Napęd serwo ma następujące parametry elektryczne:
Napięcie nominalne 24VDC
Prąd nominalny 11.7A
Prąd demagnetyzacji (demagnetization current) 48A
Chcę dobrać komponenty dla zasilacza niestabilizowanego tj. trafo, mostek prostowniczy i kondensator a ten parametr nie daje mi spokoju. Jest 4x większy od prądu nominalnego.
Dobór trafa:
(24+2*0,7)/sqrt(2) = 18 V
Dobieram więc trafo 18V.
Prąd trafa 3*11.7A = 35A
Moc trafa 18*35*0,67=422W
Dobieram trafo 500W.
Mostek: KBPC50005 Mostek prostowniczy 50A 50V
Kondensator dobrać wg: 1000uF na 1A jak polecono mi na forum ?
Co z tym parametrem prądu demagnetyzacji ? Gdzie to ująć ?
Dzięki za pomoc.
Demagnetization current serwa a parametery zasilacza?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Prądu demagnetyzacji należy unikać. Wprost - jeśli przez silnik popłynie 48A, to magnesy mogą utracić moc, zostaną rozmagnesowane.automatyk75 pisze:Co z tym parametrem prądu demagnetyzacji ? Gdzie to ująć ?
Parametry zasilacza dobrane prawidłowo. Trzeba by ewentualnie zastanowić się nad prądem płynącym od silników do kondensatorów podczas dynamicznego hamowania. Jeśli maszyna ma pracować na dużych psuwach ogranicznik napięcia będzie potrzebny.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Najprościej (i najtaniej) w sklepie z częściami zamiennymi do artykułów gospodarstwa domowego - grzałka do żelazka/farelki etc. się nazywa , do tego ceramiczną kostkę połączeniową. Oczywiście - nie wpinać całej grzałki tylko odpowiedni kawałek. Jeśli chcesz "oryginalny" rezystor - tme, conrad, rs-components (tego nie jestem pewny - ostatnio odesłali mnie z kwitkiem bo nie jestem "firma")automatyk75 pisze:Silnik serwo jest typu BLDC.
W DTR jest napisane (teraz wyczytałem), że prócz kondensatora (1000uF na 1A prądu nominalnego) należy dołączyć tzw. ballast resistor >= 2,2 ohma z uwzględnieniem spodziewanej mocy przy hamowaniu (co najmniej 50W). Gdzie kupić taki rezystor ?
Pozdrawiam
Grzesiek