze prostszej opcji .
małe silniki , proste ( i tanie ) sterowniki , mdf i prowadnice z szuflad .
do większej maszyny przydały by się lepsze co nieco sterowniki i silniki .
tak to zostaną Ci " na składzie " i będzie ból .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 04 sty 2010, 14:50

pukury pisze: w drukarkach występowały silniki unipolarne i bipolarne - musisz sprawdzić jaki masz .
kolego a cóż to za różnica ( nie mówimy o wydajności i dynamice silnika) SSK B01 np sobie z tym poradzi kwestia prawidłowego podpięcia

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 04 sty 2010, 15:06

Jaki więc sterownik byście polecali, żeby był możliwy do użycia w następnych ewentualnych projektach? Czy sterownik mogący obsłużyć większe silniki nie zrobi kuku mniejszym??
Jak odróżnić silnik unipolarny od bipolarnego?

Jasna sprawa, że chciałbym aby jak najwiecej podzespołów można było wykorzystać przy budowie następnej maszynki. Jak pewnie już zauważyliście staram się wykorzystywać dostępne w forumowym sklepie sterowniki oraz inne podzespoły, aby jak najbardziej ułatwić sobie poskładanie wszystkiego do kupy i pomoc w ewentualnych problemach.
Reasumując - dobrze by było aby sterowniki i cała elektronika była jak najbardziej uniwersalna. Pozostała reszta musi jak na razie ze względów czysto finansowych być jak najtańsza.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 04 sty 2010, 15:34

owszem jest taka możliwość ale cena kolegę może przestraszyć. sensowne stery zaczynają się od M542 w górę, a silniki od 1,5Nm w górę.

i po to jest przydatny miernik. bipolarny ma 4 wyprowadzenia unipolarny 6 albo 8

piwkot
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: piwkot » 04 sty 2010, 16:44

Co do sterowników to możesz kupić 3 sterowniki zintegrowane z zasilaczami 12V i 5V razem na jednej płycie głównej. Wszystko co potrzebujesz to taki sterownik np. Alfa 3 i transformator. Zobacz w firmie Mixpol.

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 05 sty 2010, 10:36

Czy można zastosować elektronikę z drukarki? Skoro silniki wezmę na początek z drukarki to być może i płytkę też można jakoś zaadaptować??

piwkot
Posty w temacie: 8

Post napisał: piwkot » 05 sty 2010, 10:43

Nie bardzo, taki sterownik jest zintegrowany na plyie glownej drukarki. Nie wiedze mozliwosci jego zaadaptowania do maszyny cnc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”