Witam,
dzisiaj maszyna zgubila sie przy wycinaniu trójkątów. Okazało się po otwarciu DXFa, że zamiast jednej linii mam dwie (mam na mysli dwa odcinki, a nie jedna linia na drugiej). Po poprawieniu rysunku błąd i tak występuje. Zastanawiam się czy nie jest to wina zapisu do DFXa (chodzi mi o wersję zapisu).
Dopiero zaczynam się w wypalanie bawić, może jakieś screeny podczas tłumaczenia. Będę wdzięczny.
P.S. Dodam jeszcze, że jak mam blachę 3000x2000 gr.20 jest ok, ale jak mam 4000(opcjonalnie6000)x2000 gr. 20 (poc.15) juz wyskakuje blad.
Pozdrawiam
R
błąd przed wypalaniem
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
No to nie wygląda na błąd kodu a raczej coś dziwnego z maszyną. Skoro na mniejszym arkuszu masz wszytko OK to bym powiedział że kod jest dobry. Jedyne co mi się nasuwa teraz do głowy to że np. w kodzie masz podane wymiary blachy i poźniej w maszynie tez podajesz rozmiar arkusza i wtedy system sprawdza że obydwa parametry nie sa zgodne i sterownik wywala jakiś błąd. Ale dziwi mnie fakt że chłopaki ze Stigala nie wiedza o co chodzi, bo powiem szczerze że mają dość dużą wiedzę.
Ciekaw jestem innych możliwych rozwiązań.
Ciekaw jestem innych możliwych rozwiązań.

Pozdrawiam Marcin
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
przelicznik trajektorii może źle liczyć, encodery się gubią przy przeliczaniu itd. I tu jest potrzebny dobry informatyk by przywrócić poprzedni.
Nie wiem jak to ma rozwiązane STIGAL ... bo postprocesor to inna bajka ale też możliwa.
Czy maszyna ciągle pracowała na tym postprocesorze ??
Trójkąt o o tyle dziwny element że przynajmniej dwa razy będzie zrobiona zmiana polaryzacyjna zadajnika co się wiąże z kierunkiem i będą przynajmniej dwie osie równocześnie pracować.
Stawiam na CNC ... chodź gdybym to widział osobiście to było by inaczej.
Pytanie .... czy oba silniki idą równo ??
Nie wiem jak to ma rozwiązane STIGAL ... bo postprocesor to inna bajka ale też możliwa.
Czy maszyna ciągle pracowała na tym postprocesorze ??
Trójkąt o o tyle dziwny element że przynajmniej dwa razy będzie zrobiona zmiana polaryzacyjna zadajnika co się wiąże z kierunkiem i będą przynajmniej dwie osie równocześnie pracować.
Stawiam na CNC ... chodź gdybym to widział osobiście to było by inaczej.
Pytanie .... czy oba silniki idą równo ??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
witam
kolego roballo2009 opowiedz czy posłuchałeś rad i czy odniosło to skutek,
warto wiedzieć czy ktoś rozwiązał twój problem, a ty nie odpisujesz tylko następne problemy podajesz
pozdro4all
ps pewnie forum jest do pomocy ale w przyszłości jak ktoś by to przeczytał to mógłby bez zadawaina pytań znaleźć odpowiedź
kolego roballo2009 opowiedz czy posłuchałeś rad i czy odniosło to skutek,
warto wiedzieć czy ktoś rozwiązał twój problem, a ty nie odpisujesz tylko następne problemy podajesz
pozdro4all
ps pewnie forum jest do pomocy ale w przyszłości jak ktoś by to przeczytał to mógłby bez zadawaina pytań znaleźć odpowiedź
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
1 problem roballo2009 polegal na zle napisaniu programu, chlopaki ze stigla moze i sa kumaci ale ci co pisza oprogramowanie to zall.i widze ze nie tylko ze stigla ale i napewno z eckerta, oprogramowanie kosztowalo 20 tys a byl tak nie dopracowany ze az zall.
2 problem roballo2009 tez polega na zle napisaniu programu, zaloze sie ze wypalarka jest w 100% sprawna, zreszta niech sobie sprawdzi programy testowe ktore zapewne sa na niej i napewno poprawnie dzialaja.
po prostu za malo doswiadczenia !
pozdroo
2 problem roballo2009 tez polega na zle napisaniu programu, zaloze sie ze wypalarka jest w 100% sprawna, zreszta niech sobie sprawdzi programy testowe ktore zapewne sa na niej i napewno poprawnie dzialaja.
po prostu za malo doswiadczenia !
pozdroo