... a jak nie ma ostrzarza na zakładzie?

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających
Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: CNCRob » 06 sie 2009, 18:53

WZÓR pisze:p.s. ...a co robisz z frezami powlekanymi?
zależy w jakiej firmie, w jednej w której pracowałem ponad 10 lat ostrzyło się wszystkie frezy, nawet te powlekane, co prawda powłoka była już później zeszlifowana, ale frezy normalnie nadawały się do użytku, w innych zaś firmach były wysyłane do ostrzenia i powlekania. możesz również probować ostrzyć samodzielnie i sprobować wysłać do samego powlekania, nie wiem jakie będą koszta ale może się opłaci.

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

glopijasio
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4

Macie pewnie rację ze swojego punktu widzenia.

Post napisał: glopijasio » 16 sie 2009, 19:15

Najlepiej, aby frezer nie zajmował się np. przez 3 godz. ostrzeniem, ale zwracam uwagę, że "punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia".

W mojej firmie jest standardem ostrzenie własnych narzędzi samemu. Pracuję w zakładzie 70osobowym. Produkujemy m.in. formy do odlewania aluminium z np. WCL (1.2343). Na produkcji pracuje zaledwie 40 osób (frezerzy cnc, konwencjonalni narzędziowi, "zerówkowi", szlifierze na płasko, na okrągło, wiertacze, szlifierze otworów, drutówki, elektr. wgłębne, tokarze cnc, zwykli, ślusarze narzędziowi, hartownicy.
Czyli w praktyce część osób pełni dwie lub więcej zadań. Np. jeden tokarz robi tylko na konwencjonalnej, ale drugi obsługuje konwencjonalną i cnc. (oczywiście nie dwie od razu, ale w zależności od potrzeb)

Tu gdzie robię nie ma po prostu wysokiej specjalizacji, bo produkcja jest jednostkowa i w zależności od danego zamówienia tzw. "wąskie gardło" raz jest na frezarkach, a po 4 dniach na szlifierkach i drążarkach.
Jak na początku pracy w firmie spytałem "gdzie zanosi się wiertła do ostrzenia" kolega popatrzył na mnie jak na wariata, zaprowadził mnie do wolnej szlifierki i powiedział:"tutaj". "To sami ostrzycie wiertła?!" - spytałem, bo wcześniej robiłem dla produkcji masowej, gdzie był dział ostrzenia. Tak. I zaczął mnie uczyć ostrzyć wiertło.

Każda firma ma swoją kulturę i w "mojej" jest taka jak wyżej, inaczej ...

Ja nie naostrzę jeszcze np. kuli fi 6mm pod obróbkę wykańczającą - to zajmuje najlepszym frezerom trochę czasu ale na pewno podostrzę pod obróbkę zgrubną (frezowanie z niedomiarem 1 mm, przed ulepszaniem). Podostrzenie to 10-20 minut (w międzyczasie jak program idzie). Do "wykańczającej" biorę frezy nowe, prawie nowe lub b. dobrze naostrzone przeze mnie lub jeśli nie potrafię - przez kolegę.
Czy ten system jest dobry, to nie wiem na pewno – wszystko zależy wg. mnie od sytuacji, ale wg. mnie frezer powinien umieć naostrzyć wiertło, przynajmniej krótkie i tak żeby za bardzo nie rozbijało.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 16 sie 2009, 20:07

Wiertło to żaden problem naostrzyć i zawsze robię to sam. Mowa tu raczej o innych narzędziach jak frezy itp... wiertło naostrzysz w max minutę, frez w min 20 minut... już widzisz różnicę marnowania czasu?
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

glopijasio

Marnowanie czasu.

Post napisał: glopijasio » 16 sie 2009, 20:30

Czas to pieniądź. Powtarzam, że w mojej firmie ten system się sprawdza. U nas na 1-szej zmianie teraz robi 25 osób, na 2-giej 10 a na trzeciej 5 osób. Trzymanie trzech ostrzaży (po jednym na zmianę) na stanie w mojej firmie byłoby poronionym pomysłem. To byłoby marnowanie czasu. Zmiany na frezarkach są tak robione, żeby był na nim m.in. fachowiec od ostrzenia. Dobrze ostrzą frezerzy z 10-cio letnim starzem. Czyli "jak Bóg da" ja takim będę za 7 lat. Bo co się stanie jak ostatni frez fi 8 r0,5 się złamie? Maszyna ma stać całą noc?

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 16 sie 2009, 23:39

Ja również pracowałem przez 10 lat w firmie, która zatrudniała około 100 pracowników i produkowała formy do wtryskarek. Nie mów, że jak dostajesz zlecenie to masz do dyspozycji jeden frez? Szlofierz wystarczy jeden na pierwszej zmianie, wy robicie co do was należy, macie zapas narzędzi aby wymienić je na drugiej i trzeciej zmianie, rano koleś siada i całą zmianę wszystko szykuje aby było na następny dzień, po co ci aż trzech do ostrzenia? Twoj system, którego tak bronisz, wybacz za określenie ale dobry jest dla ściemniaczy, którzy połowe czasu zmianowego lubią przesiedzieć poza maszyną a później mówić, że ostrzyli narzędzia :) pozdrawiam

glopijasio

Lubisz mieć ostatnie słowo.

Post napisał: glopijasio » 17 sie 2009, 00:32

Dla mnie trzymanie w firmie człowieka do ostrzenia frezów, który nie jest potrzebny, bo frezerzy sami umieją je ostrzyć to poroniony pomysł.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Macie pewnie rację ze swojego punktu widzenia.

Post napisał: WZÓR » 17 sie 2009, 15:31

glopijasio pisze:... Produkujemy m.in. formy do odlewania aluminium z np. WCL (1.2343)....
Wykonanie formy jest procesem czasochłonnym i zakładam , że jak macie b.dobrego programistę to tak zaplanuje i ustawi obróbkę , że faktycznie operator przez większość zmiany nie ma przy niej nic do roboty i może wykorzystać swoje umiejętności na ostrzałce.
... inaczej sprawa wygląda jak czas obróbki zamyka sie w kilku minutach i trzeba detal wymienić w mocowaniu.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”