DIGITIZE WIZARD ??? PYTANIE!

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

roman_ows
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5

Post napisał: roman_ows » 18 lut 2006, 01:25

Dzięki Rafał. Twój przerobiłem w Exelu w następujący sposób (kilka minut zajmuje):otwierasz w Ex. plik tekstowy. Pojawia sie kreator 1 krok- zaznaczasz z separatorami, 2 krok zaznaczasz separatory przecinek, 3 krok format danych ogólny. Mamy rozdzielone liczby w określonych kolumnach. Dodajemy kolumny dla G0 (zero), X, Y, Z w odpowiednich miejscach. G-code gotowy. Zapisujesz jako tekst (txt}. Pobierasz ten plik w Mach2 jako G-code i widzisz co stworzyłeś. Teraz start i masz kopię a ja szukam czujnika.
Pozdrawiam

Tagi:

mariuszmer
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

czujniki

Post napisał: mariuszmer » 19 lut 2006, 20:42

Pierwszy raz spotykam sę na forum z zagadnieniem pomiarów gdzie mażna by maszynkę wykorzystać do digitalizowania stąd mije pytanie do kolegi Rafała.

Pisze Pan, że na początek wystarczy czujnik elektrostykowy. Czy w takim razie Mach obsługuje też inne czujniki - indukcyjne lub pojemnościowe. Pytam bo kiedyś rozebrałem przyrząd pomiarowy na kilkanaście takich czujników firmy TESA i leżą jako złom w zakladowej szafie. Jest też elektronika ale choć dzialająca to jednak stara, z odczytem Złe- Dobre-Do poprawienia (kolorami oczywiście :) ). Wspominam o tym bo tam wysterowywało się zakres, a co za tym idzie dokładność. I teraz jeśli taki czujnik chcialoby się podłączyć do Macha to czy on ma opcje takich ustawień.

[ Dodano: 2006-02-19, 20:55 ]
Czujnik wygląda mniej więcej tak jak na tej aukcji.

http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7591190005
mar

Autor tematu
Rafal
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Rafal » 20 lut 2006, 09:13

Witam!

Mach2 bedzie dzialal ze wszystkimi czujnikami , wazne aby to byly czujniki cyfrowe (na wyjsciu musi dawac zero lub jeden) , na logike port LPT jest cyfrowy wiec nie da sie podlaczyc bez konwertera czujnika analogowego.
A tu z innej beczki znalazlem w necie ciekawa stronke o scanowaniu 3d http://www.indoor.flyer.co.uk/probe.htm , nawet juz mam program (Rhino3D) co kolo robil nim konwersje ale za cholere nie moge dojsc z tym do ladu moze ktos wpadnie na jakis pomysl i sie tez podzieli swoim odkryciem. Jesli dobrze wyczytalem to on tam w Exelu usuwa znaczniki XYZ , ale w naszym przypadku to nie powinno miec znaczenia bo plik wynikowy skanowania w mach2 nie posiada takowych , ja jednak nie moge zaladowac tego do Rhino.

Rafal J.

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pltmaxnc » 20 lut 2006, 09:41

Aby wczytać do Rhino trzeba zrobić rozszerzenie pliku .txt

Autor tematu
Rafal

Post napisał: Rafal » 20 lut 2006, 11:21

Rozumiem i tak robie , plik jest *.txt , i niby laduje ale na ekranie nic nie ma. Nie znam tego softu , moze gdzies robie byka!
Zalaczam przykladowy plik skanowania w mach2 , moze tobie sie uda wczytac go do Rhino3D albo wpadniesz na cos.
Załączniki
nowy2.txt
(52.82 KiB) Pobrany 355 razy

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pltmaxnc » 21 lut 2006, 09:41

Próbowaem Twój plik , daje pod Rhino tak maly obrazek że nawet nie widać co to jest.
Nie znam Mach i nie wiem jak ustawia się parametry skanowania. Spróbuj ustawić krok np 0.20 mm i takie samo wierszowanie. W zalączniku jest obiekt o wym kilkunastu mm skanowany przy powyższych parametrach ,możesz wczytać pod Rhino. Ten plik jest skalowany w setnych mm. Staraj się aby Twój wynikowy plik byl prostszy i bardziej czytelny. Można go przepuścić przez jakiś program do optymalizacji.
Wracając do Rhino jest to niestety ślepa uliczka. Można tylko oglądać , ale nie ma możliwości dalszej obróbki tzn mnie nigdy sie to nie udalo.
Załączniki
M34.txt
(28.25 KiB) Pobrany 853 razy

roman_ows
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5

Post napisał: roman_ows » 21 lut 2006, 21:43

NCPlot lub AccuTrans 3D chyba by tu pomogły. ale czasu brak.
Pozdrawiam

Autor tematu
Rafal

Post napisał: Rafal » 22 lut 2006, 10:02

Ok temat opanowany , jesli chodzi o Mach2+Rhino3d i digitizing wizard , teraz pozostaje tylko douczenie sie programu Rhino odnosnie edycji. Powiem wiecej nawet nie potrzeba do tego exela. Rhino3d jak najbardziej ladowal ten plik co to go mu zapodawalem tylko przeoczylem malutki szczegolik ze dane w osi xy byly ujemne i to poza skala ekranu Rhino, wystaczylo pomniejszyc zoom danego ekranu potem chwycic obiekt i przeniesc na obszar roboczy , malo tego w momencie przeniesienia u ustawienia w osiach xyz mozna wplywac na przewartosciowanie wszystkich danych , czyli w bardzo prosty sposob skalibrowac sobie detal wzgledem osi xyz tak jak potrzeba. Jeszcze nie wiem jak doprowadzic do wyrendereowania obiektu zeskanowanego ale wiem ze tez jakos mozna to zrobic , to tylko kwestia czasu , jesli jednak ktos wpadnei na to szybciej to prosze o info.

Rafal J.

[ Dodano: 2006-02-27, 14:08 ]
Witam
Aby w Rhinoceros dokonac renderingu z chmury punktów najpierw trzeba przeprowadzic triangulacje , a za cholere nie wiem gdzie ro i jak sie robi prosze o pomoc jesli ktos wie cokolwiek na ten temat. Podlaczam chmure punktów jak by ktos chcial sie pobawic.

Rafal J.
Załączniki
scan.txt
(76.71 KiB) Pobrany 346 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”