Jaki silnik ma to wrzeciono Elte

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

daras
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 13

Post napisał: daras » 19 maja 2009, 23:52

To wrzeciono ma 1KW a Ty masz 0,8, więc może parametr H30 musi być inaczej ustawiony? Pytanie tylko jak skoro nie ma do wyboru 1KW, dodam jeszcze że wrzeciono nie dość że dziwnie startuje i hamuje to jeszcze strasznie się grzeje.

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 20 maja 2009, 00:37

Powiedzcie mi jak w tych falownikach ustawia się napięcie wyjściowe bo nie za bardzo rozumiem. Przykładowo wrzeciono przy max obrotach ma 160V gdzie się ustawia to napięcie?
Poza tym interesuje mnie dlaczego większość dla 300Hz ustawia sterowanie wektorowe skoro powinno dla tych częstotliwości być U/f ? Czy te falowniki są tak cwane że same "wymyślają" napięcie mając do dyspozycji dane prądu max i moc?? Coś mi tu nie pasuje a chciałbym wiedzieć bo chociaż nie korzystam z falowników LG ale czasami u klientów ich spotykam i dobrze byłoby wiedzieć :mrgreen:

Awatar użytkownika

daras

Post napisał: daras » 20 maja 2009, 01:01

Powiedzcie mi jak w tych falownikach ustawia się napięcie wyjściowe bo nie za bardzo rozumiem
Ja też nie rozumiem, nie ma opcji ustawienia napięcia wyjściowego. Zadałem to pytanie dystrybutorowi, ale odpowiedzi nie uzyskałem.

Czy te falowniki są tak cwane że same "wymyślają" napięcie mając do dyspozycji dane prądu max i moc
Podejrzewam że nie są, gdyby były to wrzeciono by mi się nie grzało, no chyba że jeszcze mam coś źle ustawione.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 20 maja 2009, 01:14

Z tego wynika że głównym przeznaczeniem tych falowników jest napędzanie zwykłych silników sieciowych. Niestety wrzeciona powyżej 400Hz najczęściej mają inne napięcia od 42V do 215V. Teraz jest pytanie jakie napięcie przy 300Hz podaje ten falownik bo powinno być 220V a jeśli on podaje 230 to dla tych częstotliwości to jest już sporo i może się grzać (też sporo)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 20 maja 2009, 06:24

ALZ pisze:Powiedzcie mi jak w tych falownikach ustawia się napięcie wyjściowe bo nie za bardzo rozumiem. Przykładowo wrzeciono przy max obrotach ma 160V gdzie się ustawia to napięcie?
Poza tym interesuje mnie dlaczego większość dla 300Hz ustawia sterowanie wektorowe skoro powinno dla tych częstotliwości być U/f ? Czy te falowniki są tak cwane że same "wymyślają" napięcie mając do dyspozycji dane prądu max i moc?? Coś mi tu nie pasuje a chciałbym wiedzieć bo chociaż nie korzystam z falowników LG ale czasami u klientów ich spotykam i dobrze byłoby wiedzieć :mrgreen:
daras pisze:Ja też nie rozumiem, nie ma opcji ustawienia napięcia wyjściowego. Zadałem to pytanie dystrybutorowi, ale odpowiedzi nie uzyskałem.

Dawno temu przerobiłem to i są nie doinformowani bo wystarczy sięgnąć do instrukcji gdzie parametr F39 opisuje nam :

"Nastawa wartości napięcia na wyjściu falownika.
Ustawiana jako procent wartości napięcia wyjściowego.
"

Trzeba sobie tylko procentowo przeliczyć wartość jaką chcemy uzyskać na wyjściu falownika :wink: dodam tylko że parę wrzecion śmiga aż miło na tych falownikach i dodam też że okazało się że starszego typu wrzeciona tj. np: Perske nie chcą chodzić na lepszych falownikach np: Lenze ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 20 maja 2009, 07:23

Aha. Ja za bardzo nie wnikałem w treść instrukcji co nie zmienia faktu że to dość pokręcone.
W falownikach z którymi miałem do czynienia poprostu się podaje to napięcie i nie ma wątpliwości co "autor miał na myśli". Zapamiętam.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 20 maja 2009, 07:48

ALZ pisze:Aha. Ja za bardzo nie wnikałem w treść instrukcji co nie zmienia faktu że to dość pokręcone.
W falownikach z którymi miałem do czynienia poprostu się podaje to napięcie i nie ma wątpliwości co "autor miał na myśli". Zapamiętam.
Nie mniej jednak z 2-3 lata temu gdy miałem ten problem że wrzeciono miało np: 110volt zadzwoniłem do paru sprzedających właśnie LG i wszyscy mnie zapewnili że nie ma takiej opcji by zmienić ten parametr na wyjściu i dlatego pdf przyszedł z pomocą :mrgreen:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

daras

Post napisał: daras » 20 maja 2009, 08:07

No ok to juz jedno wiem, nie wiem jeszcze jak ustawić moc wrzeciona na 1KW, skoro do wyboru mam 0,75 lub 1,5. No chyba że ta wartość nie ma żadnego znaczenia?

Autor tematu
RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 20 maja 2009, 08:36

gmaro pisze: "Nastawa wartości napięcia na wyjściu falownika.
Ustawiana jako procent wartości napięcia wyjściowego.
"
I tu chyba jest błąd. Nie procent nap. wyjściowego, ale wejściowego.
Czytałem ten parametr wiele razy, ale był tak niezrozumiały, że go odpuściłem.
Ale i tak jest ustawiany domyślnie na 100%. I grzanie się wrzeciona przez te 5% więcej nie jest (chyba) spowodowane.

Robert

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 20 maja 2009, 08:58

Te 5% dla 50 Hz jest niczym ale dla 300Hz to już jest różnica. Napisz jeszcze czy ono pracuje tak samo głośno czy głośniej niż na oryginale?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”