Jakie firmy produkuja najwięcej obrabiarek skrawajacych??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Myślę że to trochę dziwnie -bo mówi o ZŁOŻONYCH obrabiarkach a nie wyprodukowanych od podstaw. I tak naprzykład w DMG część podzespołów jest robiona w Famocie część w Niemczech a część w Turcji -natomiast maszyna jest złożona w Niemczech (kombinacji jest tu więcej). To tak jakby rozważać że Caddy jest polskie a Passat niemiecki, chociaż w sporej części złożone z tych samych elementów zrobionych jeszcze gdzieś daleko. Jednak jednoznacznie można stwierdzić że jest to VW. Myślę że bardziej sensowne jest rozważanie w kategorii firm.
Tagi:
-
- Kontakt:
Oczywiście -umówić/odwiedzić producenta maszyn i jeśli masz dar do rozmowy to udostępni co wie na ten temat.
A wierz mi -oni wiedzą najwięcej na ten temat.
Tutaj będziemy dywagować na podstawie naszych obserwacji, a wydaje mi się że możemy się bardzo mylić gdyż każdy zna najlepiej tylko swoje podwórko.
A wierz mi -oni wiedzą najwięcej na ten temat.
Tutaj będziemy dywagować na podstawie naszych obserwacji, a wydaje mi się że możemy się bardzo mylić gdyż każdy zna najlepiej tylko swoje podwórko.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Kolego tom3k napisałeś „Szukam w necie Potentatów w produkcji obrabiarek skrawających ale nic nie mogę znaleźć” . Poszukaj najpierw co to są obrabiarki skrawające - Obrabiarka to maszyna do mechanicznej obróbki przedmiotów w celu nadania im określonych kształtów, wymiarów i wykończenia powierzchni. Obróbka realizowana jest przy pomocy narzędzi. Rodzaje obrabiarek
skrawające
tokarki
wielonożowe kopiarki półautomaty i automaty tokarskie uchwytowe kłowe tarczowe rewolwerowe karuzelowe zataczarki
wiertarki
stołowe kolumnowe promieniowe współrzędnościowe wielowrzecionowe
frezarki
poziome pionowe wiertarkofrezarki wytaczarki frezarko-wytaczarki
piły
strugarki
dłutownice
Fellowsa do kół zębatych
przeciągarki
do otworów
do płaszczyzn
szlifierki
do płaszczyzn do otworów
honownice
dogładzarki docieraczki
polerki
obrabiarki ultradźwiękowe
do obróbki plastycznej
młoty
kuźniarki
prasy
hydrauliczne
pneumatyczne
mimośrodowe
balansowe
kolanowe
walcarki
ciągarki
do drutów
do rur
erozyjne
elektrodrążarki
wtryskarki
Widzisz temat woda to tylko część obrabiarek wiertarka ręczna czy szlifierka kątowa czy nożyce elektryczne to też obrabiarki . Radzę zawęzić temat do określonej grupy
skrawające
tokarki
wielonożowe kopiarki półautomaty i automaty tokarskie uchwytowe kłowe tarczowe rewolwerowe karuzelowe zataczarki
wiertarki
stołowe kolumnowe promieniowe współrzędnościowe wielowrzecionowe
frezarki
poziome pionowe wiertarkofrezarki wytaczarki frezarko-wytaczarki
piły
strugarki
dłutownice
Fellowsa do kół zębatych
przeciągarki
do otworów
do płaszczyzn
szlifierki
do płaszczyzn do otworów
honownice
dogładzarki docieraczki
polerki
obrabiarki ultradźwiękowe
do obróbki plastycznej
młoty
kuźniarki
prasy
hydrauliczne
pneumatyczne
mimośrodowe
balansowe
kolanowe
walcarki
ciągarki
do drutów
do rur
erozyjne
elektrodrążarki
wtryskarki
Widzisz temat woda to tylko część obrabiarek wiertarka ręczna czy szlifierka kątowa czy nożyce elektryczne to też obrabiarki . Radzę zawęzić temat do określonej grupy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
i tu się bardzo mylisz ponieważ tokarki składane są w pleszewie.Seba-Jongen pisze:I tak naprzykład w DMG część podzespołów jest robiona w Famocie część w Niemczech a część w Turcji -natomiast maszyna jest złożona w Niemczech
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Kontakt:
-
spokojnie, podszedłem do tego całkowicie na luzie. o innych typach obrabiarek słyszałem ale się nie wypowiedziałem bo nie mam potwierdzonych danych. akurat tokarki z pleszewa znam bardzo dobrze i dlatego na nich sie oparłemSeba-Jongen pisze:Z całym szacunkiem Draco -nie tylko tokarki, ale...

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Do analizy rynku dobrze będzie odwiedzić jakieś targi. Rynek to sprzedający i kupujący. Oprócz oferty producentów liczą się też potrzeby klientów. Np. przydałaby się w firmie jakaś sprytna maszynka do obróbki kostek. W ofercie głównych producentów nic takiego nie ma, a przynajmniej jeszcze tego nie znalazłem.
-
jeśli mowa o targach to możesz się wybrać na te:
http://machtool.mtp.pl/
są każdego roku w czerwcu i są to najwieksze targi maszynowe w polsce. sam byłem kilka razy.
http://machtool.mtp.pl/
są każdego roku w czerwcu i są to najwieksze targi maszynowe w polsce. sam byłem kilka razy.