Problem z silnikami w mach3.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Problem z silnikami w mach3.
Mam problemik z Mach3. Mianowicie mam laptopa 600Mhz z 198Mb RAM. Jak uruchomię program i pracuję nim "na sucho" to osiągam prędkości 600/700 mm/min. Niestety jak chcę załadować większy kod/program to mach zaczyna mi mulić i wtedy silniki nie pracują jak należy (muszę zjechać do bardzo małych prędkości - np 100 mm/min). Ewidentnie widać że to wina mulącego macha bo jak dam krótki program to wszystko ładnie pracuje.
Macie może pomysł jak sobie z tym poradzić ?
Może jest jakiś program do dzielenia wielkiego G-kodu na mniejsze części ?
Macie może pomysł jak sobie z tym poradzić ?
Może jest jakiś program do dzielenia wielkiego G-kodu na mniejsze części ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam
Czytałeś to http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... 0mach3.pdf ?
Producent programu podaje że minimalne wymagania to:
1 GHz oraz 512mega ramu
Dokup chociaż ramu i powinno byc ok
Czytałeś to http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... 0mach3.pdf ?
Producent programu podaje że minimalne wymagania to:
1 GHz oraz 512mega ramu
Dokup chociaż ramu i powinno byc ok
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Tak. Wiem jakie są wymagania. Po prostu wcześniej robiłem na silnikach 48 kroków małe detale. Teraz przerzuciłem się na 200 kroków z podziałem i małe detale jeszcze ruszy ale większych pól nie wyrabia.
Po prostu miałem nadzieję że ktoś sobie z tym problemem poradził i mi cokolwiek podpowie. Bez sensu jest dla mnie kupować kompa dla większego projektu który się trafia raz na ruski rok. Mam kompa stacjonarnego z lpt ale ten za chiny ludowe nie chce współpracować ze sterownikami. Jeden ster śmiga dobrze a reszta świruje (tak jakby lpt sypało jakimiś śmieciami w niektórych pinach, a nie konkretnymi impulsami), ale np. z innymi urządzeniami łączy się poprawnie.
@krzysiekgrab
Dzięki za link. Na pewno się przyda. Jutro spróbuje przeinstalować system i oczyścić go na maxa.
Po prostu miałem nadzieję że ktoś sobie z tym problemem poradził i mi cokolwiek podpowie. Bez sensu jest dla mnie kupować kompa dla większego projektu który się trafia raz na ruski rok. Mam kompa stacjonarnego z lpt ale ten za chiny ludowe nie chce współpracować ze sterownikami. Jeden ster śmiga dobrze a reszta świruje (tak jakby lpt sypało jakimiś śmieciami w niektórych pinach, a nie konkretnymi impulsami), ale np. z innymi urządzeniami łączy się poprawnie.
@krzysiekgrab
Dzięki za link. Na pewno się przyda. Jutro spróbuje przeinstalować system i oczyścić go na maxa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
denwer, poczytaj wiecej tematów o portach lpt z stacjonarnymi kompami jest tego tu naprawde wiele czestym problemem jest dysk zbyt mały badz stary iwyrobiony a dobrze miec cos w zapasie tego miejsca
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Już chyba kilka razy wspominasz o dysku.k-m-r1 pisze:czestym problemem jest dysk zbyt mały badz stary iwyrobiony a dobrze miec cos w zapasie tego miejsca
Pojemność dysku niema nic wspólnego z działaniem programu Mach.
Dysk jest od przechowywania danych, cały proces programu odbywa się w pamięci RAM i jeżeli tej pamięci jest za mało program używa dysku do przechowywania danych, ale nawet przy dobrym i szybkim zapisie na dysk nie jest to wystarczające żeby program się wyrobił.
Dlatego żeby Mach działał poprawnie musi być odpowiednia ilość RAMU i do tego odpowiednia karta graiczna.
A zapomniałem wspomnieć o procesorze, 600Mhz to troche zamało.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Witam.
Swojego czasu Macha3 miałem zainstalowanego
na kompie z procesorem pentiumIII 500MHz a ramu było 256MB
i to mi śmigało tylko był jeden warunek: nic poza Machem nie mogło być otwarte
bo zaczynały się "szopki". Gonił resztką sił.
198MB u Ciebie jak piszesz to zbyt mało myślę że jak
dołożysz ramu to jakoś to pójdzie.
Swojego czasu Macha3 miałem zainstalowanego
na kompie z procesorem pentiumIII 500MHz a ramu było 256MB
i to mi śmigało tylko był jeden warunek: nic poza Machem nie mogło być otwarte
bo zaczynały się "szopki". Gonił resztką sił.
198MB u Ciebie jak piszesz to zbyt mało myślę że jak
dołożysz ramu to jakoś to pójdzie.