Witam
Mam silnik krokowy kp42em1-014 0.9deg/step japan servo. Silnik ma 4 wyprowadzenia spięte w konektor - żółty biały niebieski czerwony. Niestety są to wszystkie informacje jakie o nim posiadam. Dodam że silnik pochodzi z plotera Roland dxy 1100.
Chciałbym go uruchomić(sprawdzić czy działa) i chciałem zapytać czy do takiego testowego uruchomienia potrzebuję sterownika silnika krokowego? Czy mogę go uruchomić podając jedynie sygnał napięciowy na jedno z uzwojeń? Jakie napięcie mu podać żeby go nie uszkodzić?
Test silnika krokowego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki za odpowiedź
Silnik uruchomiłem i mam podejrzenia że może mieć za mały moment do zastosowania w którym chcę go wykorzystać.
Jak mogę zmierzyć moment takiego silnika?
Jedyne dane to gabaryty 40x40x35 [mm] masa około 200g, 0.9 deg/step. W kartach katalogowych silniki o podobnych gabarytach maja moment około 0.2-0.3 Nm. Niestety to tylko przypuszczenia a ja chciałbym znać wymierną wartość momentu żeby móc dobrać motor o odpowiednio większym momencie.

Jak mogę zmierzyć moment takiego silnika?
Jedyne dane to gabaryty 40x40x35 [mm] masa około 200g, 0.9 deg/step. W kartach katalogowych silniki o podobnych gabarytach maja moment około 0.2-0.3 Nm. Niestety to tylko przypuszczenia a ja chciałbym znać wymierną wartość momentu żeby móc dobrać motor o odpowiednio większym momencie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1