Przeróbka sterowania w tokarce Gildemeister na Macha 3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: olo_3 » 12 lis 2009, 22:44

dobra odskoczymy nieco od tematu głównego i zajmiemy się gadżetami:

enkoder wystarczy ze ma 2 kanały AiB (dla macha) w opcjach konfigurujesz piny i ilość impulsów. wystarczy byle jaki np z TME za 0,7 euro netto ( http://www.tme.eu/html/PL/mechaniczne-e ... pelny.html )
( ED16111O Enkoder do PCB, poziomy, plastikowa ośka
ED16112O Enkoder do PCB, pionowy, plastikowa ośka )

WAŻNE BY MASA ENKODERA BYŁA SPIĘTA Z MASA PC (masa sygnałowa/ elektroniczna)
do samego enkodera musisz mieć min. 2 wolne piny (plus masa i zasilanie)
guziczki jakie tam tylko chcesz możesz sobie przypisać do pinów, ich funkcja zależy tylko od ciebie.

tu masz opis do kabli:
http://cgi.ebay.de/CNC-control-jog-100- ... 3ef9d6217c

co do monitora, użytkuję od 2lat, osobiście radze ci zmienić klawiaturę na taka z tabliczka dotykowa - wymamienia sie co 3mies. w wyniku zabrudzeń płynami (brudne ręce) - taniej niz monitor.
Załączniki
Enkoder.pdf
opis w .pdf do enkodera
(119.05 KiB) Pobrany 244 razy

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Tagi:

Autor tematu
fresko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 34
Kontakt:

Post napisał: fresko » 13 lis 2009, 09:28

Poniżej daję filmik jak działa panel dotykowy, tam akurat uruchomiłem program do frezarki żeby lepie było widać :

olo_3 czy warto kupić ten enkoder,o którym wczoraj mówiłem bo ten który ty mi pokazałeś jakoś mi bardzo nie podchodzi, poza tym trzeba tam zrobić jakąś obudowę, pokrętła i przełączniki, nigdy on nie będzie miał takiego wglądu jak oryginał. Chciałem jeszcze zapytać o tą klawiaturę z tabliczką dotykową, czy to chodzi o taką z touch padem jak w laptopie ?

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 13 lis 2009, 11:28

no kup, myślę ze warto,
przeciw:
cena nie rewelacja ponad 850pl - za co ?? (podobno ostatnia sztuka), wykonanie kiepskie, jakość słaba.
musisz jeszcze wiedzieć ze tego typu enkodery "przeskakują" tj, załóżmy chcesz podjechać 0.1 (ustawiasz skok na dychę ) i enkoder indukuje 2 impulsy (jesteś nożem w materiale). czasami dychę w + czasami w - rożnie bywa jak sobie przeskoczy tak wychodzi.
obudowę można zawsze wyfrezować z alu i anodować - tym bardziej ze chodzi o jednostkowa produkcje.
tak przy okazji zerknij jeszcze na to:
http://www.cnc-winckler.de/Zubehor/Zubehor.html
(co prawda cena tez z kosmosu, ale na eBayu maja za 1/2)

mam taka klawiaturę (tabliczka ma taka zaletę ze pracuje w każdej pozycji - wcześniej kombinowałem z kółkiem (Trackball) - nie zdaje egzaminu, tabliczki kupisz tez osobno bez klawiatury np. KLIK - jeszcze jedno w klawiaturach litery się ścierają od zabrudzeń)
http://cgi.ebay.de/Kabellose-Mini-Tasta ... 2ea90338d3

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: termit_tm » 13 lis 2009, 11:38

fresko - a dlaczego klawiaturę w tym swoim panelu zamontowałeś pionowo przecież to będzie strasznie niewygodne no chyba ze będzie służyć tylko do edycji kodów ?

Autor tematu
fresko
Kontakt:

Post napisał: fresko » 14 lis 2009, 01:24

klawiatura jest na wysokości 140 cm bez problemu można na niej pisać , a poza tym jest mniejsze prawdopodobieństwo że wpadnie jakieś wióro pomiędzy przyciski .
Klawiatury na razie nie będę zmieniał do prób może być , potem zobaczę .
Wziołem się dziś za te kable w szafie , poobcinałem je , pozakładałem wsuwki i założyłem do te starej listwy , listwa jest ponumerowana , będzie potem łatwiej , kabli jest 65 szt.

Dobra z gadżetami dam se na razie siana .
Olo kiedyś pisałeś że wysterowanie koniem nie jest takie proste , co miałeś na myśli , dla mnie to wygląda tak , są dwa zawory wysuń i wsuń konia uruchamiam je nogą , siłę docisku reguluje zaworem z tyłu maszyny ręcznie przy koniu są trzy krańcówki wyłączają one zawory przy max. wysunięciu i wsunięciu konia nie wiem poco jest ta trzecia nie jestem pewien ale wydaje mi się że jak coś jest podparte i spadnie ciśnienie to ta trzecia włącza zawór który podnosi ciśnienie ,ale mogę się mylić , jest jeszcze czujnik ciśnienia .

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 14 lis 2009, 11:06

nie wiem daj foty i schemat instalacji hydraulicznej (jak masz) będziemy myslec

jeśli chcesz go sterować tylko ręczenie a właściwie "noga" to wystarcza ci te 2przekazniki, normalnie jest tak ze sterowanie robi referencyjny na koniu (choć nie zawsze) może dlatego tam jest 3 krańcówka, swoja draga jak spadnie ciśnienie musi zatrzymać program.
normalnie jest tak ze koń cały czas "ciśnie" na materiał - dlatego m/n miałeś nie psuć hydraulicznego zacisku wrzeciona - bo ręka tak nie dokręcisz.

ja mam tak w indexie ze koń kładzie się i wstaje, ponadto jeździ do przodu i tylu - wszystko hydraulicznie

ale z tego co piszesz wystarcza ci 2-5 pinów na lpt do konia
1) wsuń
2) wysuń
3) ustaw ciśnienie (sugeruje pwm)
4) zatrzymaj program w razie braku ciśnienia / wysuwu
i do tego makro do obsługi (dokładnie 2)

65 kabli to nic, dopiero początek urośnie ci jeszcze sporo, sugeruje je wymienić na nowe. stara są twarde, spierzchnięte, izolacja naruszona (chemia), sama miedz w niewiadomym stanie etc...

Autor tematu
fresko
Kontakt:

Post napisał: fresko » 15 lis 2009, 23:37

1. dwa elektrozawory wsuń wysuń konia , zawór do regulacji ciśnienia i czujnik ciśnienia

https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=3522

2.dwie krańcówki max. wsuń wysuń

https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=3523

3.i ta trzecia nie wiem poco

https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=3524

Olo uchwytu nie zepsułem tylko wykręciłam jak będzie potrzebny to się go założy ,nie wiedziałem że wczaśe obróbki koń cały czas ciśnie , ustawianie ciśnienia zostawię takie jak jest żeby go wysterować z macha musiał bym założyć zawór proporcjonalny plus karta
kable oglądałem są w bdb stanie wszystko oryginał do każdej puszki jest kilka zapasowych są miękkie wsuwki są ładne nie zaśniedziałe posprawdzałem miernikiem jedynie te na rewolwerze od zaworów do puszki są twarde (działanie emulsji )

zrobię tak jeśli się uda , wstępna sterowanie nogą , jak podeprę wałek to póżniej otworzę zawór docisku konia ręcznie ( zbywa mi prawy dolny przełącznik na pulpicie ) czujnik ciśnienia podepnę do plc wszystkie styczniki będą miały styki pomocnicze podpięte do plc wyłącznik krańcowe też podepnę do plc jak się coś stanie to się zaświeci kogut na maszynie a plc zatrzyma program komputer będzie połączony z plc i falownikiem cała diagnostyka będzie przed oczami , jest to proste ale skuteczne .

Żeby nie tracić czasu chciałem ruszyć temat magazynu żeby go uruchomić potrzebne są następujące rzeczy.

1.makro (czy be się ktoś podją napisania , mogę zlecić i zapłacić )
2.trzeba sprawdzić enkoder w magazynie jutro podam jaki jest to model
3.potrzebne jest plc musi obsłużyć enkoder i zawór proporcjonalny na rewolwerze (wcieło mi gdzieś kartę od tego zaworu jutro podam typ zaworu )
4.myślałem o zrobieniu karty do połączenia plc z lpt , plc będzie na 24 V chodzi o to żeby zrobić optoizolację , myślałem żeby jeszcze pozakładać diody na wejściu do lpt i plc była by fajna diagnostyka a taka karta mogła by się przydać jeszcze innym osobom w przyszłości (zlecę zrobienie takiej karty )

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 16 lis 2009, 00:30

ta 3 krańcówka - ta na foto nr3
jeśli jest tak jak myślę to info czy materiał dociśnięty - jeśli nie sterowanie nie ruszy.

tego konia można podłączyć na zasadzie:
jak dojedziesz do krańcówki to wyłącz przekaznik (jak się poluzuje to się włączy ponownie).

jaszcze prościej (i może nawet lepiej) wstaw pstryczek (przełącznik obrotowy -3pozycje wsuń wysuń wyłącz całkiem) na pulpit i po sprawie i tylko krańcówki zabezpieczajcie, tym sposobem będzie cisnąć na stale. ciśnienie będziesz regulować ręcznie (lub ze sterowania - tyle ze wciąż brakuje pinów na wszystko)

---------------------------------------

karetę LPT-I/0 można zrobić, do tego leoo się na pewno przyłączy.
lub ja to zrobię a leoo niech skoryguje (z tym ze realny termin projektowania to 6tyg (słabo z czasem) plus następne 2tyg wykonie PCB - chyba ze wezniesz w ekspresie to 3dni robocze - mam taka tania firmę na pojedyncze sztuki).
kartę tak ci zrobimy żebyś miał tam małe przekaźniki 3 sekcyjne w ten sposób nie uszkodzisz za wiele elektroniki i masz dowolność podłączeń - niestety nie wszystko się da w ten sposób obłożyć - zanim tak się stanie to trzeba wszystkie szczegóły ustalić - czyli znać wymagania, wiedzieć co będzie w maszynie

---------------------------------------------------

co do PLC tu się robi duży problem,
właściwie do macha nadaje się jedynie SPS z ModBus'em,
no i zaczyna się problem, co prawda mach ma wbudowane narzędzia do obsługi, ale średnio to chce działać.
jednym słowem zmarnujesz dużo czasu na plc

do plc nie trzeba budować kart,
wystarczy połączyć po ModBusie przez RS232 czyli wtyk DB9 9-pinów (485 - teoretycznie tez obsługuje) kolejny problem taki ze nowe RS232 chodzą na niższych napięciach (w komputerach PC) a stare na wyższych

te i owe rzeczy trzeba wiedzieć kupując PLC
--------------------------------------------------

napisanie makra jest nie możliwe do momentu gdy nie wiadomo gdzie będą podłączone sygnały informujące o pozycji narzędzia, jak sterować magazynem (hydraulika / serwo itd) w makro tez możesz ustalić pozycje zmiany narzędzia / lub nie zresztą można wam wszystko napisać.

---------------------------------------------------

ledow (dioda LED) można ile tylko chcesz łącznie z step/dir to jest akurat najmniejszy problem w tym wszystkim

-------------------------------------------------

zanim kupisz plc pomyśl lepiej o dsp, tam masz wystarczająca ilość I/O do tokarki, a będzie dużo lepiej. NA SAMYM MACHU NIE UZYSKASZ ZADOWALAJĄCEJ DOKŁADNOŚCI WYMAGANEJ DLA MASZYNY PRZEMYSŁOWEJ. o szybkości i jakości pracy nawet nie wspominam.

--------------------------------------------------
największy problem w tym ze nie ma jak się spotkać i na miejscu dobrać jakieś mądre rozwiązania, jesteś skazany na własne siły.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, 10:13 przez olo_3, łącznie zmieniany 1 raz.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: 251mz » 16 lis 2009, 06:49

Fresko

czym czyściłeś maszynę?
pytam bo w końcu przeprowadziłem się ze swoim "maleństwem"

na koniec stycznia powinna chodzić a na luty na gotowo....

pozdrawiam

paulg
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: paulg » 16 lis 2009, 10:27

251mz pisze:czym czyściłeś maszynę?
Witam.
Nie wiem czym czyścił kolega -ale ja używam płynu Loctite NaturalBlue - taki koncentrat który ma miły leśny zapach a co ważne rozpuszcza wszystko łącznie z 20 letnim smarem :wink:
Czyściłem nim tokarkę z sporym "zarostem" i po kilku godzinach jazdy na szmacie wyszła jak z fabryki :wink:
Ogólnie środek super bo nie ma drażniącego zapachu , nie niszczy rąk , powierzchni lakierowanych itp a efekt super.

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”