1/2 router collet to wiem.
Nie ma tulei 12,7.
Nie wiem co teraz , ile kosztowało by przeszlifowanie tej tulei która mam.
Trzeba zebrać 0,35mm materiału.
Może ktoś wie gdzie kupić taką tulejkę 12,7m o tym kształcie innego producenta ?
Pomierzę jej wymiary.
Przetoczenie trzpienia w frezie
-
- Posty w temacie: 3
Nie wiem co chcesz szlifowac. Tulejkę zaciskową ,czy trzpień oprawy.
W firmie, gdzie pracuję godzina narzędziowa kosztuje 80 zł + Vat.
Szlifowanie trzpienia to ok 0,5 godz ( dwóch też mnii wiecej tyle, bo najdłużej trwa ustawienie maszyny- szlifowanie to ok 2- 5 min.)
Szlifowanie otworu tulei zaciskowej to ok 1 godz/ szt. Tu dłużej trwa szlifowanie i wyiskrzanie otworu).
W firmie, gdzie pracuję godzina narzędziowa kosztuje 80 zł + Vat.
Szlifowanie trzpienia to ok 0,5 godz ( dwóch też mnii wiecej tyle, bo najdłużej trwa ustawienie maszyny- szlifowanie to ok 2- 5 min.)
Szlifowanie otworu tulei zaciskowej to ok 1 godz/ szt. Tu dłużej trwa szlifowanie i wyiskrzanie otworu).
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
No szlifowanie tulei zaciskowej bym nie proponował. Strasznie ją to osłabi. Poza tym tuleje można stosować w pewnych zakresach. A co do toczenia czy szlifowania trzpienia to nie rozumiem gdzie problem aby przetoczyć. Dla dobrego tokarza 0.7 naddatku to aż za dużo. Wystarczy dobrać parametry oraz najpierw trzpień ustawić na zegar aby nie było bicia i heya. To, że twarde to co albo zmniejszamy parametry na w miarę dobrych płytkach albo stosujemy płytki do stali hartowanej. Zobaczcie jak te tulejki są zrobione ile tam jest miensa w pewnych momentach 0.7 mm to dla nich zabójstwo. Pochodzą tydz lub 2 i pa pa.