Tabele do TruLaser 3030
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Tabele do TruLaser 3030
Witam. Potrzebuję tabeli na nietypowe grubości blach, czyli takich, których nie ma w programie Tops100. Mam na myśli blachę gr.0.4, 0.6, 0.8, 1.2, 16mm. Może już ktoś opracował takie tabele w swoim zakresie na własny użytek i zechce podzielić sie na forum. Serwis Trumpfa zaleca próby we własnym zakresie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Wszystko cieńsze od 1 tnę na tabeli z jedynki odpowiedniego gatunku, dopasowuję moc, i ciśnienie gazu.
1.2 jak półtorówkę, 16mm jak piętnastkę (plus "zunder").
Nie mam tego zapisanego bo po wycięciu zawsze przywracamy w tabelach wartości (jak się to ładnie mówi) "difoltowe".
Operatorzy mają obcykane niektóre manewry. Nie raz zdarzyło się im świetnie wyciąć czarną piątkę i szóstkę na.. małej głowicy
1.2 jak półtorówkę, 16mm jak piętnastkę (plus "zunder").
Nie mam tego zapisanego bo po wycięciu zawsze przywracamy w tabelach wartości (jak się to ładnie mówi) "difoltowe".
Operatorzy mają obcykane niektóre manewry. Nie raz zdarzyło się im świetnie wyciąć czarną piątkę i szóstkę na.. małej głowicy

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
Na początku nauczyli mnie żeby nie wysyłać zmienionych tabel razem z programem na maszynę - więc w tym nie grzebię. Jedynie co to robię w TruTopsie własne reguły (a to żeby mały kontur złapał mi mniejszy otworek, a to żeby najazd był zredukowany)
Zunder ustawiam z poziomu TruTopsa. Choć można puścić normalny program na maszynie tylko że z mniejszą mocą.
Przywracanie wartości w tabelach niestety ręczne, nowsze maszyny mają dodatkowo dopisane wartości domyślne zaraz za polem w którym modyfikujesz wartość bieżącą. Stare maszyny nie mają tego więc trzeba sięgnąć do ściągawki.
Zunder ustawiam z poziomu TruTopsa. Choć można puścić normalny program na maszynie tylko że z mniejszą mocą.
Przywracanie wartości w tabelach niestety ręczne, nowsze maszyny mają dodatkowo dopisane wartości domyślne zaraz za polem w którym modyfikujesz wartość bieżącą. Stare maszyny nie mają tego więc trzeba sięgnąć do ściągawki.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-

Pracuję na Topsie od wersji 4 która nie miała polskiego języka (potem 5, 6, pierwsze osobne od topsa100 TNesty z tą fikuśną listą detali i śledzeniem odstępów, ech kiedyś tego nie było

Po polsku to jest "zgorzelina", po angielsku "scales", po niemiecku "zunder".
Dla przykładu tabela na 15 czarną:

i stąd ten zunder