Dobór pasa zębatego oraz zebtatek

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
troy
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Dobór pasa zębatego oraz zebtatek

Post napisał: troy » 07 wrz 2009, 18:11

Witam . Mam zamiar zastosować napęd pasowy w rowerze , i potrzebna mi pomoc w doborze pasa (podziałka , szerokość oraz typ zęba ) oraz rozmiaru zębatek . Poniżej załączam zobrazowanie , jak wygląda układ napędowy . Tylna zębatka musi być 2 razy mniejsza od przedniej (muszę uzyskać przełożenie 2:1) . Ważę około 95kg . Zakładając , iż osiągam 120obr/min na korbie , uzyskuję 200~ obr/minute na osi , na której jest zębatka od paska a co za tym idzie , 400obr/ min na osi tylnego koła ( brązowe koło na rysunku ). Tylna zębatka po przeróbce , musi dać się nakręcić na gwint M30 . Szerokość pasa - 16mm maksimum .

Zakładając iż ważę 100kg i biorąc pod uwagę ramię korby - 0,17m oraz przyśpieszenie 10m/s2(ziemskie + moje przyśpieszenie w kierunku pionowym , podczas pedałowania) uzyskuję moment obrotowy na poziomie 170Nm , zgadza się ? I tu jest problem z doborem pasa , gdyż przednia zębatka nie może byś większa niż powiedzmy 130mm śr. . A przy takim momencie i takich obrotach siła jaka działa na pas jest chyba zbyt duża ? Nawet jeśli ta siła jest mniejsza niż taka , która jest potrzebna do zerwania pasa , to dopuszczalne obciążenia wzdłużne pasa są znacznie mniejsze .

Objaśnienia odnośnie "rysunku" :
Czerwona zębatka 18z porusza się razem z czarną korbą . Czerwona zębatka jest połączona tradycyjnym łańcuchem z zieloną zębatką . Zielona zębatka jest przytwierdzona do tej samej osi , co różowa zębatka pasa zębatego(pas- jasny brąz ) . Różowa zębatka , 2 razy większa od tylnej , brązowej ( napędzanej przez różową ) .

[ Dodano: 2009-09-09, 01:27 ]
Cóż , widzę , iż zbyt dużej pomocy nie otrzymam : ) . W takim razie , może ktoś z Was orientuje się jakie są dopuszczalne obciążenie wzdłużne pasa typu GT2 lub GT3 dla różnych podziałek ? :cry: Będę bardzo wdzięczny . Szukałem na stronie producenta , lecz podają wyłącznie długości i wymiary owych pasów : /
Załączniki
naped.JPG
naped.JPG (17.88 KiB) Przejrzano 1472 razy

Tagi:

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”