Kompletowanie sterowania cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
Tak - za 3 stery, plyte glowna laczaca stery z portem LPT i zasilaniem do calosci. Jak chcesz to oszacuje to dokladniej.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Arkadius561 jeśli się uprzesz dasz radę, ale pod warunkiem, że coś tam się poduczysz na szybkiego, bo do pomyłki dopuścić nie możesz inaczej nie będzie działać.
Jeśli jesteś gotów podjąć wyzwanie (niema rzeczy niewykonalnych) proponuje na początek zakupić gotowe płytki i zaznajomić się ze schematami. Zacząć kompletować elementy.
Tutaj masz instrukcje i schemat : http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb01.htm
Daj znak, sygnał czapką
jak coś zadecydujesz.
Jeśli jesteś gotów podjąć wyzwanie (niema rzeczy niewykonalnych) proponuje na początek zakupić gotowe płytki i zaznajomić się ze schematami. Zacząć kompletować elementy.
Tutaj masz instrukcje i schemat : http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb01.htm
Daj znak, sygnał czapką

W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Arkadius561 wedlug mnie na poczatek kup sobie poprostu te sterowniki, jak mowisz jestes zielony, pewnie sprzetu do lutowania i skladania ukladow nie masz... koszt wyjdzie na pewno wiekszy niz zakladany...
jak na poczatek to radzil bym ci stosowac jakies gotowe elementy bo z innymi jest naprawde duzo zabawy a nikt za raczke cie tu nie poprowadzi i nie powie co gdzie umiescic, wlutowac, skrecic...
pozdrawiam
jak na poczatek to radzil bym ci stosowac jakies gotowe elementy bo z innymi jest naprawde duzo zabawy a nikt za raczke cie tu nie poprowadzi i nie powie co gdzie umiescic, wlutowac, skrecic...
pozdrawiam
-
Konlab - Ty zawsze taki mądry byłeś, wszystko umiałeś i miałeś pełne zaplecze narzędziowe i maszynowe? - jeśli tak to pogratulować pochodzenia. Czytając Twój post dochodzę do wniosku, że nie ma sensu tu siedzieć - na forum - lepiej kupić sobie centrum obróbcze, wynająć ludzi do jego obsługi i tylko zamawiać co się chce.
Jak chłopu brakuje lutownicy to sobie kupi jak będzie chciał. Szczerze powiem, że o sprzęcie "do składania układów" to niesłyszałem. Pamiętajmy, że jest to forum i osoby o różnym poziomie wiedzy się tu znajduje. W większośi wypadków trzeba tylko chcieć, a osiągnie się cel. Poza tym, może nie czytałeś całego tematu, są tu osoby chętne pomóc Koledze, co wcale nie znaczy - zrobić wszystko za Niego.
"Practice makes perfect" - powiadali Indianie.
Z wyrazami szacunku dla "profesjonalistów"
Darek J. Początkujący amator.
Jak chłopu brakuje lutownicy to sobie kupi jak będzie chciał. Szczerze powiem, że o sprzęcie "do składania układów" to niesłyszałem. Pamiętajmy, że jest to forum i osoby o różnym poziomie wiedzy się tu znajduje. W większośi wypadków trzeba tylko chcieć, a osiągnie się cel. Poza tym, może nie czytałeś całego tematu, są tu osoby chętne pomóc Koledze, co wcale nie znaczy - zrobić wszystko za Niego.
"Practice makes perfect" - powiadali Indianie.
Z wyrazami szacunku dla "profesjonalistów"
Darek J. Początkujący amator.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Sterowanie maszyny cnc nie jest dobrym przedmiotem do nauki podstaw elektroniki, czy montażu układów, ze względu np. na cenę. Kiedyś, dawno temu były zestawy w CSH pod nazwą "Młody elektronik".
Trzeba sobie zdawać sprawę, że odwrotne podłączenie zasilania do L298 bezpowrotnie go uszkodzi, podobnie będzie z kondensatorem elektrolitycznym (może nastąpić wybuch).
Oczywiście trzeba mierzyć siły na zamiary, jeśli Kolega "czuje temat" to trzeba działać.
Trzeba sobie zdawać sprawę, że odwrotne podłączenie zasilania do L298 bezpowrotnie go uszkodzi, podobnie będzie z kondensatorem elektrolitycznym (może nastąpić wybuch).
Oczywiście trzeba mierzyć siły na zamiary, jeśli Kolega "czuje temat" to trzeba działać.
-
A co myślicie o tym żebym kupił sobie jeden gotowy sterownik i dwa w częściach. No i będe miał jakiś wizualny przykład co gdzie ma być. Tak więc moja wstępna decyzja. kupuje jeden gotowy ster
SSK-B01 Zmontowany, uruchomiony i przetestowany sterownik. 110 zł
I dwa zestawy do składania.
SSK-B01 KIT Płytka drukowana sterownika wraz z kompletem elementów niezbędnych do zmontowania sterownika SSK-B01. Do zestawu dołączone są niezbędne schematy oraz instrukcje obsługi opisującą szczegółowo sposób ustawienia sterownika oraz podłączenia go do komputera. 80 zł
Płyta główna
SSK-MB Zmontowana, uruchomiona i przetestowana płyta główna. Do płyty dołączone są niezbędne schematy oraz instrukcje obsługi opisującą szczegółowo sposób podłączenia sterowników oraz komputera. 60 zł
Na początek chcę podłączyć do tego silniczki od drukarki. więc załatwie je za darmo.
niewiem co z zasilaczem? I trafo ?
SSK-B01 Zmontowany, uruchomiony i przetestowany sterownik. 110 zł
I dwa zestawy do składania.
SSK-B01 KIT Płytka drukowana sterownika wraz z kompletem elementów niezbędnych do zmontowania sterownika SSK-B01. Do zestawu dołączone są niezbędne schematy oraz instrukcje obsługi opisującą szczegółowo sposób ustawienia sterownika oraz podłączenia go do komputera. 80 zł
Płyta główna
SSK-MB Zmontowana, uruchomiona i przetestowana płyta główna. Do płyty dołączone są niezbędne schematy oraz instrukcje obsługi opisującą szczegółowo sposób podłączenia sterowników oraz komputera. 60 zł
Na początek chcę podłączyć do tego silniczki od drukarki. więc załatwie je za darmo.
niewiem co z zasilaczem? I trafo ?
-
Zawsze krok do przodu. Chcąc do końca uniknąć zabaw w płytki drukowane mógłbyś dorzucić do zamówienia płytkę zasilacza MZ-01. Elementy do niego spokojnie dokupisz, a załatwi Ci on wszystkie napięcia zasilające. Jak nie na forum, to na e-mail lub "pw" możesz podrzucić mi skąd jesteś - jakieś namiary na "mądre sklepy" w okolicy możnaby znaleźć.
-
-
Zależy co to za sterowniki; co to za silniki, czy w komplecie jest zasilanie całości... Gdyby zaopatrywać się tylko w sklepach to cena byłaby kusząca. Masz jakąś fotke lub dokładniejszą specyfikacje?
Mam tylko nadzieję, że nie chodzi Tobie o: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=685446485
W Poznaniu elektroniki nie brakuje, a jak będzie trzeba to Zielona G. pomoże...hi.
Mam tylko nadzieję, że nie chodzi Tobie o: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=685446485
W Poznaniu elektroniki nie brakuje, a jak będzie trzeba to Zielona G. pomoże...hi.