Sterownik silnikow dc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Sterownik silnikow dc
Witam.
Posiadam plc fanuca versamax micro i musze wysterować nim 5 silniczków dc , wykożystam je do wykonania modelu 3 tasmociagow i 2 wind, plc ma tylko wyjscia przekaźnikowe, dodam że musze zmieścić sie w naj najmniejszych kosztach. Z gory dziekuje za pomoc
Posiadam plc fanuca versamax micro i musze wysterować nim 5 silniczków dc , wykożystam je do wykonania modelu 3 tasmociagow i 2 wind, plc ma tylko wyjscia przekaźnikowe, dodam że musze zmieścić sie w naj najmniejszych kosztach. Z gory dziekuje za pomoc
Tagi:
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
A kontrola prędkości i pozycji ??
Jeśli tak to można tak : sterowniki serw DC np Whale3 ( tani i godny polecenia ) + generator taki jak w sklepie sponsora forum ( LINK ) i to praktycznie wszystko
Na generatorze ustawiamy taką częstotliwość aby prędkość obrotowa była ok , a same obroty lewo/prawo można śmiało załączać przekaźnikiem.
A kontrola prędkości i pozycji ??
Jeśli tak to można tak : sterowniki serw DC np Whale3 ( tani i godny polecenia ) + generator taki jak w sklepie sponsora forum ( LINK ) i to praktycznie wszystko
Na generatorze ustawiamy taką częstotliwość aby prędkość obrotowa była ok , a same obroty lewo/prawo można śmiało załączać przekaźnikiem.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
chyba za pomocą wyjśćtomczaspolud pisze:potrzebuje sterownikow do tych silnikow, takich które będe mógł obslugiwac za pomoca wejść
Jeżeli to są jak piszesz "silniczki" prądu stałego, to dlaczego nie zasilisz ich bezpośrednio poprzez wyjścia przekaźnikowe sterownika? Chyba że musisz kontrolować lub ustawiać również ich prędkość
-
Oczywiście dobrze było by mieć możliwośc sterowania obrotami.
Zastanawiałem sie nad użyciem silników krokowych jednak wymaga to wykożystania generatora oraz ukłądów sterujących silnikiem, prostszym rozwiazaniem jest wykożystanie silniczków dc.
Rozumiem, że wyjścia przekaźnikowe zasilam i wykożystuje jako włącznik silnika.
(w takim wypadku obroty moge regulowac potencjometrem)
Zastanawiałem sie nad użyciem silników krokowych jednak wymaga to wykożystania generatora oraz ukłądów sterujących silnikiem, prostszym rozwiazaniem jest wykożystanie silniczków dc.
wynika to z mojej niewiedzy niestety, pierwszy raz mam w ręku plc i musze coś z nim zrobić na tym polega moja nauka w tym momencie.dlaczego nie zasilisz ich bezpośrednio poprzez wyjścia przekaźnikowe sterownika
Rozumiem, że wyjścia przekaźnikowe zasilam i wykożystuje jako włącznik silnika.
(w takim wypadku obroty moge regulowac potencjometrem)
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Sterowanie silnikiem DC możesz generalnie zrobić na dwa sposoby
1) za pomocą PWMa
2) regulując napięcie zasilania
Pisałeś o potencjometrach więc zakładasz regulację obrotów poprzez zmianę napięcia. To trochę dziwne podejście zważywszy na to że masz PLC który ma tym sterować (można by się pokusić o sterowanie prędkością i kierunkiem z PLC). Z drugiej strony PWMa też tak od razu tu nie uruchomisz, bo jak piszesz PLC ma wyjście przekaźnikowe (Versy max mają wyjścia przekaźnikowe lub tranzystorowe, zależy od wersji) i nie uda Ci się podawać na nie sygnałów o dużej częstotliwości... Na Twoim miejscu sprawdziłbym, czy wyjścia są rzeczywiście przekaźnikowe?
Kowales
1) za pomocą PWMa
2) regulując napięcie zasilania
Pisałeś o potencjometrach więc zakładasz regulację obrotów poprzez zmianę napięcia. To trochę dziwne podejście zważywszy na to że masz PLC który ma tym sterować (można by się pokusić o sterowanie prędkością i kierunkiem z PLC). Z drugiej strony PWMa też tak od razu tu nie uruchomisz, bo jak piszesz PLC ma wyjście przekaźnikowe (Versy max mają wyjścia przekaźnikowe lub tranzystorowe, zależy od wersji) i nie uda Ci się podawać na nie sygnałów o dużej częstotliwości... Na Twoim miejscu sprawdziłbym, czy wyjścia są rzeczywiście przekaźnikowe?
Kowales
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wydawało mi się że już taki sposób podałem - ale może mi się wydawaćtomczaspolud pisze:Dlatego mam prośbe o zaproponowanie jakiegoś układu do wysterowania silnika. Mając an uwadze to, że dysponuje tylko takimi wejściami.

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam.
Proponowałbym koledze Tomczaspolud przedstawić problem w postaci konkretnego założenia, np: schemat blokowy. Z założenia taśmociąg potrzebuje tylko start stop i kierunek - OK. Winda to jednak ustrojstwo, które jedzie do określonego momentu i stop, tak więc w grę wchodzi również "sprawa" zależności we - wy np: wykorzystując krańcówki. Moim zdaniem w projekcie wykorzystano tego typu zobrazowanie: winda, taśmociąg, aby móc wykluczyć regulację prędkości. Zawsze urządzenia tego typu można uznać za ustrojstwa, gdzie większą rolę odgrywa właściwe sterowanie kierunkami przesuwu aniżeli prędkością. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Proszę autora tematu o więcej konkretów, bo sprawa wygląda prosto i podchodzi mi pod jakiś temat "szkolny" - tylko w domysłach....
Pozdrawiam
Darek J.
Proponowałbym koledze Tomczaspolud przedstawić problem w postaci konkretnego założenia, np: schemat blokowy. Z założenia taśmociąg potrzebuje tylko start stop i kierunek - OK. Winda to jednak ustrojstwo, które jedzie do określonego momentu i stop, tak więc w grę wchodzi również "sprawa" zależności we - wy np: wykorzystując krańcówki. Moim zdaniem w projekcie wykorzystano tego typu zobrazowanie: winda, taśmociąg, aby móc wykluczyć regulację prędkości. Zawsze urządzenia tego typu można uznać za ustrojstwa, gdzie większą rolę odgrywa właściwe sterowanie kierunkami przesuwu aniżeli prędkością. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Proszę autora tematu o więcej konkretów, bo sprawa wygląda prosto i podchodzi mi pod jakiś temat "szkolny" - tylko w domysłach....
Pozdrawiam
Darek J.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.