Kompletowanie sterowania cnc

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: namemartin » 19 lip 2009, 22:09

Arkadius561 pisze:Mam jeszcze możliwość zakupu kompletu sterowanie + silniki. i wszystko ze sobą połączone.

Taki komplet z silnikami 1.8 Nm z elektroniką do nich dopasowaną kosztuje ok 800zł Drogo?
Opisz dokładnie te sterowniki lub podaj linka jeśli to aukcja itp. Wrzuć fotki tych sterów. Być może to jakaś okazja, albo mało opłacalny interes...
Czy drogo ? Zobaczymy jak napiszesz coś wicej o tych sterach.
Jeśli nie nie jesteś w temacie to nie podejmuj pochopnych decyzji. Co się odwlecze to nie uciecze ;)

W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Tagi:

konlab
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: konlab » 19 lip 2009, 22:28

SQ3VAZ pisze:Konlab - Ty zawsze taki mądry byłeś, wszystko umiałeś i miałeś pełne zaplecze narzędziowe i maszynowe? - jeśli tak to pogratulować pochodzenia. Czytając Twój post dochodzę do wniosku, że nie ma sensu tu siedzieć - na forum - lepiej kupić sobie centrum obróbcze, wynająć ludzi do jego obsługi i tylko zamawiać co się chce.
Jak chłopu brakuje lutownicy to sobie kupi jak będzie chciał. Szczerze powiem, że o sprzęcie "do składania układów" to niesłyszałem. Pamiętajmy, że jest to forum i osoby o różnym poziomie wiedzy się tu znajduje. W większośi wypadków trzeba tylko chcieć, a osiągnie się cel. Poza tym, może nie czytałeś całego tematu, są tu osoby chętne pomóc Koledze, co wcale nie znaczy - zrobić wszystko za Niego.
"Practice makes perfect" - powiadali Indianie.
Z wyrazami szacunku dla "profesjonalistów"
Darek J. Początkujący amator.
Nie nie zawsze bylem madry, nie wszystko umialem i nie mialem i nie mam pelnego zaplecza narzedziowego i maszynowego...

nie wiem dlaczego doszedles do takiego wniosku...

ze swojego doswiadczenia wiem ze nie jest prosto zlozyc te sterowniki... a jestem elektronikiem od gimnazjum... nawet ja palnalem sie w podstawowym polaczeniu... nie wiem z kad ten pomysl zrobic wszystko za niego...

ja tylko wyrazilem swoje zdanie... a kolega zrobi co chce...

nie rozumiem dzisiaj chyba ta pogoda tak dziala na ludzi...

[ Dodano: 2009-07-19, 22:39 ]
Arkadius561 pisze:okolice poznania.

Mam jeszcze możliwość zakupu kompletu sterowanie + silniki. i wszystko ze sobą połączone.

Taki komplet z silnikami 1.8 Nm z elektroniką do nich dopasowaną kosztuje ok 800zł Drogo?
Wedlug mnie nie jest to drogo... nawet mocne silniki jak na pierwsza maszyne...
podeslij linka, obejrzymy i podpowiemy...

SQ3VAZ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16

Post napisał: SQ3VAZ » 20 lip 2009, 11:45

Konlab - sorki jak uraziłem. Chodzi o to , że zawsze musi być ten pierwszy raz jak coś zaczynamy - może bolesny, ale i pouczający. Może to ta pogoda..., ale niewiem która, bo zmienia się kilka razy dziennie. Jak możesz to podeślij info na pw jak te stery u Ciebie pracują, bo mam podobny zestawik?
Co do oferowanego zestawu za 800zł .... jak autor tematu przedstawi je na forum to się oceni. Jak narazie tylko info na pw poszło.
W międzyczasie Arkadius może napisz jakbyś chciał zrealizować mechanikę - przynajmniej ogólnie.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: blue_17 » 20 lip 2009, 16:53

Czytając dyskusję o montażu sterownika, również zgadzam się że do "eksperymentów" nie nadaje się sterownik do CNC bo może to uderzyć po kieszeni Ja przygodę z elektroniką zaczynałem od układu z czterema rezystorami dwoma kondensatorami i dwoma tranzystorami do tego dochodziły jeszcze dwie diodki, wchodziłem po "drabinie elektronicznej edukacji" coraz wyżej, z mechaniki jestem powiedzmy bardzo początkujący i proszę dla zrozumienie dla wszystkich którzy są początkującymi w karzdej dziedzinie na forum i również dlamnie.

Pozdrawiam.

Autor tematu
Arkadius561
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Arkadius561 » 20 lip 2009, 19:15

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=688633451

Zestaw Mariusza!!!

Co o nim myślicie??

Złożyć z nich eksperymentalną maszynkę a potem zaadoptować te elementy do nowej większej maszynki.

Wiem że często zmieniam zdanie ale zrozumcie mnie mam mętlik w w głowie .

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blue_17 » 20 lip 2009, 19:48

Myślę że z tym zestawem niema co eksperymentować bardzo dobre sterowniki + silniki i płyta główna niema mowy żeby taki sterownik uległ uszkodzeniu podczas prawidłowej eksploatacji,

Ale myślę że nie jesteś zdecydowany czego chcesz a w takim razie eksperymenty mogą kosztować Cię sporo gotówki :grin:

Pozdrawiam

SQ3VAZ
Posty w temacie: 16

Post napisał: SQ3VAZ » 20 lip 2009, 20:47

Dobry wybor. Jak ktos odradza - prosze o info. Wiele forumowych i komercyjnych urzadzen pracuje na tych sterownikach. Pomimo dobrych zabezpieczenzaimplementowanych w sterach - ostroznosci nigdy nie za wiele. Powoli do celu i ze zrozumieniem.
Zasilacz do zestawu przedyskutujemy.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.

konlab
Posty w temacie: 4

Post napisał: konlab » 20 lip 2009, 22:07

Ja rowniez przyłącze sie do opini... bardzo dobre sterowniki... na tym zestawie spokojnie pobawisz sie na poczatek i pozniej w konkretnej maszynie...

Awatar użytkownika

namemartin
Posty w temacie: 8

Post napisał: namemartin » 20 lip 2009, 22:49

W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

pawelcb

Post napisał: pawelcb » 21 lip 2009, 19:36

Jak kolego jestes zielony z elektroniki to lepiej kup gotowe sterowniki- kity dla bezpieczeństwa twojego i twojej kieszeni tak jak już ktoś pisał.

Przyłącze się to tematu, macie może jakieś plany budowy bo elektronike już kończe i pomału bede sie zabierał za mechanike, raczej budowac będę z profili alu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”