https://www.cnc.info.pl/plany-budowy-maszyn-vf41.htm
Jestem w podobnej sytuacji, niemniej nabyłem spawarkę inwertorową, taką jak z Biedronki i pomału ćwiczę na kawałkach złomu. Warsztat spawalniczy mam pod chmurką, kiedy odwiedzam rodzinę na wsi.pawelcb pisze:brak jakigoś pokaznego warsztatu a o spawarce to mogę zapomniec
Szczerze to weź do reki kawałek aluminium i kawałek stali o takich samych wymiarach i sproboj je zgjąć, skrecic sam bedziesz mial zdanie co do aluminium.... lepiej jest kupic stal i isc do kogos dac fla....e i pospawac...pawelcb pisze:
Że alu jest drogie to wiem, no niestety coś za coś. Na spawarkę to nie mam miejsca nawet.
Mieszkam w takim miejscu że nawet nie miał bym gdzie z nią wyjść aby pospawać.
Dla tego alu to jedyny materiał z którego mogę to zrobić. Sądzę że za te profile dam max 200zl, jak będzie to zobaczę.
Tak to jest Z i Y...pawelcb pisze:
Witam.
Aby już nie zakładac nowego tematu to zaczne w tym pisac, mam nadzieję że kolega się nie obrazi.
Przeglądnełem sporo planów, zdięc i mam pare pytań.
Czy budując maszynę muszę sugerowac sie planami czy mogę wg. swojego uznania robić.
Przykładowo budując spód wielkość robię jak chcę.
Z tego co zauważyłem ludzie różnie robią ramę na wrzeciono ( góra-dól, lewo-prawo to jest y z ?). Inni robią to przy samej krawędzi a inni bliżej środka. Jak jest lepiej ?
Ja osobiście polecił bym te reszta jest za delikatna...:pawelcb pisze: Dziś pozwiedzałem trochę hurtownie i znalazłem jedną z profilami alu.
Które byście polecali do budowy.
A najbardziej polecał bym takie :pawelcb pisze:![]()
Najlepszy profil to duzy, gruby, bierzesz w reke i gniesz widac odrazu ktory sie nada...pawelcb pisze: Sorry za jakośc zdjęc ale w telefonie nie mam flesha, a są troche rozmazane bo chciałem jak najszybciej stamtąd wyjść (strasznie duszno).
Najlepsze jest chyba na zd. 5 ale z tego co pamiętam było małe, innych większych nie mieli.
Te prostokątne nie były by chyba złe ale poczekam na znawców.