Ploter z drukarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Ploter z drukarki
Witam!
Mam do was pytanie czy jest możliwość stworzenia plotera z drukarki do cięcia folii?
Nie iem jakiego programy w tym celu użyć ( mach jest zbyt drogi)
Mechanizm mam oraz szukam schematu sterownika do silników.
Proszę was o pomoc i rady.
Mam do was pytanie czy jest możliwość stworzenia plotera z drukarki do cięcia folii?
Nie iem jakiego programy w tym celu użyć ( mach jest zbyt drogi)
Mechanizm mam oraz szukam schematu sterownika do silników.
Proszę was o pomoc i rady.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Witam.
Super by było jakby kolega jeszcze zdradził tajemniicę co to za silniki lub jakie niby planuje, żeby to były. Założę się, że istnieją setki rozwiązań i gotowych schematów, tylko tak "ciężko" je znaleźć. Poza tym, może coś o tej mechanice....
Nie wiem, jak finezyjna ma być robota wykonywana na tym ustrojstwie, myślę jednak, że i dla Mach'a znajdzie się alternatywa - może Step2CNC. Może i program nie ma wszystkiego, jednak w sam raz na początek - na mój rozum.
Pozdrawiam.
Super by było jakby kolega jeszcze zdradził tajemniicę co to za silniki lub jakie niby planuje, żeby to były. Założę się, że istnieją setki rozwiązań i gotowych schematów, tylko tak "ciężko" je znaleźć. Poza tym, może coś o tej mechanice....
Nie wiem, jak finezyjna ma być robota wykonywana na tym ustrojstwie, myślę jednak, że i dla Mach'a znajdzie się alternatywa - może Step2CNC. Może i program nie ma wszystkiego, jednak w sam raz na początek - na mój rozum.
Pozdrawiam.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Trzeba było o Mach'u też napisać, że jest płatny, a nie ściemniać, że za drogi.
Oczywiście, że Artcut będzie sterował. Nie wiem czym, bo nie napisałeś jeszcze konkretnie, ale napewno. No chyba, że pytasz o sterowanie ploterem - oczywiście. Forum nie jest po to aby ktoś odgadywał czyjeś myśli.
Zadaj jakoś po ludzku pytanie albo kup jakiegoś chińczyka na Alle... i Artcut'a dostaniesz GRATIS.
Oczywiście, że Artcut będzie sterował. Nie wiem czym, bo nie napisałeś jeszcze konkretnie, ale napewno. No chyba, że pytasz o sterowanie ploterem - oczywiście. Forum nie jest po to aby ktoś odgadywał czyjeś myśli.
Zadaj jakoś po ludzku pytanie albo kup jakiegoś chińczyka na Alle... i Artcut'a dostaniesz GRATIS.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wszędzie, nigdzie- używasz ogólników. Chyba jednak tak naprawdę nie chciało Ci się szukać, a co szczególnie boli niewprawnych, czytać tego co już setki razy napisano na tym forum. Nie wolno przyłączać bezpośrednio silników do złącza LPT komputera bo się z nim pożegnasz i skończy się zabawa. Zawsze między portem a silnikiem jest jakiś sterownik elektroniczny. Wszystkie sterowniki mają zazwyczaj znormalizowane wejścia przez które łączą się z LPT. Komputera nie obchodzi jaki silnik się do niego podwiesił. Wszystkie traktuje jednakowo.Sterownik dobiera się do rodzaju i wielkości silnika. Musisz się przemóc i zacząć czytać. Bez tego nic nie będzie. Szukaj wątków gdzie podobne amatory nowoczesności chciały całej wiedzy w jednej malutkiej pigułce.
Na marginesie są też silniki unipolarne z 4-ma wyprowadzeniami ale wymagają jeszcze innych sterowników bo są trójfazowe.
Na marginesie są też silniki unipolarne z 4-ma wyprowadzeniami ale wymagają jeszcze innych sterowników bo są trójfazowe.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
Kolega svmsung3 pyta o schematy. Jedyne co mi wpadło w ręce.....
:
- http://images.google.pl/images?hl=pl&lr ... =0&ndsp=18
Zawsze można w google inne podobne słowa kluczowe wpisać - podobnie jak tu na forum.
Polecam i pozdrawiam.

- http://images.google.pl/images?hl=pl&lr ... =0&ndsp=18
Zawsze można w google inne podobne słowa kluczowe wpisać - podobnie jak tu na forum.
Polecam i pozdrawiam.