Jaki silnik ma to wrzeciono Elte
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
- Kontakt:
Powiedzcie mi jak w tych falownikach ustawia się napięcie wyjściowe bo nie za bardzo rozumiem. Przykładowo wrzeciono przy max obrotach ma 160V gdzie się ustawia to napięcie?
Poza tym interesuje mnie dlaczego większość dla 300Hz ustawia sterowanie wektorowe skoro powinno dla tych częstotliwości być U/f ? Czy te falowniki są tak cwane że same "wymyślają" napięcie mając do dyspozycji dane prądu max i moc?? Coś mi tu nie pasuje a chciałbym wiedzieć bo chociaż nie korzystam z falowników LG ale czasami u klientów ich spotykam i dobrze byłoby wiedzieć
Poza tym interesuje mnie dlaczego większość dla 300Hz ustawia sterowanie wektorowe skoro powinno dla tych częstotliwości być U/f ? Czy te falowniki są tak cwane że same "wymyślają" napięcie mając do dyspozycji dane prądu max i moc?? Coś mi tu nie pasuje a chciałbym wiedzieć bo chociaż nie korzystam z falowników LG ale czasami u klientów ich spotykam i dobrze byłoby wiedzieć

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 13
Ja też nie rozumiem, nie ma opcji ustawienia napięcia wyjściowego. Zadałem to pytanie dystrybutorowi, ale odpowiedzi nie uzyskałem.Powiedzcie mi jak w tych falownikach ustawia się napięcie wyjściowe bo nie za bardzo rozumiem
Podejrzewam że nie są, gdyby były to wrzeciono by mi się nie grzało, no chyba że jeszcze mam coś źle ustawione.Czy te falowniki są tak cwane że same "wymyślają" napięcie mając do dyspozycji dane prądu max i moc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
- Kontakt:
Z tego wynika że głównym przeznaczeniem tych falowników jest napędzanie zwykłych silników sieciowych. Niestety wrzeciona powyżej 400Hz najczęściej mają inne napięcia od 42V do 215V. Teraz jest pytanie jakie napięcie przy 300Hz podaje ten falownik bo powinno być 220V a jeśli on podaje 230 to dla tych częstotliwości to jest już sporo i może się grzać (też sporo)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
ALZ pisze:Powiedzcie mi jak w tych falownikach ustawia się napięcie wyjściowe bo nie za bardzo rozumiem. Przykładowo wrzeciono przy max obrotach ma 160V gdzie się ustawia to napięcie?
daras pisze:Ja też nie rozumiem, nie ma opcji ustawienia napięcia wyjściowego. Zadałem to pytanie dystrybutorowi, ale odpowiedzi nie uzyskałem.
Dawno temu przerobiłem to i są nie doinformowani bo wystarczy sięgnąć do instrukcji gdzie parametr F39 opisuje nam :
"Nastawa wartości napięcia na wyjściu falownika.
Ustawiana jako procent wartości napięcia wyjściowego."
Trzeba sobie tylko procentowo przeliczyć wartość jaką chcemy uzyskać na wyjściu falownika

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Nie mniej jednak z 2-3 lata temu gdy miałem ten problem że wrzeciono miało np: 110volt zadzwoniłem do paru sprzedających właśnie LG i wszyscy mnie zapewnili że nie ma takiej opcji by zmienić ten parametr na wyjściu i dlatego pdf przyszedł z pomocąALZ pisze:Aha. Ja za bardzo nie wnikałem w treść instrukcji co nie zmienia faktu że to dość pokręcone.
W falownikach z którymi miałem do czynienia poprostu się podaje to napięcie i nie ma wątpliwości co "autor miał na myśli". Zapamiętam.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
I tu chyba jest błąd. Nie procent nap. wyjściowego, ale wejściowego.gmaro pisze: "Nastawa wartości napięcia na wyjściu falownika.
Ustawiana jako procent wartości napięcia wyjściowego."
Czytałem ten parametr wiele razy, ale był tak niezrozumiały, że go odpuściłem.
Ale i tak jest ustawiany domyślnie na 100%. I grzanie się wrzeciona przez te 5% więcej nie jest (chyba) spowodowane.
Robert