postaraj się nie zmniejszac pola pracy w Y
ja u siebie zmniejszyłem i co się okazało
była fajna robota na ploter [wycinanie elementów ze sklejki] ale wyszło na to że prześwit bramy jest 5 cm za wąski i klapa
Rama do plotera 2050x1050 (rama 2350x1350) - na szybko
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Przy walkach będzie kosić. Nie wiem jak przy większych średnicach ale przy 30 mm napewno.A trwalość hm... zależy gdzie kupisz. Broń Panie Boże w Poltechu, bo moze sie okazac ze ci prześlą nieowierconą prowadnice a zaplaciles za owierconą. Swego czasu też reklamowalem u nich walek, gdzie zrobila się sznita po 3 miesiacach użytkowania. Obrócilem lożyska ( rzędy śrutów nie są rozstawione symetrycznie) i zrobila się nowa sznita na odcinku ok 1 m...ale to tak nawiasem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Kol. X32UseR - podaj więcej szczegółów, to w miarę możliwości postaram się Ci pomóc. Robiłem analizy wielu konstrukcji dostępnych na rynku. Musisz wiedzieć, co chcesz osiągnąć i musisz przy tym pójść na kompromis z samym sobą.
Propozycja wałków podpartych nie jest do końca zła. W wielu konstrukcjach spełniają one swoje zadanie świetnie. Np. mam dostęp do kilku maszyn firmy Kimla, które tak są wykonane i mechanicznie działają bez zarzutu. Pracują jednakże głównie w drewnie i plastikach (firmy reklamowe) - czasem w alu. Znam też firmę, która ma 3 maszyny od Kimli i wszystkie działają wyłącznie w aluminium, we wszystkich są wałki podparte i to bardzo cienkie - max. fi 12 mm.
Kol. Bartuss1 ma rację, że nie konieczne jest zawsze używanie 2 śrub napędowych w napędzie bramy. Moja konstrukcja LYNX-1212F jest tak samo zbudowana (jedna śruba centralna) - tyle że jest stalowa. Grubość płyt stalowych filarów bramy jezdnej ma 16 mm!
Propozycja wałków podpartych nie jest do końca zła. W wielu konstrukcjach spełniają one swoje zadanie świetnie. Np. mam dostęp do kilku maszyn firmy Kimla, które tak są wykonane i mechanicznie działają bez zarzutu. Pracują jednakże głównie w drewnie i plastikach (firmy reklamowe) - czasem w alu. Znam też firmę, która ma 3 maszyny od Kimli i wszystkie działają wyłącznie w aluminium, we wszystkich są wałki podparte i to bardzo cienkie - max. fi 12 mm.
Kol. Bartuss1 ma rację, że nie konieczne jest zawsze używanie 2 śrub napędowych w napędzie bramy. Moja konstrukcja LYNX-1212F jest tak samo zbudowana (jedna śruba centralna) - tyle że jest stalowa. Grubość płyt stalowych filarów bramy jezdnej ma 16 mm!
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)