hmmm... kurcze rozpędzam się z odpowiedziami - u mnie jest analizowane odcinków do przodu tylu ile jest potrzeba (czasem jeden a jak trzeba to i 100) żeby uzyskać efekt który opisałeś a nie jest to "przemysłowe" sterowanie ale nie chodzi mi teraz o utworzenie z wyprzedzeniem "mapy prędkościowej" a o przełączenie pomiędzy dwoma wektorami o którym pisał Jarek - w ów czas jest potrzebnej jest troszkę więcej mocy obliczeniowej co objawia się opóźnieniem JEDNEGO impulsu step co dla perfekcyjnego sterowania dyskwalifikuje urządzenie jako idealnie stabilne - choć pewnie dla całej maszyny to opóźnienie nie będzie miało najmniejszego znaczenia przy dzisiejszych podziałach kroków ale mimo to mogę to ominąc - narazie sobie daruję bo z tym dużo zabawy....Leoo pisze:Przemysłowe sterowania analizują nawet kilkanaście ruchów do przodu w celu ustalenia czy kolejny "wektor" będzie wymagał hamowania i zatrzymania, bądź możliwe będzie utrzymanie założonej prędkości posuwu.
Kto chętny do testów kontrolera CNC/USB ? 1,22zł
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
ale
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Z tym Twoim kolegą z forum: im dalej w las tym więcej drzew - jak to mówią. Teraz chciałoby się pamięć podręczną, a zaraz potem to i panel ręcznego sterowania, podtrzymanie zasilania itd. Zostaw projekt na takim etapie, jaki możesz "ogarnąć". Wiemy z p. JarkiemK - poprawki nigdy nie mają końca.
Powiedz jak interpolujesz drogę - przeliczasz jak poprzednio (przypominam, że dostałem od Ciebie kiedyś kod), czy może Bresenhamem?
Jak radzisz sobie z g-kodami 3D?
Powiedz jak interpolujesz drogę - przeliczasz jak poprzednio (przypominam, że dostałem od Ciebie kiedyś kod), czy może Bresenhamem?
Jak radzisz sobie z g-kodami 3D?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
wiem że poprawki nie mają końca a klientów (nie koniecznie kolegów
) takich narwanych po prostu zbywam.
:
odp. Tak jak poprzednio : bresenhamem
i odstawiam to na dość daleki plan - patrz pierwsza strona :
[ Dodano: 2009-10-11, 08:22 ]
acha.... przepraszam ten kod stary co dostałeś to tam jest zrobione całkiem inaczej - droga przeliczana jest w PC i gotowe dane w postaci komand "jedź krok w prawo", "jedź krok w prawo + krok w górę" leciały po RS'ie do uP
.... to jeszcze w tamtym zabytkowym sterowniku do plazmy o osiągach bardzo kiepskich choć stabilnie pracującym.
[ Dodano: 2009-10-11, 08:45 ]
a jeszcze jedno spytam Piotrku : Skrytykowałeś kiedyś stosowanie w takich aplikacjach algorytmu Bresenhama ale nie napisałeś dlaczego jest on niedobry.... Czy mógłbyś napisać dlaczego ? Może coś robię źle i nawet nie jestem tego świadomy? Trochę to dawno było:
https://www.cnc.info.pl/topics50/sterow ... bresenhama
[ Dodano: 2009-10-14, 12:03 ]
Ze względu na ograniczoną liczbę kontrolerów testowych byłem zmuszony przeprowadzić selekcję... Jutro wysyłam kontrolery do użytkowników:
1. pswienty
2. markcomp77
3. chaos
4. jarekk
5. webserver
6. maak
Podajcie proszę (PW/E-mail) Adresy do wysyłek.
Liczę na Waszą pomoc w rozwoju projektu.
Osoby spoza listy, które się zgłosiły proszę o wyrozumiałość.

dziwna będzie odpowiedź albo źle zadane pytaniePiotr Rakowski pisze:jak interpolujesz drogę - przeliczasz jak poprzednio (przypominam, że dostałem od Ciebie kiedyś kod), czy może Bresenhamem?

odp. Tak jak poprzednio : bresenhamem
nie radzę sobiePiotr Rakowski pisze:Jak radzisz sobie z g-kodami 3D?

z założenia miał to być program do obsługi wypalarki plazmowej (i będzie) do umieszczenia w większym sterowniku z wyświetlaczem klawiaturką itd... i z założeń wyszedłem takich, że pełna interpolacja 3D nie będzie potrzebna (niedobre założenie) i teraz niełatwo będzie przebudować program.... Ale mimo to planuję w przyszłości mieć interpolację 3D (teraz mogę ją przygotować w PC bez ruszania oprogramowania w uC i wysłać gotowe dane podobnie jak u Was, ale chcę tego uniknąć).prokopcio pisze:1. obsługiwane pliki : HPGL (testowane Corel, CadStd)
4. obsługa 3osi (na razie 2,5D)
[ Dodano: 2009-10-11, 08:22 ]
acha.... przepraszam ten kod stary co dostałeś to tam jest zrobione całkiem inaczej - droga przeliczana jest w PC i gotowe dane w postaci komand "jedź krok w prawo", "jedź krok w prawo + krok w górę" leciały po RS'ie do uP

[ Dodano: 2009-10-11, 08:45 ]
a jeszcze jedno spytam Piotrku : Skrytykowałeś kiedyś stosowanie w takich aplikacjach algorytmu Bresenhama ale nie napisałeś dlaczego jest on niedobry.... Czy mógłbyś napisać dlaczego ? Może coś robię źle i nawet nie jestem tego świadomy? Trochę to dawno było:
https://www.cnc.info.pl/topics50/sterow ... bresenhama
[ Dodano: 2009-10-14, 12:03 ]
Ze względu na ograniczoną liczbę kontrolerów testowych byłem zmuszony przeprowadzić selekcję... Jutro wysyłam kontrolery do użytkowników:
1. pswienty
2. markcomp77
3. chaos
4. jarekk
5. webserver
6. maak
Podajcie proszę (PW/E-mail) Adresy do wysyłek.
Liczę na Waszą pomoc w rozwoju projektu.
Osoby spoza listy, które się zgłosiły proszę o wyrozumiałość.
-
- Kontakt:
O kol. Pulek - poszedłeś po bandzie...
Do kol. Prokopcio - ustal, co i jak ma być testowane. Wymyśl krotność testów i ich wariantowość. Bez tego testy moim zdaniem nie wypadną wiarygodnie.
Do kol. Prokopcio - ustal, co i jak ma być testowane. Wymyśl krotność testów i ich wariantowość. Bez tego testy moim zdaniem nie wypadną wiarygodnie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
Kontrolery wczoraj wysłałem - zapraszam do nowego tematu i dzięki za zgłoszenie się Beta-Testerów 
Tu jest/będzie wszystko czego potrzeba:
https://www.cnc.info.pl/topics12/cnconv ... htm#124153

Tu jest/będzie wszystko czego potrzeba:
https://www.cnc.info.pl/topics12/cnconv ... htm#124153
-
- Kontakt:
Gratulacje - widzę niezłą grupę testerów.
Ja go nie skrytykowałem, ale zwróciłem uwagę na jego "zastępczość". Natomiast uważam, że każdy algorytm, który będzie działał efektywnie jest/będzie dobry.Skrytykowałeś kiedyś stosowanie w takich aplikacjach algorytmu Bresenhama ale nie napisałeś dlaczego jest on niedobry.... Czy mógłbyś napisać dlaczego?