PULPIT YAM CNC-CK-1 FANUC OT DOJAZDY/ODJAZDY G0 TOKARKA
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
PULPIT YAM CNC-CK-1 FANUC OT DOJAZDY/ODJAZDY G0 TOKARKA
Witam serdecznie. Zakupiłem maszynke jak w tytule i mam problemy z zapuszczeniem z programu, mianowicie wszystko jest ok poza szybkimi dojazdami i odjazdami na G0. Po przelączeniu na potencjometrze nawet na 100% maszyna idzie na G0 z predkością jak na G1. Najprawdopodobniej trzeba coś poprzełączac tymi przelącznikami ktore znajduja sie na samym dole pulpitu, niestety probowalem juz na kilka sposobów i nie pomogło, przy jednej opcji dziala szybkie G0 sterowane z potencjometru ale wtedy również G1 podczes obróbki działa jak G0 i nie ma wtedy posuwu tylko idzie caly czas na G0! Wydaje mi się też że posuwem podczas programu powienienem rególować z potencjometru umieszczonego obok czerwonego "grzyba" a tym czasem moge tylko podczas programu regulowac posuwem ale z potencjometru przy którym narysowana jest "reka" czyli wydaje mi sie ze on jest do pracy recznej a nie w automacie podczas programu. Prosze o pomoc moze ktos z Was ma taka maszyne, lub robi na takiej. Co trzeba poprzłanczać i jak by można było używac szybkiego G0 i rególowac posów z potencjometru obok "grzyba" ???

lukamet
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
od regulacji G0 masz przelącznik nad "grzybem". jeśli nie możesz regulowa to być może ktoś na stałę zmienił posuw przyspieszony, miałem tak w jednej maszynie bo na szybszym ruchu wywalało coś tam w maszynie, nie zagłębiałem się ale tak mi powiedziano i maszyna nie chciała pracować, więc posuw został zmniejszony w plc. probuje dojść po przełącznikach na dole czy nie masz czasem włączonego ruchu testowego, ale wydaje mi się, że jest wszystko tak jak ma być, chociaż spotykałem się z niektórymi oznaczeniami inaczej rysowanymi.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam Draco. A nie wydaje Ci sie że posuwem podczas programu powinienem regulowac tym obok "grzyba" ? Bo ja reguluje tylko tym poniżej bo tamten nie reaguje na nic, w żadnej pozycji. Cos mam chyba nie tak z tymi przełącznikami na dole... A jesli chodzi o G0 to wiem reguluje sie tym potencjometrem nad "grzybem" ponieważ jak przełącze na potencjometrze głownym na prace ręczna- "ręka" i w tych przełącznikach na samym dole pulpitu dodatkowo przełącze tez ten szósty od lewej strony z rysunkiem obrazującym posów "/\/\/\" to wtedy dziala mi G0 na wszystkich wartosciach i na 25 % i na 50% i na 100% ale tylko tak jak wspominałem na pracy ręcznej. Gdy przełącze na automat to wtedy przy zalaczonym tym dolnym posuwie jak idzie program to nie dziala mi G1 tylko wszystko jedzie na G0. I tu jest znowu problem...

lukamet
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam!
Przełącznik o którym mówisz (6 od lewej ) ma właśnie takie działanie u mnie nazywa se dry run po jego załączeniu wszystkie posuwy jadą na G0. Co do regulacji posuwu podczas programu to do tego służy właśnie ten poniżej "grzyba" Sprawdz czy ten obok "grzyba nie jest czasami do regulacji podczas ruchów ręcznych ale przy pomocy "korbki"
Przełącznik o którym mówisz (6 od lewej ) ma właśnie takie działanie u mnie nazywa se dry run po jego załączeniu wszystkie posuwy jadą na G0. Co do regulacji posuwu podczas programu to do tego służy właśnie ten poniżej "grzyba" Sprawdz czy ten obok "grzyba nie jest czasami do regulacji podczas ruchów ręcznych ale przy pomocy "korbki"
Labolbo1