jak frezować (grawerować) litery o pojedyńczych liniach?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
no ale wlasnie to nie jest czcionka jako taka, tylko na zywca rysowane kreski w autocadzie. rysuje sobie wczesniej kazda litere osobno, tworze dla ulatwienia cos w rodzaju siatki, do ktorej pozniej te litery kopiuje i wklejam kolejno ukladajac w napis. z cala pewnoscia nie jest to metoda dobra do pisania np. encyklopedii, ale do wygrawerowania logo w zupelnosci wystarczy.
no a tak w ogole to kroj tych liter jest zgloszony w urzedzie patentowym jako integralna czesc mojego znaku towarowego
no a tak w ogole to kroj tych liter jest zgloszony w urzedzie patentowym jako integralna czesc mojego znaku towarowego
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Pozdrawiam Andrzej
http://www.ottop.republika.pl/
http://www.ottop.republika.pl/
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jak kto ma Linuksa, to może popróbować programu FontForge. Jest to soft do projektowania czcionek, działa całkiem sprawnie. Najtrudniej dopasować metryki, żeby to jakoś wyglądało w napisie.
http://fontforge.sourceforge.net/
Na końcu strony tego projektu są ciekawe linki.
http://fontforge.sourceforge.net/
Na końcu strony tego projektu są ciekawe linki.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam. Jestem nowy na forum, Jednak dużo czytałem. Są tego jakieś efekty. A przedstawiają się ode tak że: Do pisania tekstu używa programu Qcad w wersji demo (działa 10 minut a następnie każe zapisać projekt). Piszemy Text dowolną czcionką podajemy wymiary. Może się zdażyć, że wybrana czcionka nie posiada polskich znaków. Następnie z zakładki MODYFIKUJ wybieramy polecenie ROZBIJ. Zaznaczamy text i klikamy enter. Gotowe mamy text zbudowany z lini i polilini. Zapisujemy w dfx-ie. A z tąd już krótka droga do grawerowania czy frezowania.
Pozdro Byqq.
Pozdro Byqq.

- Załączniki
-
- głównw okno programu
- Qcad.JPG (81.01 KiB) Przejrzano 3515 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Zachęcam do korzystania z mojego eduCADa 2.5 CNC. Wbudowałem tam mechanizm wykorzystujący fonty jednoelementowe (jednoprzebiegowe), gdzie zarówno można korzystać z fontów już przeze mnie zrobionych, jak i samemu narysować własne i je wykorzystywać. Dodatowo eduCAD 2.5 CNC generuje od razu g-kod, więc pracy jest niewiele. Oto przykład: napis "Zażółć gęślą jaźń" (zawiera wszystkie polskie akcenty).
- Załączniki
-
- Image.jpg (16.85 KiB) Przejrzano 1295 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Mam problem ktory poruszany byl dosc dawno na forum ,czytalem
w corelu trasuje literki ,kontur linii srodkowych i wracam z plikiem do corela do poprawek ,
wszystko jest ok tylko plik otwiera maszyna i widzi te poprawki ktore robilem po trasowaniu ,jak sie tego pozbyc - ktos mial taki problem z tymi plikami ?
jako plik plt wrzucam do Win pc nc economy
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz ,
Z gory dziekuje
Andre[/i][/b][/code]
w corelu trasuje literki ,kontur linii srodkowych i wracam z plikiem do corela do poprawek ,
wszystko jest ok tylko plik otwiera maszyna i widzi te poprawki ktore robilem po trasowaniu ,jak sie tego pozbyc - ktos mial taki problem z tymi plikami ?
jako plik plt wrzucam do Win pc nc economy
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz ,
Z gory dziekuje

Andre[/i][/b][/code]