Okrąg na wałku
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 10
Witam
W przedstawionym przeze mnie foto nie stosowalem cyklu. To byloby zbyt latwe. Rozwiazanie dotyczy uzycia sprzezonych polar koordynatow w osiach X Y Z z zastosowanie Q parametrow.
Sruba o ktorej mowisz to klasyczny helix angle.
Pozdrawiam
Boguslaw
Tak ma kolega rację
i w HH można wziąć cykl od frezowania kanałka po łuku i zastosować cykl od nawijania na cylinder i sprawa załatwiona
Ale ja mówię o kodzie ISO i to bez użycia cykli
A co myślicie Koledzy o tej śrubie zapętlonej ....[/quote]
W przedstawionym przeze mnie foto nie stosowalem cyklu. To byloby zbyt latwe. Rozwiazanie dotyczy uzycia sprzezonych polar koordynatow w osiach X Y Z z zastosowanie Q parametrow.
Sruba o ktorej mowisz to klasyczny helix angle.
Pozdrawiam
Boguslaw
Tak ma kolega rację
i w HH można wziąć cykl od frezowania kanałka po łuku i zastosować cykl od nawijania na cylinder i sprawa załatwiona
Ale ja mówię o kodzie ISO i to bez użycia cykli
A co myślicie Koledzy o tej śrubie zapętlonej ....[/quote]
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
witam
wracając do koła na wałku
jeśli ma być nawinięte i dysponujemy osią obrotu to ja zrobiłbym to tak:
oś frezowania równoległa z osią obrotu wałka np. X
następnie ustaliłbym żądany skok w stopniach dla obrotu wałka
i dla każdego skoku zadałbym wyliczenie długości łuku ze wzoru Ł=a/180*3.14*r
gdzie a to kąt obrotu wałka, r to promień na którym opisane jest dno wykonywanego koła
następnie zadałbym wyliczenie przesuwu osi X ze wzoru a^2+b^2=c^2 gdzie a=Ł (długość łuku) z poprzedniego wzoru ,b to połowa szukanego przesuwu osi X, c to promień wykonywanego koła
oczywiście trzeba to wszystko zapętlić
wackon
[ Dodano: 2009-11-03, 17:23 ]
a o co chodzi z tą śrubą zapętloną?
gdzie a to kąt obrotu wałka, r to promień na którym opisane jest dno wykonywanego koła
następnie zadałbym wyliczenie przesuwu osi X ze wzoru a^2+b^2=c^2 gdzie a=Ł (długość łuku) z poprzedniego wzoru ,b to połowa szukanego przesuwu osi X, c to promień wykonywanego koła
wackon
-
okrag na walku
Witam
Odnoszac sie do tego co napisales:
Nie uwzgledniles promienia walca w swoich obliczenia. Kat promienia okregu jest zmienny jak slusznie zauwazyles i przyporzadkowany do podanego wzoru tylko ze.....
Hmm musi wspolpracowac z promieniem obrotu walca. Wykonanie tego programiku oparte jest na incrementalnym przyroscie wartosci katowej wedlug srodka okregu CCX CCY CP-IPA oraz srodka walca CCX CCY CP-IPA DR+
Wartosci wspolbieznych przesuniec miedzy katami obu okregow sa obliczone wedlug Q parametrow. Prosze zajrzyj w temat na tym forum zamieszczony "wykorzystanie polar koordynatow" tam dolaczylem prosty programik jako plik, lub w spirala archimedesa.
To tam co zamiescilem jest tylko czesciowa prezentacja mozliwosci wykorzystania polar koordynatow w zastosowaniu do bryl 3D.
Chcialbym wiedziec ile blokow by zawieral jeden z nich w EDGE Camach
Pozdrawiam
Boguslaw Skwierawski
Odnoszac sie do tego co napisales:
Nie uwzgledniles promienia walca w swoich obliczenia. Kat promienia okregu jest zmienny jak slusznie zauwazyles i przyporzadkowany do podanego wzoru tylko ze.....
Hmm musi wspolpracowac z promieniem obrotu walca. Wykonanie tego programiku oparte jest na incrementalnym przyroscie wartosci katowej wedlug srodka okregu CCX CCY CP-IPA oraz srodka walca CCX CCY CP-IPA DR+
Wartosci wspolbieznych przesuniec miedzy katami obu okregow sa obliczone wedlug Q parametrow. Prosze zajrzyj w temat na tym forum zamieszczony "wykorzystanie polar koordynatow" tam dolaczylem prosty programik jako plik, lub w spirala archimedesa.
To tam co zamiescilem jest tylko czesciowa prezentacja mozliwosci wykorzystania polar koordynatow w zastosowaniu do bryl 3D.
Chcialbym wiedziec ile blokow by zawieral jeden z nich w EDGE Camach
Pozdrawiam
Boguslaw Skwierawski
wackon pisze:witam
wackon
-
witam
w odpowiedzi na poprzednie to nie zapomniałem o promieniu walca
cytuję:
wyliczenie długości łuku ze wzoru Ł=a/180*3.14*r
-jeśli dobrze rozumiem to Ty proponujesz prostą zależność kąta obrotu wałka do kąta okręgu nawiniętego na ten wałek
mam wątpliwości czy w powstałej geometrii nie wystąpi błąd deformacji,ale głębiej się nie zastanawiałem
mówimy też ,ja o kole a Ty okręgu co może mylić ,ale nie jest istotne dla problemu
ja proponuję inną formę wyliczeń:
wyliczam każdorazowo dla kąta obrotu wałka długość cięciwy koła(okręgu) i frezuję w osi "X"długość wyliczonej cięciwy
dla koła,lub połowę różnicy kolejnych cięciw dla okręgu, z podanych wzorów
jeśli znajdę czas to spróbuję napisać jakiś przykładowy program
wackon
w odpowiedzi na poprzednie to nie zapomniałem o promieniu walca
cytuję:
wyliczenie długości łuku ze wzoru Ł=a/180*3.14*r
-jeśli dobrze rozumiem to Ty proponujesz prostą zależność kąta obrotu wałka do kąta okręgu nawiniętego na ten wałek
mam wątpliwości czy w powstałej geometrii nie wystąpi błąd deformacji,ale głębiej się nie zastanawiałem
mówimy też ,ja o kole a Ty okręgu co może mylić ,ale nie jest istotne dla problemu
ja proponuję inną formę wyliczeń:
wyliczam każdorazowo dla kąta obrotu wałka długość cięciwy koła(okręgu) i frezuję w osi "X"długość wyliczonej cięciwy
dla koła,lub połowę różnicy kolejnych cięciw dla okręgu, z podanych wzorów
jeśli znajdę czas to spróbuję napisać jakiś przykładowy program
wackon
-
okrag na walku
Witam
Napisales
mam wątpliwości czy w powstałej geometrii nie wystąpi błąd deformacji,ale głębiej się nie zastanawialem
Odpowiadam
Blad deformacji wystapi zawsze wtedy gdy nie uwzgledni sie wypadkowego promienia krzywizny wyniklego z punktów styku obu plaszczyzn. Dlatego powiedzialem ze polar koordynaty CPA opisane Q parametrami musza wspolgrac ze soba.
Boguslaw Skwierawski
Napisales
mam wątpliwości czy w powstałej geometrii nie wystąpi błąd deformacji,ale głębiej się nie zastanawialem
Odpowiadam
Blad deformacji wystapi zawsze wtedy gdy nie uwzgledni sie wypadkowego promienia krzywizny wyniklego z punktów styku obu plaszczyzn. Dlatego powiedzialem ze polar koordynaty CPA opisane Q parametrami musza wspolgrac ze soba.
Boguslaw Skwierawski
-
ponownie witam
szczerze mówiąc określenie:
wypadkowy promień krzywizny -rozłożyło mnie na łopatki
dla mnie sprawa jest prosta
maszyna musi wykonać obliczenia współrzędnych
czyli dla każdego kolejnego kąta obrotu wałka wyliczyć i przypisać punkt w osi X w którym ma znaleźć się narzędzie
wzory podałem wcześniej
ta metoda jest skuteczna w każdym sterowaniu w którym są do wykorzystania zmienne odpowiedniki Q-parametrów w HH
co nie zmienia faktu że Twoje rozwiązanie może być równie skuteczne tylko ,że ja nie potrafię go zrozumieć
wackon
szczerze mówiąc określenie:
maszyna musi wykonać obliczenia współrzędnych
czyli dla każdego kolejnego kąta obrotu wałka wyliczyć i przypisać punkt w osi X w którym ma znaleźć się narzędzie
wzory podałem wcześniej
ta metoda jest skuteczna w każdym sterowaniu w którym są do wykorzystania zmienne odpowiedniki Q-parametrów w HH
co nie zmienia faktu że Twoje rozwiązanie może być równie skuteczne tylko ,że ja nie potrafię go zrozumieć
wackon
-
okrag na walku
Napisales:
Odpowiadam:
W mojej wypowiedzi wkradl sie blad za co przepraszam.
Mialo byc: ...wypadkowy kat krzywizny...
Wiadomym jest ze promien okregu i promien walca sa wartoscia stala.
Boguslaw
[ Dodano: 2009-11-05, 18:00 ]
Witam
Napisales:
Z pewnoscia inne sterowniki posiadaja Q parametry.
Gdy znajde wiecej czasu zamieszcze krzywa eliptyczna na walku lub wykonanie krzywej spiralnej nawinietej na torus.
W tej chwili mam opracowany programik do wykonania tej krzywej tylko ze...
Heindenhain zaczyna ja rysowac a pozniej.... liczy i tylko liczy.. Z tym sie spotkalem tylko w iTNC 426. Hmm ale mialo byc lepiej w iTNC 530. Przy bardzie zaawansowanych poleceniach zawodzilo, zaskoczylo mnie ze i w tym. Nakaze maszynie jakby po kroczku przeliczac w Q parametrach moze wtedy ruszy.
Gdy zmienie metode programowania, wtedy zamieszcze, te spirale
P.S
Czy moglbys zamiescic foto z twojego wykonania okregu na walcu?
Odpowiadam:
W mojej wypowiedzi wkradl sie blad za co przepraszam.
Mialo byc: ...wypadkowy kat krzywizny...
Wiadomym jest ze promien okregu i promien walca sa wartoscia stala.
Boguslaw
[ Dodano: 2009-11-05, 18:00 ]
Witam
Napisales:
Z pewnoscia inne sterowniki posiadaja Q parametry.
Gdy znajde wiecej czasu zamieszcze krzywa eliptyczna na walku lub wykonanie krzywej spiralnej nawinietej na torus.
W tej chwili mam opracowany programik do wykonania tej krzywej tylko ze...
Heindenhain zaczyna ja rysowac a pozniej.... liczy i tylko liczy.. Z tym sie spotkalem tylko w iTNC 426. Hmm ale mialo byc lepiej w iTNC 530. Przy bardzie zaawansowanych poleceniach zawodzilo, zaskoczylo mnie ze i w tym. Nakaze maszynie jakby po kroczku przeliczac w Q parametrach moze wtedy ruszy.
Gdy zmienie metode programowania, wtedy zamieszcze, te spirale
P.S
Czy moglbys zamiescic foto z twojego wykonania okregu na walcu?
-
ponowni witam
fotki niestety nie wyślę bo to czysto teoretyczne rozwiązanie ,tak dla sztuki,
ale między kolejnymi naciśnięciami zielonego guzika nabazgrałem program, tylko że zapomniałem w pracy,
więc może jutro
,ale dalej frapuje mnie Twoja metoda
przeglądałem wczoraj instrukcję HH TNC426 i znalazłem cykle jeśli dobrze pamiętam 27i 28,
właśnie dla metody rzutu i nawinięcia jeśli dobrze zrozumiałem,
czyli producent przewidział taką interpolację ,to jest to coś czego mi brakowało
-mam pytanie czy punkt CC definiujesz dla osi klasycznej np. X i obrotowej np.A ?
bo z takim rozwiązaniem spotkałem się w innym sterowaniu
-co do tych ciekawych tematów to z elipsą na wałku powinienem sobie poradzić ,a to drugie to muszę wpierw znaleźć definicje i wzory, ale brzmi ciekawie
-kiedyś robiłem sinusoidę na wałku dla klienta,niestety czym mniejsza średnica narzędzia w stosunku do szerokości rowka tym występował mi większy błąd geometryczny z którym programowo sobie nie poradziłem, zrobiłem go narzędziem o szerokości rowka i było dobrze, a problem zarzuciłem
wackon
[ Dodano: 2009-11-06, 16:35 ]
a tak z ciekawości ,co znaczą te różne paski po lewej stronie postu-a
może mnie ktoś oświecić?
fotki niestety nie wyślę bo to czysto teoretyczne rozwiązanie ,tak dla sztuki,
ale między kolejnymi naciśnięciami zielonego guzika nabazgrałem program, tylko że zapomniałem w pracy,
więc może jutro

,ale dalej frapuje mnie Twoja metoda
przeglądałem wczoraj instrukcję HH TNC426 i znalazłem cykle jeśli dobrze pamiętam 27i 28,
właśnie dla metody rzutu i nawinięcia jeśli dobrze zrozumiałem,
czyli producent przewidział taką interpolację ,to jest to coś czego mi brakowało
-mam pytanie czy punkt CC definiujesz dla osi klasycznej np. X i obrotowej np.A ?
bo z takim rozwiązaniem spotkałem się w innym sterowaniu
-co do tych ciekawych tematów to z elipsą na wałku powinienem sobie poradzić ,a to drugie to muszę wpierw znaleźć definicje i wzory, ale brzmi ciekawie
-kiedyś robiłem sinusoidę na wałku dla klienta,niestety czym mniejsza średnica narzędzia w stosunku do szerokości rowka tym występował mi większy błąd geometryczny z którym programowo sobie nie poradziłem, zrobiłem go narzędziem o szerokości rowka i było dobrze, a problem zarzuciłem
wackon
może mnie ktoś oświecić?
-
okrag na walku
Witam
Jak juz napisale wczesniej przy wykonaniu tej krzywej nie poslugiwalem sie cyklami.
To byloby zbyt latwe.
Co do kwestii zastosowania okregu na walcu, to znajduje zastosowanie tylko w protopypowniach. Fantastyczne mozliwosci otwieraja sie gdy krzywe mozna opisac funkcjami geometrycznymi. W tym momencie wszystkie Camy wysiadaja. A tam zaczyna sie dopiero pooooczatek Heindenhaina. Mozna taka krzywa wykonac laczac funkcje Q parametr jump znajac poczatki i konce krzywej.
przeglądałem wczoraj instrukcję HH TNC426 i znalazłem cykle jeśli dobrze pamiętam 27i 28,W ponizszej kwestii ja tez nie rozumiem co to z lewej strony oznacza.
może mnie ktoś oświecić?[/quote]
Jak juz napisale wczesniej przy wykonaniu tej krzywej nie poslugiwalem sie cyklami.
To byloby zbyt latwe.
Co do kwestii zastosowania okregu na walcu, to znajduje zastosowanie tylko w protopypowniach. Fantastyczne mozliwosci otwieraja sie gdy krzywe mozna opisac funkcjami geometrycznymi. W tym momencie wszystkie Camy wysiadaja. A tam zaczyna sie dopiero pooooczatek Heindenhaina. Mozna taka krzywa wykonac laczac funkcje Q parametr jump znajac poczatki i konce krzywej.
przeglądałem wczoraj instrukcję HH TNC426 i znalazłem cykle jeśli dobrze pamiętam 27i 28,W ponizszej kwestii ja tez nie rozumiem co to z lewej strony oznacza.
może mnie ktoś oświecić?[/quote]
-
witam
o to obiecany programik
UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
program nie testowany
,może wymagać drobnych przeróbek do HH. ostatnio na HH pisałem coś ponad pół roku temu
;baz XYA w osi w osi wykonywanego okręgu, Z na dnie wykonywanego okręgu
;-----------parametry do zmiany
Q1=promień na którym jest skonstruowane dno okręgu
Q2=promień wykonywanego okręgu
Q3=promień narzędzia
Q4=skok (obrót wałka w stopniach)
;-----------parametry do wyliczeń
Q5=Q2-Q3;promień okręgu po korekcji narzędzia
Q6=0;kąt początkowy wałka
Q7=Q5;
L AQ6 XQ7;najazd nad punkt startowy
L Z0;wjazd do materiału
Q8=1;licznik ćwiartek
;----------
LBL 1
Q9=Q6/180*3.14*Q1;obliczanie łuku
Q7=pierwiastek kwadratowy z (Q5^2-Q9^2);obliczanie pozycji X
IF Q7<=0 GOTO LBL2;kontrola ćwiartki
L AQ6 XQ7
Q6=Q6-Q4;licznik skoku
CALL LBL 1
LBL 2
Q4=Q4*(-1)
Q8=Q8+1
IF Q8>=5 THEN GOTO LBL3
CALL LBL1
LBL3
END PGM
niestety często zdarzają mi się literówki gdyby coś było nie tak ,to proszę o kontakt
wackon
poprawa 8-11-09 g15.30
[ Dodano: 2009-11-09, 21:44 ]
i jeszcze przypomniało mi się ,że w HH jest problem z powtórzeniami ,ale wystarczy wpisać dużą ilość powtórzeń np 9999 powinno wystarczyć , program sam wyjdzie z powtórzeń w skoku warunkowym
wackon
o to obiecany programik
UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
program nie testowany
,może wymagać drobnych przeróbek do HH. ostatnio na HH pisałem coś ponad pół roku temu
;baz XYA w osi w osi wykonywanego okręgu, Z na dnie wykonywanego okręgu
;-----------parametry do zmiany
Q1=promień na którym jest skonstruowane dno okręgu
Q2=promień wykonywanego okręgu
Q3=promień narzędzia
Q4=skok (obrót wałka w stopniach)
;-----------parametry do wyliczeń
Q5=Q2-Q3;promień okręgu po korekcji narzędzia
Q6=0;kąt początkowy wałka
Q7=Q5;
L AQ6 XQ7;najazd nad punkt startowy
L Z0;wjazd do materiału
Q8=1;licznik ćwiartek
;----------
LBL 1
Q9=Q6/180*3.14*Q1;obliczanie łuku
Q7=pierwiastek kwadratowy z (Q5^2-Q9^2);obliczanie pozycji X
IF Q7<=0 GOTO LBL2;kontrola ćwiartki
L AQ6 XQ7
Q6=Q6-Q4;licznik skoku
CALL LBL 1
LBL 2
Q4=Q4*(-1)
Q8=Q8+1
IF Q8>=5 THEN GOTO LBL3
CALL LBL1
LBL3
END PGM
niestety często zdarzają mi się literówki gdyby coś było nie tak ,to proszę o kontakt
wackon
poprawa 8-11-09 g15.30
[ Dodano: 2009-11-09, 21:44 ]
i jeszcze przypomniało mi się ,że w HH jest problem z powtórzeniami ,ale wystarczy wpisać dużą ilość powtórzeń np 9999 powinno wystarczyć , program sam wyjdzie z powtórzeń w skoku warunkowym
wackon