hypertherm max100D, kolizja Palnika PAC160 z blachą

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
rokare
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

hypertherm max100D, kolizja Palnika PAC160 z blachą

Post napisał: rokare » 30 lis 2009, 19:27

witam

w czasie dzisiejszego ciecia złamałem element nr 23 z poniższego linaka
http://www.lom.cc/HyperthermMax100D.htm

czy któryś z kolegów wymieniał już tę część ewentualnie może polecić jakiś sklep gdzie mogę taką część dostać, ewentualnie czy ktoś może polecić jakiś dobry zamiennik palnika za rozsądne pieniądze.

widzę że przed następnym cięciem muszę zamontować jakieś dobre zabezpieczenie antykolizyjne.

pozdro

hmm

Tagi:

pandabera
Posty w temacie: 1

Post napisał: pandabera » 01 gru 2009, 15:44

Witam jeśli ta część występuje w katalogu to dostaniesz ją u każdego przedstawiciela hypertherma.Zapytaj się dostawcy materiałów eksploatacyjnych do palnika u którego zamawiasz dysze,elektrody.Z wymianą korpusu palnika nie powinno być większych trudności. Zapytaj się cnc-cad on na pewno Ci doradzi.
nic na siłe

Autor tematu
rokare
Posty w temacie: 2

Post napisał: rokare » 01 gru 2009, 22:05

zapomniałem dodać że części eksploatacyjnych jeszcze nie kupowałem bo plazme kupiłem używaną w niemczech po zakończeniu moich praktyk i dostałem blisko 25szt elektrod i dysz w komplecie i innych elementów ekspoatacyjnych :mrgreen: a plazmę tnę prywatnie na własne potrzeby (jak na razie wymieniłem chyba 4 komplety dysz i elektrod) :wink: bo lubię majsterkować razem z Tatą. no i tak na zbudowanym stole nie było żadnych zabezpieczeń antykolizyjnych ( w tej chwili temat priorytetowy zrobienie jakichś zabezpieczeń żeby był to pierwszy i ostatni palnik jaki połamałem) i palnik był zamontowany na sztywno, przez co sie połamał. teraz zastanawiam się czy kupić samą tę część czy może zmienić palnik na jakiś inny?? stąd moje pytanie.

pozdro i dzięki za zainteresowanie
hmm

Marcin_FST

Post napisał: Marcin_FST » 02 gru 2009, 07:49

rokare pisze:teraz zastanawiam się czy kupić samą tę część czy może zmienić palnik na jakiś inny??
Ekspertem w tej branży nie jestem, ale zalecałebym skołować palnik ze śrubami regulacyjnymi do poziomowania ( o ile takie istnieją w palnikach plazmowych - ja mam u siebie palniki tlenowe i jest coś takiego). W razie draki kładziesz spory kawał blachy na stół, luzujesz śruby regulacyjne, potem ustawiasz palnik za pomocą kątownika i gotowe :). Sam już ustawiałem palnik tą metodą kilka razy, a ostatnio przed paleniem blach od #20mm za każdym razem sprawdzam wypoziomowanie palnika.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 06 gru 2009, 20:13

witam ...

To co masz uszkodzone to korpus palnika.
Dorabianie może być kosztowniejsze niż kupno nowego.
Zamienników brak na rynku o ile mi wiadomo. Można to dorobić , ale tak jak piszę , cena będzie pewnie wysoka.
żeby się uchronić przed ponownym uszkodzeniem się tego korpusu to zainstaluj wyłącznik kolizyjny. Jaki ?? odp. Skuteczny i prosty. Np. pneumatyczny lub coś z serii SAS2000 ...4000 ( drogie jak nie bardzo drogie urządzenia ) lub jakieś inne tańsze.
Możesz również zmienić sobie palnik na całkowicie inny , ale czy dasz radę to zrobić ??
Złamanie korpusu , to nie lada wyczyn … :wink:
Pionowanie palnika to obowiązek dla operatora. Plazma robi ukos co jest naturalne ale ruszt na stole materiałowym tez się zużywa i blacha po pewnym czasie straci poziom.
Po za tym … niwelacja skosu to również technologia cięcia zgodnie z zasadami cięcia termicznego ( patrz inne posty ) oraz zaleceniami producenta.

Co do HP … nie będę się bardzo rozpisywał, ale miałem ostatnio kontakt z HP i byłem nawet zadowolony. Albo posty coś pomogły albo trafiłem do odpowiednich osób.
Przez ostatnie kilka dni trenowałem HPR400 XD w połączeniu z CNC-HPC. Wyniki testów opiszę nie bawem. Nie było jakiś cudów … po prostu działał.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”