Leoo pisze:nieoznakowane pisze:może rezystorem na bazie tranzystora ???
Jakie są wyniki pomiarów napięć odniesienia?
MAX907 jest optymalizowany do pracy przy napięciu 5V a maksymalne dopuszczalne to jedynie 6V, tak więc aktualnie pewnie jest uszkodzony.
Osobiście zastosował bym LM393, pewnie tańszy i może pracować do 36V, nawet pinami jest zgodny.
Uruchomienie trzeba niestety zacząć od naprawy.
Błąd wynika z rysunku bo w rzeczywistości jest LM393, natomiast w eagle 5.6-program miałem taki odpowiednik(wyjścia, wielkość), nie zieniłem nazwy na schemacie, co poprawie zaraz, a poza tym dodałem jeszcze kondensator 470µF co całkowicie wyeliminowało napięcie tętnień. Zwiększenie tej pojemności spowodowało (w trakcie uruchomienia, należy odczekać 10 sek aż kondensator się naładuje) nieznaczne opóźnienie działania ~1sek co jest dla mnie wystraczające aby sterować UDT-6, schemat z poprawkami
poniżej, należy jeszcze zastosować włącznik na wyjściach X1-1 X1-2 i dopiero po ustabilizowaniu się układu (10 sek) podać sterowanie na serwomechanizm. Potencjometry zastosowałem precyzyjne, mostki z dużym zapasem i LM 2A, przekaźniki na podstawkach w celu ewentualnej szybkiej wymiany.
Napięcie odniesienia ustawiłem na 6V.
Ogólnie układ reaguje już na zmianę 4V napięcia zasilania sieciowego! - od ustawionego progu zadziałania.
Ustawiłem 220V jako środek histerezy i odpowiednio195V dół, 245V góra.