Jak najlepiej ustawić wrzeciono w osi
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Mi noże jakoś nie piszczą i nie biegłem do warsztatu sprawdzać, ale wg mnie będzie piszczał głównie wtedy gdy będzie nad osią. Nóż ocierając o wałek powierzchnią przyłożenia i tam powstanie tarcie - powód pisku i złej powierzchni obrobionej.
- Załączniki
-
- nóż ponad osią.jpg (12.23 KiB) Przejrzano 1505 razy
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
Zły kąt natarcia, przyłożenia itp odpada, ponieważ używam składaka. Powierzchnia wcale nie jest gorsza gdy nóż mi piszczy. Jest tylko jakby bardziej matowa, ale jest równocześnie bardzo gładka. Mówię tutaj o akurat konkretnym przypadku, kiedy ustawiałem wrzeciono i konik. Gdy w miarę dobrze ustawiłem wrzeciono piszczenie znikło. Później gdy ustawiałem konik to w pewnych położeniach nóż też piszczał. Gdy ustawiłem to piszczenie znikło. Piszczenie było tak uciążliwe że aż bolały uszy. Nóż wtedy nie zarywał - być może dzięki podparciu konikiem. Pytałem z ciekawości.
[ Dodano: 2009-11-22, 18:02 ]
Chciałem się pochwalić, że już mam za sobą wykonanych kilka drobnych elementów na tokarynce i że bardzo mi się ta robota podoba i bardzo mnie wciągnęła. Tokarka po ręcznym ustawianiu wrzeciennika podkładkami toczy bardzo ładnie i wreszcie mogę złapać wymiar
Na szczęście boje z chińszczyzną zakończyły się sukcesem - a już myślałem, że skończy się na reklamacji. Teraz mogę odetchnąć z ulgą 
[ Dodano: 2009-11-22, 18:02 ]
Chciałem się pochwalić, że już mam za sobą wykonanych kilka drobnych elementów na tokarynce i że bardzo mi się ta robota podoba i bardzo mnie wciągnęła. Tokarka po ręcznym ustawianiu wrzeciennika podkładkami toczy bardzo ładnie i wreszcie mogę złapać wymiar

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Przypadkowo wpadł mi w ręce wałek światłoczuły od drukarki laserowej, średnica 30mm, długość 350mm. Idealnie gładki, precyzyjnie wykonany. Bicie przy koniku dużo poniżej 0,01mm. Sądzę, ze idealnie nadaje się do ustawienia konika. Można dostać za darmo w punktach naprawy drukarek. Czekam na opinie.
Pozdrawiam
Andrzej
Pozdrawiam
Andrzej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Podepnę się pod temat. Pobawiłem się już co nieco maszynką ustawioną jako tako jak umiałem na początku. Z czasem dostrzegam coraz więcej uciążliwości związnych z niedokładnością tokarki.
Jedną z nich jest bicie powierzchni czołowej tarczy wrzeciona na którym montuje się uchwyt (wcześniej nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzać
). Trzeba to bicie jakoś zlikwidować zwłaszcza że wynosi prawie 6 setek!. Czy mogę przejechać nożem tą tarczę ot tak zdejmując jedynie uchwyt? Tak jakby tokarka sama siebie toczyła?
Chodzi wyłącznie o powierzchnię czołową tam gdzie są trzy otwory na śruby uchwytu - nic więcej.

Jedną z nich jest bicie powierzchni czołowej tarczy wrzeciona na którym montuje się uchwyt (wcześniej nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzać

Chodzi wyłącznie o powierzchnię czołową tam gdzie są trzy otwory na śruby uchwytu - nic więcej.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
Sprawdziłeś bicie na krótkim pręcie zamocowanym na uchwycie w odległości około 6cm od uchwytu? Jeśli bicie jest niewielkie (ja miałem około 0.02) to nic nie ruszaj. No chyba, że po wytoczeniu pręta robi stożek.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1