imadło krzyżowe - czy warto takie kupić ???
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
imadło krzyżowe - czy warto takie kupić ???
Przy w miare sztywnej wiertarce powinno się jakoś udac ale osobiście nie polecam miałem podobny stół krzyżowy luzy straszne gdy spróbujesz je skręcić to przy końcach prowadnicy się będzie zacinać luz na śrubach dochodził u mnie do 1/3 obrotu.Jeśli chcesz frezować to lepiej poszukaj czegoś solidnijszego.
Tomek
Tomek
-
- Posty w temacie: 7
Mam oto taką wiertrkę i muszę na niej wyfrezować rowek przelotowy. Materiał: aluminium, profil 20 x20 x 2 frez fi 4, na tym imadle, bez użycia stołu krzyżowego. Planuję wykorzystać ruch wzdłużny śruby która jest połącząna z ruchomą szczenką, problem: jak zamocować detal na tej jednej szczęce, lub w ogóle jak zamocować detal aby można było frezować??
Może ktoś ma jakiś pomysł?
[ Dodano: 2009-05-28, 14:09 ]
długość profili 130 mm

[ Dodano: 2009-05-28, 14:09 ]
długość profili 130 mm
- Załączniki
-
- Snap1.JPG (27.94 KiB) Przejrzano 1756 razy
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Aby nie dokupować dodatkowego sprzętu ustaw na imadle szczelinę tak aby kształtownik można było przesuwać i jakoś zablokuj (bo na tym imadle na pewno będziesz miał luz na ruchomej szczęce).
Koniecznie mocno wbij uchwyt wiertarski bo przy obciążeniu bocznym od razu wypadnie po to frezarki mają szpilkę ściągającą, wiem co mówię.
No i koniecznie chłodzenie bo od razu frez zaklei się i zaraz się złamie, do tej operacji polecam spirytus izopropylowy w aluminium sprawdza się wyśmienicie nic nie zakleja, jeżeli nie masz to coś innego o tej konsystencji tego do picia nie polecam bo...szkoda więc denaturat w takim wypadku się nada.
N i wejdź w materiał, zablokuj wrzeciono żeby nie wyszło do góry i wpychaj ręcznie z wyczuciem postaraj się aby nie było za dużego luzu na boki żeby szczelina w imadle była dopasowana bo kształtownika inaczej bez dodatkowego sprzętu nic z tego nie będzie ale ja bym to tak zrobił i pewnie by mi się udało powiedz coś na temat jaki długi ten rowek i jaka ma być dokładność.
Koniecznie mocno wbij uchwyt wiertarski bo przy obciążeniu bocznym od razu wypadnie po to frezarki mają szpilkę ściągającą, wiem co mówię.
No i koniecznie chłodzenie bo od razu frez zaklei się i zaraz się złamie, do tej operacji polecam spirytus izopropylowy w aluminium sprawdza się wyśmienicie nic nie zakleja, jeżeli nie masz to coś innego o tej konsystencji tego do picia nie polecam bo...szkoda więc denaturat w takim wypadku się nada.
N i wejdź w materiał, zablokuj wrzeciono żeby nie wyszło do góry i wpychaj ręcznie z wyczuciem postaraj się aby nie było za dużego luzu na boki żeby szczelina w imadle była dopasowana bo kształtownika inaczej bez dodatkowego sprzętu nic z tego nie będzie ale ja bym to tak zrobił i pewnie by mi się udało powiedz coś na temat jaki długi ten rowek i jaka ma być dokładność.
-
A ktoś miał kontakt z tym ?
http://allegro.pl/item646224292_imadlo_ ... 150mm.html
Właściwie to szukam taniego stołu krzyżowego zakres ruchu ok 20-30cm na każdą oś.
Stół po ustawieniu powinien mieć możliwość blokady.
Cel użycia :
Wiertarka stołowa wiercenie dziur w klockach drewnianych.
Na stoliku chcę zamontować blacik drewniany
Coś takiego

Blacik + dwa małe klocki ustawione pod katem prostym.
Dosunąć żółty klocek do tego i ustawić aby dziura była na jego środku.
http://allegro.pl/item646224292_imadlo_ ... 150mm.html
Właściwie to szukam taniego stołu krzyżowego zakres ruchu ok 20-30cm na każdą oś.
Stół po ustawieniu powinien mieć możliwość blokady.
Cel użycia :
Wiertarka stołowa wiercenie dziur w klockach drewnianych.
Na stoliku chcę zamontować blacik drewniany
Coś takiego

Blacik + dwa małe klocki ustawione pod katem prostym.
-
- Posty w temacie: 2
Przy takim rozwiązaniu nie potrzebujesz stołu krzyżowego. Wystarczy, że ustawisz odpowiednio blacik na stole wiertarki dla pierwszego detalu. Przyda się tu uchwyt szybkomocujący do mocowania kolejnych detali.Decodrew pisze: Blacik + dwa małe klocki ustawione pod katem prostym.