Pomógł - albo uczciwie, albo wcale

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: chaos » 12 paź 2009, 10:20

Witam
Nie sądziłem że rangi na forum wzbudzą aż takie zainteesowanie :). Na każdym (no może na większości) forum są jakieś rangi. Zakładając to forum podpatrywałem jak to jest

na innych forach. Nie miało to służyć ocenie kto jest lepszym specjalistą od drugiego tylko odzwierciedlić intensywność pisania postów. Może niektóre nazwy nie są do

końca trafne bo faktycznie ktoś może być zielony i zadać zadać 100 pytań i od razu staje się specjalistą a forum :) - ale to chyba odosobniony przypadek.

Mam dla was taką propozycje - nie bieżcie tego do głowy i będzie po problemie, każdy przecież wie jaką wiedzę merytoryczną reprezentuje i nie ma powodów aby nabijać sobie
liczniki tylko po to aby zmienić sobie rangę na forum.
Poniżej wypisałem wszystkie rangi i ilości postów jakie trzeba napisać aby została ona nadana.

Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki 0
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5) 5
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10) 10
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15) 15
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25) 25
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35) 35
Stały bywalec (min. 45) 45
Znawca tematu (min. 60) 60
Specjalista poziom 1 (min. 100) 100
Specjalista poziom 2 (min. 300) 300
Specjalista poziom 3 (min. 600) 600
ELITA FORUM (min. 1000) 1000
Lider FORUM (min. 2000) 2000

Jeśli chodzi o pomógł to miało to służyć między innymi w celach poglądowych, aby jakoś wynagradzać ludzi pomocnych - wiadomo że nie każdy kliknie w przycisk tak jak na

Allegro nie każdy wystawi komentaż ale jakoś w miarę ilość punktów pomocy odzwierciedla "pomocność" człowieka.
Wiecie nie o to mi chodziło aby za wszelką cenę walczyć o każdy punkt - traktujcie to jak zabawę i nikt nie będzie miał z tym problemu.

Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 12 paź 2009, 11:39

witam.
święte słowa - przecież to zabawa ( z rangami , itp ) .
chodzi o wymianę doświadczeń i o pomoc kol. mniej zorientowanym w jakimś tam temacie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: gelo » 12 paź 2009, 18:05

Nawet zabawa musi byc uczciwa....
Albo uczciwie, albo wcale
Inaczej zawsze beda watpliwosci
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: podrzeźbi » 12 paź 2009, 19:11

Widać, że niektórzy są łowcami "pomógł". Najbardziej klikają nowicjusze, a starzy wyjadacze to sobie chyba nie skorzy punktować. Na wielu forach tak średnio 50% nowych tematów ląduje w koszu. Bo już dawno sprawa omawiana a miejsce na hostingu nie jest za darmo. Gdy jest się gościem na jakimś temacie(bo kultura niezaśmiecania forum nowymi pytankami tego wymagałaby) to się nie da "pomógł".
Ale jest jeszcze jedna sprawa pomagania i publikowania własnych doświadczeń technicznych. Otóż jest to największe ogólnotechniczne forum w Polsce i robimy to dla sprawy... takiej, że ten wielki przemysł, te hi-technologie przestają być czarną magią dla narodu. Że rozmywa się granica między profesjonalnym a amatorskim.
Skrypty forum można doskonalić, nie trzeba resetować ludziom dorobku. Np. drugie pomaganie w tym samym temacie dawałoby tylko 0.5 punkta. A ciekawe czy do reputacji liczą się jeszcze jakieś inne parametry niż "pomógł" ? Ktoś, kto ma wysoki tu tytuł to również znajdzie widzów na własnym forum.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 12 paź 2009, 19:26

hmmm, zastanawiam mnie dlaczego przeciwko są wszyscy ci, którzy mimo iż sa na forum jakiś czas to nie moją wbić się do 1 dziesiątki z punktami? może zamiast krytykować innych to zaczniecie sami pomagać i dorabiać się punktów?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

nieoznakowane
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: nieoznakowane » 12 paź 2009, 19:40

Funkcja pomógł jest z założenia celowa na każdym forum, taki jest cel for tematycznych ( ktoś poświęcił czas na rozwiązanie problemu innej osoby więc niech będzie to jakąś gratyfikacją), ja osobiście jestem na kilkunastu forach i powiem szczerze nigdzie jeszcze się nie spotkałem z takim tematem i dywagacją na temat:
dlaczego mąka nazywa się mąka.. :razz:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 12 paź 2009, 22:48

jeszcze się nie spotkałem z takim tematem i dywagacją na temat:
dlaczego mąka nazywa się mąka.. :razz:
Ale nasze forum było i jest jedyne w swoim rodzaju :cool:
Myślę że Admin ma rację dajmy sobie z tym spokój no chyba ,że naprawdę ktoś mam z tym problem ale to już polecam jakiegoś lekarza :wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

mdg

Post napisał: mdg » 13 paź 2009, 13:39

gelo pisze:Nawet zabawa musi byc uczciwa....
Albo uczciwie, albo wcale
Inaczej zawsze beda watpliwosci
Nie ma rzeczy doskonałych... Wątpliwości zawsze będą, ale ludzie... po ile wy macie lat, żeby się przejmować jakimiś punktami "pomógł", przecież to ma być zabawa. Nikt tu nie płaci za ilość punktów i rangę, liczy się tylko szacunek do forumowiczów, radość z otrzymanego rozwiązania na swój problem i satysfakcja z udzielonej odpowiedzi na jakieś zapytanie (takie jest moje zdanie). Szkoda, że nie mogłem być na nieformalnym zlocie forumowiczów, ale myślę, że ilość dyskusji i "dobrych rad" udzielonych na tym spotkaniu miała o wiele większą wartość niż jakieś punkty "pomógł".
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

Awatar użytkownika

Autor tematu
gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: gelo » 13 paź 2009, 19:02

Draco pisze:hmmm, zastanawiam mnie dlaczego przeciwko są wszyscy ci, którzy mimo iż sa na forum jakiś czas to nie moją wbić się do 1 dziesiątki z punktami? może zamiast krytykować innych to zaczniecie sami pomagać i dorabiać się punktów?
Moze przegladnij swoje 'zdublowane' punkty :twisted: ,a wtedy moze okazac sie, ze Tobie tez nie starczy do dziesiatki..... :wink:
Wątpliwości zawsze będą, ale ludzie... po ile wy macie lat, żeby się przejmować jakimiś punktami "pomógł", przecież to ma być zabawa. Nikt tu nie płaci za ilość punktów i rangę, liczy się tylko szacunek do forumowiczów, radość z otrzymanego rozwiązania na swój problem i satysfakcja z udzielonej odpowiedzi na jakieś zapytanie (takie jest moje zdanie).
No i tutaj jest jakas niescislosc z tym "placeniem"..... Jakis czas temu admin zaproponowal upusty ( dla pierwszych 10-ciu). Im wiecej punktow ten ma wiekszy rabat. Zatem swiadomie badz nie wprowadzil system wynagradzania.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: upadły_mnich » 13 paź 2009, 21:14

Rabat dla osób w 10-tce ma znaczenie dla kolegów kupujacych ciągle czyli juz nie takich amatorów a producentów. Dla 1000zł to wychodzi mi 20zł czyli tyle co wysyłka małej paczki. Ten rabat zreszta kiedyś wyśmiałem na forum tj nie smieję sie z zasad w sklepie a z pewnej "motywacji" na forum.
Takie sa zasady - nie kłóce sie z nimi. Zreszta sądzę, że jak ktos ciagle kupuje to i tak ma rabat wiekszy i niezalezny od forum.
Aby znów kij w mrowisko włozyć:
Jesli te punkty by nic nie znaczyły a tak wyraźnie wynika z tego tematu, to dlaczego połowa kolegów w podpisie ma "wciśnij pomógł"? No to jest zagadka i dobre filozoficzne pytanie. Może walczą o rabaty bo planują zamówienie złożyć? To jest jakoś zrozumiałe. Wszak oszczedność jest zaletą. Z drugiej strony tylko 10 szczęśliwców na tym skorzysta a forum ma użytkowników multum.A moze chodzi o coś innego? Rywalizacja?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 21:21 przez upadły_mnich, łącznie zmieniany 1 raz.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”