Frezarka z płyty OSB
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Frezarka z płyty OSB
Witam
Przymierzam się do zrobienia frezarki CNC do drewna. Planuję na początek wykonać konstrukcję z płyt OSB ze wzmocnieniami wykonanymi z profili stalowych. Planowany rozmiar pola roboczego to ok 800 X600 X150-200 mm. Nie wiem tylko czy mogę użyć do wykonania konstrukcji płyt OSB. Z dotychczasowych opisów różnych maszyn zauważyłem, że wszyscy stosowali płyty MDF lub wiórowe. Dlatego też zastanawiam się nad wyborem materiału.
Przymierzam się do zrobienia frezarki CNC do drewna. Planuję na początek wykonać konstrukcję z płyt OSB ze wzmocnieniami wykonanymi z profili stalowych. Planowany rozmiar pola roboczego to ok 800 X600 X150-200 mm. Nie wiem tylko czy mogę użyć do wykonania konstrukcji płyt OSB. Z dotychczasowych opisów różnych maszyn zauważyłem, że wszyscy stosowali płyty MDF lub wiórowe. Dlatego też zastanawiam się nad wyborem materiału.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezarka z płyty OSB
Mozesz uzyc czegokolwiekkd pisze:Witam

Ale sprawdz najpierw o ile drozej wyjdzie Cie to samo z aluminium gr. 20mm...
Rozrysujesz, ktos z forum Ci dobrze wytnie i bedziesz w domu.
Przy rozmiarze 80x60x20cm duzo wiecej niz na konstrukcje wydasz na
prowadnice i naped. Moze zmiana materialu konstrukcyjnego nie podniesie
az tak kosztow calosci?
A jesli juz nie aluminium to kiedys pisano tu o materiale LIGNOFOL - cos
jak sklejka tylko o wiele lepszych parametrach i nadal niezlej cenie.
Moze warto sie zainteresowac?
J.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jeśli miałbym robić frezarkę z metalu, to raczej zdecydowałbym się na konstrukcję stalową, ze względu na możliwości wykonawcze.
Na razie chcę zrobić frezarkę po minimalnych kosztach, wykorzystując materiały które posiadam, i tak po kolei:
-podstawa wykonana z płyty OSB o rozmiarach 1250x1000 mm z użebrowaniem od spodu i wnękami bocznymi na prowadnice i śruby pociągowe wzdłuż dłuższej krawędzi
- nad stołem umieszczona będzie umieszczona ruchoma brama, też z płyty OSB z użebrowaniem usztywniającym
-do tego prowadnice podparte 25 mm
-na początek śruby pociągowe wykonane ze szpilek budowlanych z gwintem M16 i nakrętki z brązu z kasowaniem luzu, a docelowo śruby trapezowe lub kulowe
-napęd za pomocą silników krokowych z odzysku z prostą elektroniką sterującą pracującą tylko w trybie pełnokrokowym. Przy okazji sprawdzę, jaką prędkość można wydusić z tych silników, a jak koncepcja maszyny się sprawdzi to kupię porządne silniki i sterowniki
-wrzeciono na początek o mocy 135 W z szlifierki, a docelowo KRESS 1050W.
Myślałem też o nieruchomej bramie, ale wtedy pole robocze byłoby mniejsze (szczególnie w osi X).
Rysunków wykonawczych nie załączam ze względu na brak dobrej znajomości programów CAD. W razie zainteresowania mogę załączyć skan szkiców na papierze, ale są one mało czytelne.
Na razie chcę zrobić frezarkę po minimalnych kosztach, wykorzystując materiały które posiadam, i tak po kolei:
-podstawa wykonana z płyty OSB o rozmiarach 1250x1000 mm z użebrowaniem od spodu i wnękami bocznymi na prowadnice i śruby pociągowe wzdłuż dłuższej krawędzi
- nad stołem umieszczona będzie umieszczona ruchoma brama, też z płyty OSB z użebrowaniem usztywniającym
-do tego prowadnice podparte 25 mm
-na początek śruby pociągowe wykonane ze szpilek budowlanych z gwintem M16 i nakrętki z brązu z kasowaniem luzu, a docelowo śruby trapezowe lub kulowe
-napęd za pomocą silników krokowych z odzysku z prostą elektroniką sterującą pracującą tylko w trybie pełnokrokowym. Przy okazji sprawdzę, jaką prędkość można wydusić z tych silników, a jak koncepcja maszyny się sprawdzi to kupię porządne silniki i sterowniki
-wrzeciono na początek o mocy 135 W z szlifierki, a docelowo KRESS 1050W.
Myślałem też o nieruchomej bramie, ale wtedy pole robocze byłoby mniejsze (szczególnie w osi X).
Rysunków wykonawczych nie załączam ze względu na brak dobrej znajomości programów CAD. W razie zainteresowania mogę załączyć skan szkiców na papierze, ale są one mało czytelne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Trzeba bylo tak od razukd pisze:Jeśli miałbym robić frezarkę z metalu, to raczej zdecydowałbym się na konstrukcję stalową, ze względu na możliwości wykonawcze.
-podstawa wykonana z płyty OSB o rozmiarach 1250x1000 mm z użebrowaniem od spodu i ...

Doswiadczenie jest bezcenne nawet jak maszyna bedzie ciac powoli i krzywo

J.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
A kolega jakim doświadczeniem może się pochwalić skoro wysnuwa takie wnioski?oprawcafotografii pisze:Doswiadczenie jest bezcenne nawet jak maszyna bedzie ciac powoli i krzywo
Nie musi ciąć powoli ani krzywo.kd pisze:To ze na początku będzie ciąć powoli, to nie znaczy że krzywo.
Jak zastosujesz odpowiednie przełożenie napędu, silniki. Konstrukcje zbudujesz dokładnie to będziesz zadowolony. Zresztą i tak metali tą maszyną frezować nie będziesz.
Koledzy z forum budowali różne "drewniaki" i są zadowoleni.
Więc nie zrażaj się nic nie wnoszącą krytyką... w dodatku maszyny, która jeszcze nie powstała.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Dokładnie
Od dwóch lat zbieram materiały na super profesjonalną maszynę ale pewnie jeszcze ze 2 lata musiał bym zbierać kasę na obrobienie tych 2t stali w postaci blach 40mm które mam w garażu więc ostatnio niewiele myśląc rozrysowałem sobie konstrukcję z płyty OSB gr 25mm i w castoramie kazałem sobie pociąć wyszło 3 całe płyty 1250x2500 w kawałki ale było warto konstrukcja już na ukończeniu teraz sesja więc nie mam jak jej wykończyć ale zostało dołożyć śruby i założyć wózki. Jako prowadnice mam Rexroth rozmiar 35 na oś z oraz x a na najdłuższą oś też rexroth ale rozmiar 25. Ktoś może powiedzieć głupota ok ale leży na półce od prawie 2 lat to też głupota
Sterowanie mam enkodery mam silniki też więc koszt płyt i cięcia zamknął się w 350zł.
Co do samej konstrukcji wiele elementów robiłem tak że sklejałem żywicą dwie płyty i skręcałem wkrętami dość gęsto. Acha konstrukcja jest kolumnowa podobna kształtem do konstrukcji kolegi MEX Jak skończę sesję to porobię fotki i założę temat na forum.
Pozdrawiam
Paweł
Od dwóch lat zbieram materiały na super profesjonalną maszynę ale pewnie jeszcze ze 2 lata musiał bym zbierać kasę na obrobienie tych 2t stali w postaci blach 40mm które mam w garażu więc ostatnio niewiele myśląc rozrysowałem sobie konstrukcję z płyty OSB gr 25mm i w castoramie kazałem sobie pociąć wyszło 3 całe płyty 1250x2500 w kawałki ale było warto konstrukcja już na ukończeniu teraz sesja więc nie mam jak jej wykończyć ale zostało dołożyć śruby i założyć wózki. Jako prowadnice mam Rexroth rozmiar 35 na oś z oraz x a na najdłuższą oś też rexroth ale rozmiar 25. Ktoś może powiedzieć głupota ok ale leży na półce od prawie 2 lat to też głupota

Sterowanie mam enkodery mam silniki też więc koszt płyt i cięcia zamknął się w 350zł.
Co do samej konstrukcji wiele elementów robiłem tak że sklejałem żywicą dwie płyty i skręcałem wkrętami dość gęsto. Acha konstrukcja jest kolumnowa podobna kształtem do konstrukcji kolegi MEX Jak skończę sesję to porobię fotki i założę temat na forum.
Pozdrawiam
Paweł
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Ja tak samo. Zbieram detale od roku (w pierwszej kolejności część mechaniczna), ale póki co (z ciekawości, niecierpliwości?) zrobiłem niewielkiego drewniaka (niskobudżetowego). Przynajmniej nauczyłem się obsługiwać maszynę, różnego rodzaju oprogramowania i jak już docelowa maszyna będzie gotowa, sterowanie i konfiguracja maszyny nie sprawi mi większych problemów. Lepiej jest zdobyć doświadczenie na "byle czym" niż na niczym.
Pozdrawiam
Jeśli konstrukcja będzie podobna do maszyny kol. MEX'a to już nie mogę się doczekać aż będzie powstawać (mam nadzieję, że z fotorelacją na forum)arizon pisze:Acha konstrukcja jest kolumnowa podobna kształtem do konstrukcji kolegi MEX Jak skończę sesję to porobię fotki i założę temat na forum.
Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.