Pomiar obrotów wrzeciona
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Elektrowrzeciono "szczotkowe" zasilane z falownika celem regulacji obrotow.......? Falowniki sprawdzaja sie przy silnikach indukcyjnych gdzie regulujemy obroty silnika zmieniajac czestotliwosc sygnalu z falownika. Tu mamy do czynienia z silnikiem komutatorowym na 230V 50 Hz. Poza tym ta "jakas tam plytka" zostala wspomniana juz na poczatku tematu.
Dodano 23.07.09 - Kolega Konlab zmienil swojego posta powyzej, przez co moj post wydaje sie troche odbiegac od tematu, jednak mozna sie domyslec co w poprzedniej tresci bylo. Moim zdaniem taktyka wprowadzajaca troche zamieszania - jak piszemy, to sie pozniej tego nie wstydzmy - badzmy konsekwentni.
Dodano 23.07.09 - Kolega Konlab zmienil swojego posta powyzej, przez co moj post wydaje sie troche odbiegac od tematu, jednak mozna sie domyslec co w poprzedniej tresci bylo. Moim zdaniem taktyka wprowadzajaca troche zamieszania - jak piszemy, to sie pozniej tego nie wstydzmy - badzmy konsekwentni.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2009, 15:41 przez SQ3VAZ, łącznie zmieniany 3 razy.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Chodzi mi właśnie o schemat takiego układu z czujnikiem i znów następne pytanie jak to zrobić żeby dogadywało to się z machem bo zastosował bym np czujnik optyczny ze szczeliną i zliczał bym impulsy a następnie jeśli miał by to być sygnał PWM to przesyłał bym to do jakiegoś procesora, a później do kompa.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Impulsy z czujnika ida bezposrednio na zdefiniowene wejscie komputera - zadnych procesorow. To samo wyjscie. Sygnal PWM z portu podajemy na uklad calkujacy np. kolegi margor'a, ktory to dostarcza nam napiecie stale o wartosci zaleznej od %PWM. To napiecie stale wykorzystujemy jako napiecie kontrolne na U2008.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.