Cięcie czarnej stali 25mm na Trulaser 3030 3,2kw
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Cięcie czarnej stali 25mm na Trulaser 3030 3,2kw
Cześć pracuję dopiero 3 miesiące na tru laser 3030 3,2 kw. Do tej pory szło mi całkiem nieżle, ale powstał problem czy laser poradzi sobie z czarną blachą 25mm. Mamy na wyposażeniu 2 głowice ze soczewkami 5" i 7,5" . Próbowałem ciąć 7,5" na maksymalnych ustawieniach jakie oferuje Trumf w swoich tabelach i nie udało mi się, czy może jest jakiś inny sposób, może większa soczewka? Proszę o pomoc !!!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
To będzie problem z przecięciem blachy 25 mm nawet jak jakość blachy nie jest przypadkowa to jest raczej mała szansa na wypalenie. Ja też mam tlf 3000 ale ledwo co 20 pali i jakość raczej słaba,ale cóż maszyna z 1996 roku leciwa i już wysłużona.Co ciekawe 15 mm bez problemu i piękne krawędzie detalu.Jeżeli to nowy laser ,gdzie optyka bez zarzutu ,żadnych brudów na lustrach i rezonator w b.dobrej kondycji to można popróbować ale odradzam.
Mogę pomóc w szkoleniu z Laserów Trumpf Bosch CC220,i innych. Optymalizacji produkcji ,Kaizen,5S
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Jak to nowa maszyna to wołać serwis i ma ciąć jak w instrukcji napisali. Po gwarancji jak zobaczysz cennik serwisu to ci buty spadną.
A tak na serio to przy takich grubościach to musisz pamiętać że prędkość musi być konkretna, jak będzie za wolno to też nie będzie ciął tylko gotował materiał. Tlenu za dużo da podobny efekt. Najpierw zacznij od ustawień fabrycznych i jak nie będzie ciął to wymień dyszę, sprawdź wycentrowanie wiązki, a potem sprawdź soczewkę czy nie jest przypalona.
Dalej to już serwis.

A tak na serio to przy takich grubościach to musisz pamiętać że prędkość musi być konkretna, jak będzie za wolno to też nie będzie ciął tylko gotował materiał. Tlenu za dużo da podobny efekt. Najpierw zacznij od ustawień fabrycznych i jak nie będzie ciął to wymień dyszę, sprawdź wycentrowanie wiązki, a potem sprawdź soczewkę czy nie jest przypalona.
Dalej to już serwis.
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam!
Pozdrawiam
cnc3d Serwis jest w tym przypadku zbędny, zauważ że sprawa dotyczy lasera ze źródłem o mocy tylko 3,2 kW. Producent w specyfikacji zastrzega, że maksymalna grubość blachy jaką można ciąć tą maszyną to 20 mm.cnc3d pisze:Jak to nowa maszyna to wołać serwis i ma ciąć jak w instrukcji napisali.
Czy, aby na pewno ma być taka konkretna? Chociaż w zasadzie to chyba złe pytanie zadałem, co masz na myśli pisząc „konkretna”? Zalecaną prędkością palenia blachy o grubości 25 mm laserem ze źródłem o mocy 6 kW (również TRUMPFa) to 0.9 m/min. Tak dla porównania ta sama maszyna aluminium o grubości 1 mm jest w stanie palić z prędkością 40 m/min. Przytoczone prędkości są wartościami zalecanymi (z tabel technologicznych), które można wedle uznania modyfikować.A tak na serio to przy takich grubościach to musisz pamiętać że prędkość musi być konkretna
Pozdrawiam
-
- Kontakt: