Rama do plotera 2050x1050 (rama 2350x1350) - na szybko
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 8
no ja też o tym myslę..z ceowników z planowanymi powierzchniami i wyjdzie taniej niż typowe formatki aluminiowe.też jastem w trakcie budowy frezaki cnc 220x130 cm i zastanawiałem sie czy bramy nie zrobic skręcanej [ zawsze żyletkę można podłożyc he,he]
A to wina geometrii ramy czy niedokładności zębatek?Daje to następujące rezultaty: na każdym 0,5 m ucieka około 0.1-0.2 mm z wymiaru. Czyli na całą maszynę (a mam nawet 2x3m) potrafi być do 0,6-0,8 mm.
W dokumentacji śrub kulowych które chcę zastosować jest chyba 0,04mm / metr.. ale nie jestem pewien czy dobrze pamiętam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
1. Niedokładności pochodzą z napędów zębatkowych. Ich wykonanie jest takie, a nie inne.
2. Stosowanie śrub kulowych na odcinku powyżej 2 m jest z lekka karkołomne, ale to Twoja decyzja. Najgorszy problem to uzyskiwanie odpowiednich prędkości. Na listwach zębatych moje frezarki mają przestawczą na poziomie do 25 m/min. I chodzi to bez problemu. Napędy są na krokowcach 12.5 Nm z przekładnią 1:3.5. 200 kg bramy śmiga jak wściekłe.
3. Na Allegro jakiś czas temu były wystawione specjalne suwmiarki CNC, jedna nawet 4 m długości. Czy podobnąą suwmiarę masz, żeby zmierzyć te 0.1 mm na długości ponad 2 m?
2. Stosowanie śrub kulowych na odcinku powyżej 2 m jest z lekka karkołomne, ale to Twoja decyzja. Najgorszy problem to uzyskiwanie odpowiednich prędkości. Na listwach zębatych moje frezarki mają przestawczą na poziomie do 25 m/min. I chodzi to bez problemu. Napędy są na krokowcach 12.5 Nm z przekładnią 1:3.5. 200 kg bramy śmiga jak wściekłe.
3. Na Allegro jakiś czas temu były wystawione specjalne suwmiarki CNC, jedna nawet 4 m długości. Czy podobnąą suwmiarę masz, żeby zmierzyć te 0.1 mm na długości ponad 2 m?

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 8
Tak
.. kupię suwmiarkę 1500mm a może i większą.
Zastanawiam się czy przy rozstawie szyn 1300mm przejdzie rozwiązanie z jedną śrubą(np 3005).. jeśli dam trochę dłuższe prowadnice osi X (najdłuższej) i dam większe odstępy pomiędzy wózkami tejże osi... to nie powinno nic się kleszczyć albo wyginać... (ale wtedy brama musi być o wiele sztywniejsza)..
bilans kosztów ogólnie chyba jest po stronie jednej śruby.. jak to wygląda w praktyce?(vs dwie śruby 2505 spięte HTD)

Zastanawiam się czy przy rozstawie szyn 1300mm przejdzie rozwiązanie z jedną śrubą(np 3005).. jeśli dam trochę dłuższe prowadnice osi X (najdłuższej) i dam większe odstępy pomiędzy wózkami tejże osi... to nie powinno nic się kleszczyć albo wyginać... (ale wtedy brama musi być o wiele sztywniejsza)..
bilans kosztów ogólnie chyba jest po stronie jednej śruby.. jak to wygląda w praktyce?(vs dwie śruby 2505 spięte HTD)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
a co będziesz frezował na tej maszynie ?
wydaje mi się że ten rozstaw 130 cm to trochę dużo na jedną śrubę
ja osobiście bym zrobił 2 śruby napędzane każda śruba swój silnik
ale to się wiąże znowu z kosztami 2 silniki=2 sterowniki,
z paskami też trochę czasu zejdzie ale 1 silnik i 1 sterownik mowa oczywiście o osi x
jakie silniki przewidujesz w[ x i y]
wydaje mi się że ten rozstaw 130 cm to trochę dużo na jedną śrubę
ja osobiście bym zrobił 2 śruby napędzane każda śruba swój silnik
ale to się wiąże znowu z kosztami 2 silniki=2 sterowniki,
z paskami też trochę czasu zejdzie ale 1 silnik i 1 sterownik mowa oczywiście o osi x
jakie silniki przewidujesz w[ x i y]
ARAS
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
zastanawiam się czemu koledzy tak sie upierają przy tych dwóch srubach pociagowych, poparte jakimis doswiadczeniami ? czy tytlko dlatego ze tak musi byc i basta ?
przyjrzyjcie się mojemu "pająkowi" belka bramy o przekroju 300x120 wpuszczona w rowek w wafelku o grubosci 80 mm, belka przykrecona do wewnetrznej sciany na 16 srub, dodatkowo wafelki spiete pod spodem łatą o grubości 20mm i szerokosci 200mm, rozpietośc całkowita bramy 1500mm, srubka napędowa fi32x5 o długosci 2500, brama umieszczona na 4 wózkach z rozstawem 480mm, tego nie da sie przekosic, ale jakby sie uparł i zaczął naginać siłownikiem hydraulicznym to moze 0,1 by przemiescił przy srodku obrotu w miejscu montazu nakretki srubki pociagowej, ale my tu bedziemy drewno obrabiac
przyjrzyjcie się mojemu "pająkowi" belka bramy o przekroju 300x120 wpuszczona w rowek w wafelku o grubosci 80 mm, belka przykrecona do wewnetrznej sciany na 16 srub, dodatkowo wafelki spiete pod spodem łatą o grubości 20mm i szerokosci 200mm, rozpietośc całkowita bramy 1500mm, srubka napędowa fi32x5 o długosci 2500, brama umieszczona na 4 wózkach z rozstawem 480mm, tego nie da sie przekosic, ale jakby sie uparł i zaczął naginać siłownikiem hydraulicznym to moze 0,1 by przemiescił przy srodku obrotu w miejscu montazu nakretki srubki pociagowej, ale my tu bedziemy drewno obrabiac
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nie kol. Bartuss1 - nie drewno, a jakiś materiał jubilerski, bo kol. X32UseR upiera się przy tym 0,1. Jak rozumiem na pełnej długości pracy w Y.
Koledze X32UseR życzę powodzenia. Chętnie zobaczę ją w pracy.
Koledze X32UseR życzę powodzenia. Chętnie zobaczę ją w pracy.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)