Rodzaj napędu: śruba trapezowa vs listwa zębata.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Gdyby ją po prostu położyć na dwóch łożyskach to tak..Sądzisz że na odcinku 2500 mm śruba 32 nie ugnie się pod własnym ciężarem?
Ale meritum jest takie.. ze przy długości 2500mm ( to długość ramy przecież a nie luźnego odcinka śruby) ...można przy odpowiedniej konstrukcji z powodzeniem zastosować takie śruby
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Owszem można i tak. Wtedy w grę wchodzi nakrętka napędowa.
@ 251mz Jeśli chodzi o cenę, gra tutaj w pewnym stopniu rolę, jednak nie przewyższa kosztu śruby.
A co szanowni koledzy powiecie na hartowanie listwy zębatej. Teoretycznie wzmacnia to listwę, jednak czy aż tak bardzo?
@ 251mz Jeśli chodzi o cenę, gra tutaj w pewnym stopniu rolę, jednak nie przewyższa kosztu śruby.
A co szanowni koledzy powiecie na hartowanie listwy zębatej. Teoretycznie wzmacnia to listwę, jednak czy aż tak bardzo?
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
-
- Kontakt:
Planowanie ok 400 zł. Solidna firma. Nie wiem jaką maszyną było to wykonane.
Wracając do tematu - znacznie od niego odbiegamy - osobiście sądzę, że listwy zębate przeważają nad śrubami. Wiele zależy od siły nacisku na listwę. Moim zdaniem ma to wpływ na zużycie listwy. Oczywiście to są tylko moje - czysto teoretyczne wywody.
Wracając do tematu - znacznie od niego odbiegamy - osobiście sądzę, że listwy zębate przeważają nad śrubami. Wiele zależy od siły nacisku na listwę. Moim zdaniem ma to wpływ na zużycie listwy. Oczywiście to są tylko moje - czysto teoretyczne wywody.
Pozdrawiam Paweł Z.
-
- Kontakt:
Moim zdaniem dokładność na poziomie 0.1 mm nie ma sensu. Widziałem maszynę do produkcji silniczków RC spalinowych, która właśnie wykorzystuje listwy zębate.
Pozdrawiam Paweł Z.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Jest to możliwe.. można kupić (np Szwajcarzy to robią) listwy z bardzo dobrych stali, hartowane SZLIFOWANE i w dodatku ze skośnymi zębami... dokładność tego.. jest REWELACYJNA... ale zapłacisz znacznie więcej niż za nawet śrubę 32 i to w dodatku kulowąMoim zdaniem dokładność na poziomie 0.1 mm nie ma sensu. Widziałem maszynę do produkcji silniczków RC spalinowych, która właśnie wykorzystuje listwy zębate.

listwa zębata listwie zębatej nie równa

Na zwykłej listwie (dostępnych w popularnych sklepach z "amatorskim" CNC więcej nie wycisniesz...)
[/quote]
-
- Kontakt:
A więc tak to wygląda. Tego nie wiedziałem. Punkcik dla szanownego Kolegi.
Czy w Polsce można dostać listwy ze skośnymi zębami? Średnio z dostępnością takowego towaru w Naszym kraju.
Czy w Polsce można dostać listwy ze skośnymi zębami? Średnio z dostępnością takowego towaru w Naszym kraju.
Pozdrawiam Paweł Z.