Może zapytam od drugiej strony: do jakiego silnika Kolega potrzebuje taki mostek?
Najtańszym gotowym mostkiem jest L298. Można nim zasilać silniki o napięciu do 40V i prądzie 4A. Nie trzeba się martwić o sterowanie "górnych" tranzystorów ani o czas martwy (zabezpieczenie przed zwarciami) i jest to pojedyńczy element.
sprawdzenie schematu sterownika DC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Odnośnie L298
Proszę sprecyzować "dosyć częsta" i dlaczego zamiana MC34151 na kilka elementów dyskretnych tak bardzo komplikuje układ. Chyba nie trzeba się zbytnio martwić układem prowadzenia ścieżek, ze względu na bardzo częste zmiany kierunku...
U byłoby OK, tylko I brakuje.beowolf pisze:mostek ma sterować silnikiem do 20A i napięciu do 24V. Zmiana kierunków dosyć częsta, pwm opcjonalnie.
Proszę sprecyzować "dosyć częsta" i dlaczego zamiana MC34151 na kilka elementów dyskretnych tak bardzo komplikuje układ. Chyba nie trzeba się zbytnio martwić układem prowadzenia ścieżek, ze względu na bardzo częste zmiany kierunku...
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
wydaje mi się, że lepiej jest sterować całością poprzez scalony driver. TO oczywiście tylko moje odczucie. SIlnik, którym chcę sterować, to silnik wkrętarki. Sprawdziłem, że przy napięciu 12V ciągnie 2A. I na początku sterowałem ten silnik sterownikiem na L298. Problem był wtedy, gdy silnik został obciążony, a w projekcie, który planuję to silnik będzie często obciążany. Wówczas prąd osiągał wartość 10A i jeden L298 wysiadł. Dlatego chcę zbudować coś na bazie mosfetów. A mosfety ponoć mogą uciągnąć nawet 50A a napięcie 12V to dla nich pestka. Chociaż w sumię jak na to teraz patrze i czytam wypowiedzi, to chyba zrobie to na rezystorach zamiast na układzie scalonym. Czytałem o układzie HIP4081, który pozwala na spokojne sterowanie mostkiem H zbudowanym z mosfetów z kanałem N. Ale w polsce jest on niedostępny i należałoby zamawiać z Anglii (o ile dobrze pamiętam). Układ ten posiada przetwornicę więc problem napięć bramki pozostaje rozwiązany.
[ Dodano: 2009-08-06, 21:31 ]
a co do stwierdzenia "dosyć częsta"- budowany układ ma stabilizować położenie silnika w manipulatorze. Przy silniczku małym, gdzie prąd przy pełnym obciążeniu wynosił niecały 1A to terownik L298 był super. Ale w silniku od wkrętarki niestety wysiadł
[ Dodano: 2009-08-06, 21:31 ]
a co do stwierdzenia "dosyć częsta"- budowany układ ma stabilizować położenie silnika w manipulatorze. Przy silniczku małym, gdzie prąd przy pełnym obciążeniu wynosił niecały 1A to terownik L298 był super. Ale w silniku od wkrętarki niestety wysiadł
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Nie trzeba - układ dostępny jest w Farnell'u - można zamawiać przez Farnell Polska lub w TME ( dzwoniąc i podając numer Farnell'a.beowolf pisze:Czytałem o układzie HIP4081, który pozwala na spokojne sterowanie mostkiem H zbudowanym z mosfetów z kanałem N. Ale w polsce jest on niedostępny i należałoby zamawiać z Anglii (o ile dobrze pamiętam). Układ ten posiada przetwornicę więc problem napięć bramki pozostaje rozwiązany.
Jest jeszcze jedna opcja - droższa, ale banalna w wykonaniu. Są to tzw. "smart mosfets" - mosfety z dobudową zabezpieczającą przed zwariciem i przeciążeniem. Uzywaliśmy ich do mostków przy parametrach pracy ciągłej 10A/24V ( można więcej )
Niestety trudne do dostania ( my kupowaliśmy bezpośrednio od producenta)
Low side : http://fi.farnell.com/jsp/search/browse ... t=VNP&Ntx=
High side : tu używałem BTS650P, niestety już nie do dostania

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
wiecie co - spróbuje z tego schemat który kolega podał wcześniej
http://www.cadvision.com/blanchas/hexfet/np-s.htm
może akurat najprostrze rozwiązanie będzie najlepsze.
http://www.cadvision.com/blanchas/hexfet/np-s.htm
może akurat najprostrze rozwiązanie będzie najlepsze.