stosowanei frezarki do produkcji PCB

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
s0lostaron
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Post napisał: s0lostaron » 20 maja 2009, 10:32

No tak przejrzałem tych firm juz naprawdę sporo, ale mimo wszystko szukam tańszego rozwiązania.
Chodzi mi o sporą ilość płytek i cena powinna być naprawdę niska żeby w ogóle wejść w interes.
Wiadomo - niższa cena = więcej dla mnie ;-)
BTW, przeliczyłem sobie i wyszło mi iż cena za cm2 to w granicach 0,7zł. To dobra kasa za prototyp? :>

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 20 maja 2009, 11:10

Pytanie tylko czy znajdziesz chętnych na prototypy bez metalizacji otworów. Myślę że nastawianie się na prototypy nie ma sensu bo wiele firm wykona za symboliczną sumę pojedyńcze płytki lub wręcz za friko jeśli tylko czują że zarobią i tak jest np. ze stałymi klientami. Jedynym obciążeniem dla klienta jest koszt klisz ale tego Ty także nie ominiesz.
Zrobienie prototypu dla zakładu to zaden problem i w zasadzie nawet z metalizacją zakład jest to w stanie zrobić za 3 godzinki.
Coś mi się wydaje że chcesz to robić ale nie za bardzo czujesz temat :cry:

Autor tematu
s0lostaron
Posty w temacie: 6

Post napisał: s0lostaron » 21 maja 2009, 08:32

Heh, płytek nie robiłem na większą skalę - więc tego tematu nie czuję, wcale się nie bronię przed tym że jest inaczej.
Dlatego też Was podpytuje :-)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 21 maja 2009, 11:20

Przyglądam się temu tematowi i dyskusji choć mogę się określić lamerem w produkcji PCB ( jedyna metoda opanowana to metoda żelazko ) ale jeśli chodzi o wykonanie pcb na ploterze to tak:

Maszyna użyta do prac:

Obrazek

Z tym że użyto serwa zamiast krokówek ( prędkość maszyny podczas prac dochodzi do 8 m/min ) ,sterowniki Whale3 , wrzeciono kress , śruby kulowe nie mam aktualnej fotki maszyny :sad:

Prędkość 1800mm/min czas wykonania jednej strony płytki o wymiarze 180x120 mm około
wynosił około 10 min przy czym prędkość ta może być zdecydowanie większa.

Filmy w załączeniu.

http://cncdrive.pl/download/1/20090519007_new.avi
http://cncdrive.pl/download/1/20090519006_new.avi

Obrazek
Obrazek

Fotki wieczorem ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoczek » 21 maja 2009, 16:03

gmaro pisze:Prędkość 1800mm/min czas wykonania jednej strony płytki o wymiarze 180x120 mm około
wynosił około 10 min przy czym prędkość ta może być zdecydowanie większa.
Witam serdecznie.
To jest jeden z powodów dla których jestem w stanie wydać na zrobienie maszyny parę tysięcy złotych by w końcu wymyślone projekty nie leżały niezrealizowane na papierze lub niedokończone na płytkach uniwersalnych. Poza tym nie trzeba się babrać w chemii i poprawiać źle przeniesionego na miedź toneru. Wiem że za te pieniądze można mieć stos profesjonalnie wykonanych przez zakład płytek ale radości z własnego wykonania maszyny i za jej pomocą płytek nie przelicza się na pieniądze.
Tak w ogóle to respekt Gmaro dla Twojej konstrukcji i jej osiągów.
Co do pomysłu założyciela tematu to jak najbardziej popieram, moim zdaniem stosowanie frezarki to dobry pomysł.
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 21 maja 2009, 16:41

A jak wyjdzie taka??]
Załączniki
bottom.jpg
bottom.jpg (45.57 KiB) Przejrzano 1815 razy

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoczek » 21 maja 2009, 16:50

Z przelotkami to mi oczywiście żadna frezarka nie zrobi. Pozostaje wtedy ręczne zabijanie do otworów przelotek (niestety drogich).
Co do gęstości upakowania ścieżek i ich szerokości to wiem z doświadczenia że trzeba płytkę ręcznie poprawiać od zwarć lub lutować przerwane ścieżki więc termotransfer się nie za bardzo nadaje. Co prawda wychodzą dość eleganckie ścieżki ale jednak zawsze się jakaś trafi felerna. Przechodząc do sedna to jednak wolałbym wykonać taką płytkę na frezarce w dwie godziny i mieć pewność w 100% że nie ma zwarć lub przecięć niż po termotransferze siedzieć z rylcem i lupą, tudzież miernikiem i korygować ją.
Pozostaje jedynie sitodruk ale tu znowu trzeba się bawić chemią... :(
Pozdrawiam, skoczek.

P.S. Zna Kolega i może zdradzić jakieś dość tanie źródło tulejek na przelotki? Powiedzmy takie 0,8 mm.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 21 maja 2009, 17:14

Frezowanie płytek gdzie scieżki mają 10 milsów, a miedzy nogami scalaka musi przebiegać scieżka są niewykonywalne za pomocą frezowania. Niestety dzisiaj procesory królują i dawno skończyła się era scalaków o rastrze 2,54 i jedyną rozsądną metodą jest używanie nateriałów światłoczułych. Dla amatorów zawsze polecałem Positiv 20 który bije na głowę wszystkie wynalazki typu termotransfer czy frezowanie a rozdzielczość jest porównywalna do profesjonalnych ristonów. Uważam że maszynka tak ale do wiercenia a frezowanie jest dobre aby tylko zaspokoić swoją ciekawość i dla samej satysfakcji.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: triera » 21 maja 2009, 18:29

- nie wszyscy maja takie wymagania,
przy płytkach stopni mocy, zasilających , optoizolacji itp.
ścieżki zwykle są dużo, dużo szersze
i z pewnością nadają się do frezowania.
Przy własnych projektach przy odrobinie inwencji
można uniknąć prowadzenia ścieżek między pinami.
Proponuję wejść na stronę firmy LPKF.
Grunt to dobrej jakości frezy grawerskie
i możliwie wysokoobrotowe wrzeciono.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 21 maja 2009, 18:37

Tylko że mowa była o wykonywaniu małych serii prototypowych ale wymagania klientów są wysokie i zwracałem uwagę że trudno będzie. W tym roku mija 20 lat mojej działalności w produkcji pcb i chociaż powoli wygaszam tą produkcję to co nieco o niej wiem :mrgreen: i uważam że lepiej CNC użyć do wiercenia a całą resztę zrobić tak jak powinno być.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”