silniki SIMOSTEP

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

silniki SIMOSTEP

Post napisał: r955 » 25 lis 2009, 11:44

Dlaczego silniki krokowe w linku ponizej sa takie drogie? czy tez moze sa to serwomotory???
http://sklep.stesar.pl/component/page,s ... 6&vmcchk=1

Tagi:

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 25 lis 2009, 14:06

Witam.
W bardzo dużym skrócie i uproszczeniu - większa część tej kwoty to znaczek markowy, mniejsza to jakość. Dochodzi jeszcze hamulec :mrgreen: ale liczony jest pewnie osobno :evil:
Pozdrawiam, skoczek.

Archeerie
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: Archeerie » 03 sty 2010, 22:38

Witam,
najprawdopodobniej z powodu dołożonego hamulca. Z opisu na stronie wynika, że jest to hamulec magnetoelektryczny zwalniany napięciem. Innymi słowy: siła hamowania bierze się z magnesu trwałego wbudowanego w korpus, zwalnianie hamulca odbywa się dzięki polu magnetycznemu (o przeciwnym zwrocie do pola magnesu) wytworzonemu przez prąd płynący przez wbudowaną cewkę.
Kidyś próbowałem dowiadywać się o ceny takich hamulców. Po przeczytaniu oferty, jaką mi przesłano, długo nie mogłem wyjść ze zdziwienia. Koszt hamulca to bagatela 1080PLN. Jeśli więc od cen silników odejmiesz kwotę około 1000PLN - 1200PLN otrzymasz "normalne" ceny za silnik :mrgreen:

Po dokładniejszym przestudiowaniu stronki, o którą pytasz, widzę, że również silniki bez hamulców sporo kosztują. Być może to kwestia hermetyzacji (na co zdaje się wskazywać widoczny na zdjęciach na dolnej części korpusu silnika otwór do wprowadzenia kabli, który zdaje się mieć uszczelnienie).
Człowiek szlachetny wymaga od siebie, prostak od innych (Konfucjusz)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”