Uruchomienie sterowników
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Już jest wstępna diagnoza... Zbudowałem sobie hardwarowy monitor stanów portu LPT
(na ULN 2803 - schemat znalazłem gdzieś tu na forum. Odpalam macha, puszczam program w układzie diody migają - wygląda na to, że jest OK. Sterowniki sprawdzałem tak jak pisał markcomp77, rezystorem 1k - silnik wykonuje kroki.
Ale po spięciu wszystkiego razem, nic nie działa. Więc mając podłączyłem wszystko tak jak ma być - ten układzik na ULN podłączyłem bezpośrednio do DIR/CLK w sterowniku. Co się okazuje cały czas jest na tych 2 wyjściach stan wysoki (diody świecą
)
I tu jest ciekawy problem, bo "przekłamanie" jest gdzieś na płycie głównej - ale tam nic niema jedynie sygnał przechodzi przez drabinkę rezystorową.
I była uszkodzina, z braku takich drabinek w sklepie wstawiłem zwykłe rezystory i jest OK.
Silniki kręcą jak trzeba, dzieki za pomoc

Ale po spięciu wszystkiego razem, nic nie działa. Więc mając podłączyłem wszystko tak jak ma być - ten układzik na ULN podłączyłem bezpośrednio do DIR/CLK w sterowniku. Co się okazuje cały czas jest na tych 2 wyjściach stan wysoki (diody świecą

I tu jest ciekawy problem, bo "przekłamanie" jest gdzieś na płycie głównej - ale tam nic niema jedynie sygnał przechodzi przez drabinkę rezystorową.
I była uszkodzina, z braku takich drabinek w sklepie wstawiłem zwykłe rezystory i jest OK.
Silniki kręcą jak trzeba, dzieki za pomoc