Kto chętny do testów kontrolera CNC/USB ? 1,22zł

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 10 paź 2009, 13:23

ale
Leoo pisze:Przemysłowe sterowania analizują nawet kilkanaście ruchów do przodu w celu ustalenia czy kolejny "wektor" będzie wymagał hamowania i zatrzymania, bądź możliwe będzie utrzymanie założonej prędkości posuwu.
hmmm... kurcze rozpędzam się z odpowiedziami - u mnie jest analizowane odcinków do przodu tylu ile jest potrzeba (czasem jeden a jak trzeba to i 100) żeby uzyskać efekt który opisałeś a nie jest to "przemysłowe" sterowanie ale nie chodzi mi teraz o utworzenie z wyprzedzeniem "mapy prędkościowej" a o przełączenie pomiędzy dwoma wektorami o którym pisał Jarek - w ów czas jest potrzebnej jest troszkę więcej mocy obliczeniowej co objawia się opóźnieniem JEDNEGO impulsu step co dla perfekcyjnego sterowania dyskwalifikuje urządzenie jako idealnie stabilne - choć pewnie dla całej maszyny to opóźnienie nie będzie miało najmniejszego znaczenia przy dzisiejszych podziałach kroków ale mimo to mogę to ominąc - narazie sobie daruję bo z tym dużo zabawy....

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 11 paź 2009, 07:37

Z tym Twoim kolegą z forum: im dalej w las tym więcej drzew - jak to mówią. Teraz chciałoby się pamięć podręczną, a zaraz potem to i panel ręcznego sterowania, podtrzymanie zasilania itd. Zostaw projekt na takim etapie, jaki możesz "ogarnąć". Wiemy z p. JarkiemK - poprawki nigdy nie mają końca.

Powiedz jak interpolujesz drogę - przeliczasz jak poprzednio (przypominam, że dostałem od Ciebie kiedyś kod), czy może Bresenhamem?

Jak radzisz sobie z g-kodami 3D?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 11 paź 2009, 08:16

wiem że poprawki nie mają końca a klientów (nie koniecznie kolegów ;) ) takich narwanych po prostu zbywam.
Piotr Rakowski pisze:jak interpolujesz drogę - przeliczasz jak poprzednio (przypominam, że dostałem od Ciebie kiedyś kod), czy może Bresenhamem?
dziwna będzie odpowiedź albo źle zadane pytanie ;):
odp. Tak jak poprzednio : bresenhamem
Piotr Rakowski pisze:Jak radzisz sobie z g-kodami 3D?
nie radzę sobie :) i odstawiam to na dość daleki plan - patrz pierwsza strona :
prokopcio pisze:1. obsługiwane pliki : HPGL (testowane Corel, CadStd)
4. obsługa 3osi (na razie 2,5D)
z założenia miał to być program do obsługi wypalarki plazmowej (i będzie) do umieszczenia w większym sterowniku z wyświetlaczem klawiaturką itd... i z założeń wyszedłem takich, że pełna interpolacja 3D nie będzie potrzebna (niedobre założenie) i teraz niełatwo będzie przebudować program.... Ale mimo to planuję w przyszłości mieć interpolację 3D (teraz mogę ją przygotować w PC bez ruszania oprogramowania w uC i wysłać gotowe dane podobnie jak u Was, ale chcę tego uniknąć).

[ Dodano: 2009-10-11, 08:22 ]
acha.... przepraszam ten kod stary co dostałeś to tam jest zrobione całkiem inaczej - droga przeliczana jest w PC i gotowe dane w postaci komand "jedź krok w prawo", "jedź krok w prawo + krok w górę" leciały po RS'ie do uP :lol: .... to jeszcze w tamtym zabytkowym sterowniku do plazmy o osiągach bardzo kiepskich choć stabilnie pracującym.

[ Dodano: 2009-10-11, 08:45 ]
a jeszcze jedno spytam Piotrku : Skrytykowałeś kiedyś stosowanie w takich aplikacjach algorytmu Bresenhama ale nie napisałeś dlaczego jest on niedobry.... Czy mógłbyś napisać dlaczego ? Może coś robię źle i nawet nie jestem tego świadomy? Trochę to dawno było:
https://www.cnc.info.pl/topics50/sterow ... bresenhama

[ Dodano: 2009-10-14, 12:03 ]
Ze względu na ograniczoną liczbę kontrolerów testowych byłem zmuszony przeprowadzić selekcję... Jutro wysyłam kontrolery do użytkowników:

1. pswienty
2. markcomp77
3. chaos
4. jarekk
5. webserver
6. maak

Podajcie proszę (PW/E-mail) Adresy do wysyłek.
Liczę na Waszą pomoc w rozwoju projektu.
Osoby spoza listy, które się zgłosiły proszę o wyrozumiałość.

pulek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pulek » 14 paź 2009, 12:25

A ja ? dopiero teraz znalazłem ten temat i forum.Też chcę do testów jeśli można lub wsad do uC to kolega mi wykona coś takiego.
Niesamowicie banalne rozwiązanie aż powala prostotą.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009, 10:32 przez pulek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 14 paź 2009, 13:22

O kol. Pulek - poszedłeś po bandzie...

Do kol. Prokopcio - ustal, co i jak ma być testowane. Wymyśl krotność testów i ich wariantowość. Bez tego testy moim zdaniem nie wypadną wiarygodnie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 16 paź 2009, 15:12

Kontrolery wczoraj wysłałem - zapraszam do nowego tematu i dzięki za zgłoszenie się Beta-Testerów :)

Tu jest/będzie wszystko czego potrzeba:

https://www.cnc.info.pl/topics12/cnconv ... htm#124153

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 16 paź 2009, 20:46

Gratulacje - widzę niezłą grupę testerów.
Skrytykowałeś kiedyś stosowanie w takich aplikacjach algorytmu Bresenhama ale nie napisałeś dlaczego jest on niedobry.... Czy mógłbyś napisać dlaczego?
Ja go nie skrytykowałem, ale zwróciłem uwagę na jego "zastępczość". Natomiast uważam, że każdy algorytm, który będzie działał efektywnie jest/będzie dobry.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”