Sterownik USB CNConv2v1 "beta" W końcu testujemy i

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 53
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 22 paź 2009, 10:40

Tak, nie będzie problemu żeby przerobić na obr/min lub może lepiej mm/min - teraz jest tak jak ja potrzebowałęm :)... nie wiem o czym piszesz że możesz tererować tylko jedną osią ? normalnie powinieneś sterować wszystkimi tzn X, Y, Z (chyba, że ci chodzi wszystkimi na raz - to będę musiał dorobić opcję bo teraz rzeczywiście sterować można tylko "jedną na raz").
Te cyferki to poprostu tylko pozycja danego suwaka np.0-250 dla prędkości gdzie 0=61,3Hz a każda następna prędkość jest większa o ok.3% od poprzedniej - łatwiej zapamiętać że pracujemy na pozycji np 125-130 niż "mniej więcej w połowie ustawienia suwaka" więc wyświetlam jego pozycję w postaci liczbowej.

Tagi:

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10

Post napisał: krzysiekgrab » 22 paź 2009, 10:48

chodziło mi o mm(m)/min :oops: . tak chodziło mi również o "jedną oś na raz". Nie wiem jak inni uważają, ale mi przydałoby się więcej np. xyz :smile: (tak jak pisałem przyzwyczajenie z macha). tak też myślałem donośnie tych 0-250 :smile: . Co do przyszłościowych opcji to tak jak pisał kolega wcześniej na pewno bazowanie (z obsługą krańcówek) i na pewno obsługa innych formatów niż tylko PLT (najlepiej G-kody :smile: .). I zaraz wyjdzie nam drugi mach :smile:
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 22 paź 2009, 10:56

ze sterowaniem kilkoma osiami na raz hmm może być problem (nie wiem jak jest w machu) ale to troszkę wyklucza mi rozpędzanie/hamowanie ponieważ ścieżkę w automacie analizuję ze sporym wyprzedzeniem bo mam taką możliwość i powiedzmy jak jadę osią X i wiem, że za chwilę będzie uruchomiona oś Y to muszę spowolnić ruch odpowiednio wcześniej żeby nie zgubić kroku i rozpędzać razem z osią Y (musi to być zsynchronizowane) a przy jeździe ręcznej nie za bardzo wiem w jaki sposób procesor miałby przewidzieć że np. za pół sekundy uruchomisz oś Y.... jest to bez problemu do zrobienia ale tylko z prędkością "bezpieczną" :( ale pomyślę.

krzysiekgrab
Posty w temacie: 10

Post napisał: krzysiekgrab » 22 paź 2009, 11:03

nom. w sumie też nie wiem jak to jest w machu zrobione. tyle że to trochę przyśpiesza pracę, ale bez tego też można żyć :). Ogólnie program jest jak dla mnie fajnie zrobiony, przemyślany. Nie wiem czy to konieczne, ale można by jakoś zaznaczyć na ekranie które detale są już zrobione (ścieżka narzędzia która już została wykonana).
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 22 paź 2009, 11:27

Moje plany na najbliższy czas:
1. wprowadzenie pauzy (teraz niema).
2. bazowanie do krańcówek i tutaj mam pytania:
a) czy oś Z zerujemy do dolnej krańcówki (0), czy do górnej (przypisana w ów czas zostanie konkretna wartość Z).
b) przewiduję na krańcówki X,Y,Z jedno wspólne wejście bo nie widzę potrzeby robić inaczej - do Was pytanie: który pin na to przeznaczyć oraz czy chcecie żeby krańcówki łączyć równolegle (wszystkie styki NO) czy czeregowo (styki NC) ? wybrany pin pędziemy zwierać do masy - może być ?.
3. obsługa wyjścia do załączania narzędzia - które wyjście i jak widzielibyście jego działanie bo spotkałem dużo opinii?
4. uruchomienie pozycji materiału - teraz jest tylko brana pod uwagę jego grubość (położenie Z).

bardzo chciałbym dojść do kompromisowych rozwiązań (co będzie chyba najtrudniejsze) zamiast pisać dla każdej osoby osobne opcje.

jeśli coś macie ważniejszego co powinienem zrobić przed powyższymi pkt. to piszcie koniecznie. Inne formaty plików odstawiam na daleki plan.

zygmunt49
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Post napisał: zygmunt49 » 22 paź 2009, 11:45

Witam serdecznie. Testuję ten program bez konwertera i mam parę uwag. Program nie widzi wszystkich plików zapisanych w formacie PLT. Próbowałem wgrać pliki z programu CNCGraf_DOS bo takie miałem pod ręką i nie wszystkie program widzi. Poza tym po wgraniu kolejnego pliku do programu zauważyłem że oś Z opada na pozycję 0,0. Zgadzam się z niektórymi uwagami Kolegi MAAK, w programie powinna być opcja wykonania jazdy referencyjnej i pomiaru wysokości narzędzia jak i pomiaru wysokości materiału. Jednak rozwiązanie jakie proponuje MAAK grozi uszkodzeniem delikatnych wierteł ponieważ siniki nie zatrzymają się natychmiast, zawsze jest mały poślizg spowodowany hamowaniem silników. Poza tym po wgraniu pliku PLT ukazuje się komunikat "wielkość obrazu przekracza zakres pracy" nie wiem z czego to wynika?. Ogólnie program jak na moje potrzeby (modelarz) jest dobry i życzę aby jak najszybciej modyfikacje zostały zakończone. Pozdrawiam wszystkich.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 22 paź 2009, 11:56

Podeślij mi proszę pliki PLT, które ci nie działają. Na razie program/kontroler ma zakres pracy tylko 500,00 x 500,00 x 500,00 [mm] i program nie przyjmie plików (obrazów) większych od 500x500 [mm] - program zakłada , że jedna jednostka ploterowa = 0,01mm i jeśli jest inaczej to trzeba wpisać w konfiguracji odpowiednią skalę pliku.

[ Dodano: 2009-10-22, 11:57 ]
ps. oś Z jest zerowana podczas wgrywania pliku tylko w symulacji!

zygmunt49

Post napisał: zygmunt49 » 22 paź 2009, 12:07

Ok. pliki PLT prześlę pocztą, a ten komunikat pojawia się również kiedy wgrywam plik który jest w programie CNConv.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 22 paź 2009, 12:13

a przyślij mi odrazu swój plik config.ini

prokopcio{mapła]poczta onet pl

zygmunt49

Post napisał: zygmunt49 » 22 paź 2009, 12:52

Co do Twoich planów to proponuję bazowanie osi Z na górze i oś Z startuje pierwsza, a najlepiej opcja do wyboru. Dalej, wyjście na krańcówki tak jak to jest w większości płyt głównych tz. 10,11,12 wysokość narzędzia 13, stop 15. Dobrze by było aby był wybór czy styki normalnie zamknięte czy normalnie zwarte.

[ Dodano: 2009-10-22, 13:11 ]
Przepraszam, poprawka, styki normalnie zamknięte i normalnie otwarte.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”