Kto chętny do testów kontrolera CNC/USB ? 1,22zł

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: jarekk » 07 paź 2009, 10:11

Niech kolega zdradzi trochę szczegółów co do programu obsługującego sterownik.
Z doświadczenia wiem że hardware to zazwyczaj najmniejszy problem przy takim sterowniku.

Tagi:

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 07 paź 2009, 12:17

jarekk pisze:Z doświadczenia wiem że hardware to zazwyczaj najmniejszy problem przy takim sterowniku.
Dlatego nic pod względem sprzętu nie ukrywam, wręcz przeciwnie, ponieważ uważam, że każdy z minimalną wiedzą elektroniczną potrafi taki układ zklecić...
jarekk pisze:Niech kolega zdradzi trochę szczegółów co do programu obsługującego sterownik.
Tutaj sprawa wygląda nieco inaczej tzn. zależy o jakie szczegóły chodzi... Ty i Piotrek pewnie nie mało poświęciliście czasu właśnie na programy i wiecie ile to kosztuje czasu - wszyscy robimy to dla pieniędzy (chyba, że tylko ja) i nie jest łatwo (mentalnie) oddać konkurencji np. źródła swoich programów itp... Oczywiście zależy to wszystko co oznaczają owe "szczegóły" - pytać można a najwyżej niektórych szczegółów nie zdradzę.

Acha.... zapomniałem wspomnieć, że muszę wystawić za te kontrolerki fakturki na 1,22zł z podatkiem VAT bo już mnie zdążył US kiedyś pouczyć, że nie wolno mi układów (nawet testowych) oraz oprogramowania oddawać za darmo więc proszę o wyrozumiałość. Są inne sposoby ale ten jest dla mnie najwygodniejszy żeby być czystym wobec US.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 07 paź 2009, 20:10

Tu nie chodzi o szczegóły techniczne - raczej o interfejs użytkownika.
Czy program będzie brał jak wejście G-kody ? Może będzie to plugin do Macha'a ?

Tak naprawdę to to zdecyduje o tym czy układ odniesie sukces czy nie.

Aha - tak robimy to dla pieniędzy. Ale one są na drugim miejscu - na pierwszym jest radość tworzenia ( przynajmniej u mnie)

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 07 paź 2009, 20:57

Owszem ... radość tworzenia na I miejscu bo to akurat moje hobby a dopiero na II miejscu praca :???:
co do plików to na pierwszej stronce napisałem:
1. obsługiwane pliki : HPGL (testowane z Corel, CadStd)

testowałem też z plikami eduCada i też wprowadziłem drobną korektę, że z nimi już działa.

G-Kody i inne popularne formaty planuję dopisać w przyszłości (w miarę zapotrzebowania)...
Nie liczę na jakiś wielki sukces, po prostu klienci często pytają mnie o takie cuś więc postanowiłem stworzyć i nie okazało się to zadaniem prostym :roll: zwłaszcza nie znając języka wysokiego poziomu dla uP w wystarczającym stopniu. Czy się sprzeda? Czas pokaże. Nie jest to urządzenie przewidziane do profesjonalnych maszyn.

aplikacja PC jest samodzielnym "prostackim" programem napisanym w TurboDelphiExplorerze ponieważ jestem amatorem-samoukiem jeśli chodzi o programowanie PC a próby zlecenia napisania aplikacji legły w gruzach z wielu przyczyn (i może dobrze)...

Często moi klienci nie mają pojęcia o CNC i do końca sami nie wiedzą czego chcą, przeważnie o G-Kodach nie słyszeli i imoport rysunku jest jak najbardziej na pierwszym miejscu. Ale na wymaganiach klientów się nie kończy ponieważ poza samą obsługą, temat cnc jest baaardzooo rozległym tematem stąd moja "akcja", żeby kontrolerkom również przyjrzeli się fachowcy z różnych punktów widzenia a za takich mam NAS "Maniaków Cnc".... pierszy kontroler cnc do plazmy stworzyłem dawno temu nie mając pojęcia o tym forum i bez żadnej wiedzy cnc'owej - dziś podchodzę do tego całkowicie inaczej z bardziej "zaśmieconą" głową.

ps. nie mam pojęcia jak napisać plugina do macha :razz: :lol: :o :mrgreen:

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 07 paź 2009, 22:20

Oj to chyba będziemy konkurencją dla siebie.
No bo mój kontroler dla Tappera ma podobne założenia - różnić się bedzie wydajnością.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 08 paź 2009, 00:11

Całkowicie inne pułapy. Wg mnie nie będziemy (nie jesteśmy) konkurencją. Z drugiej strony nie wiem czemu ta łezka Jarku... przecież to Ty jesteś przede mną co najmniej 3 kroki ;) i nie zamierzam Cię gonić bo to się mija z celem - raczej staram się wchodzić do ludzi z tym, czego niema wcale a podobne kontrolerki już są i to o wiele lepsze :( więc nie zdążyłem.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 08 paź 2009, 12:16

Jak dla mnie, najciekawszy jest fakt, że nie trzeba DSP, ARM tudzież innych wysokowydajnych CPU do zbudowania sterowania. Raptem 16 MIPS i chodzi do 50kHz.
Jakim kwarcem Kolega pędzi procesor?

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 08 paź 2009, 13:18

Kwarc 16MHz zajętość pamięci procka (Flesh) 37% więc jeszcze mam sporo miejsca na bajery ale pamięć SRAM wykorzystuję w 75% na samo buforowanie wektorów (ale 25% już z powodzeniem wystarcza żeby zachować ciągłość pracy).

Co do prędkościto chodzi minimum do 50kHz :) to zależy jak już pisałem od zagęszczenia wektorów jeśli jest małe zagęszczenie (np wircenia) to pójdzie i do 100kHz chociaż podczas dokłądania funkcji ta częstotliwość pewnie spadnie do 75kHz. Właśnie podłączyłem sobie do frezareczki i zaczynam działać ;) w końcu muszę wysłąć w następnym tygodniu bo opinię i tak już mam nienajlepszą :oops: jeśli chodzi o moje obietnice. Udoskonalenie algorytmu rozpędzania silników naprawdę mnie miło zaskoczyło - nigdy nie udawało mi się na tej amatorskiej maszynce uzyskiwać takich prędkości :) jak znajdę dziś chwilkę to nakręcę filmik ale nie obiecuję tym razem :roll: ...

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 08 paź 2009, 20:19

Leoo pisze:Jak dla mnie, najciekawszy jest fakt, że nie trzeba DSP, ARM tudzież innych wysokowydajnych CPU do zbudowania sterowania. Raptem 16 MIPS i chodzi do 50kHz.
Jakim kwarcem Kolega pędzi procesor?
Mnie to też ciekawi - wiem z własnych doświadczeń że mój ARM ( 32 bity 60MHz) to 100kHz z przyspieszeniami ledwo pociągnie. Choć pewnie pisany w assemblerze to by 3x tyle pociągnął.
Dlatego chętnie potestuje.

Tak naprawdę to sama generacja nie jest krytyczna - to moment przełączania na nowy/kolejny wektor ( to u mnie ogranicza częstotliwość pracy)

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 08 paź 2009, 21:02

u mnie również. ale piszę o zagęszczeniu ponieważ przeliczanie u mnie odbywa się w osobnym "wątku" - "w tle" (jeszcze do dopracowania - narazie wyłączone) i jeśli nie jest zbyt gęsto wektorów to "taktowanie nie dogoni przeliczania" - śmiesznie to brzmi :)... ale to już Wy przetestujecie ponieważ ja nawet nie mam sterownika+silnik co by to pociągnął ;) bo mój podział kroku /8 i silnik 1,8szt to przy 100kHz by dało 3750obr/min :( a nawet przy 50kHz nie sprawdzę na amatorskiej frezareczce :( - tylko teoria, symulacje programu uP i oscyloskop (też nie najlepszy).

[ Dodano: 2009-10-09, 01:34 ]

tym razem z oryginalną muzą krokowców :)
niestety kiepska jakość filmiku i nie widać linii jakie ołówek rysuje na papierze :(

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”