Już tłumaczę:
oski będą zastosowane w manipulatorze który robię jak pracę dyplomową, tutaj można obejrzeć mój projekt https://www.cnc.info.pl/topics37/ramie- ... t12669.htm
koła zębate będą zamocowane za pomocą śrub a nie na wcisk, będę stosował aluminiowe koła zębate ze strony sponsora forum, (http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pas_t.htm)
i tu jeszcze jedno pytanie, małe koła zębate nie mają wywierconego otwory na oś, czy będę mógł zastosować tokarkę w charakterze wiertarki, czy do tokarki którą będę miał (pisałem wcześniej model) będę mógł zamocować wiertło i wiercić otwory?
a z tą długością osiek to przesadziłem najdłuższa będzie miała długość 90mm a średnica będzie się różnicować w granicach 5-6mm, na większe średnicę ponakładam tulejki tak jak pisał kolega wcześniej
Podstawy teoretyczne - Toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
witam.
narysuj - tak będzie najprościej .
to tak jak bym chciał Ci opowiedzieć jak wygląda wawel
.
jak będziesz miał tokarkę to otwory lepiej wytoczyć - a nie wiercić .
oczywiście - najpierw wiertło a potem toczenie .
od wiertła nie wyjdzie dokładnie .
najpierw porób otwory a potem tulejki - łatwiej toczyć po wierzchu niż w otworze .
pozdrawiam .
narysuj - tak będzie najprościej .
to tak jak bym chciał Ci opowiedzieć jak wygląda wawel

jak będziesz miał tokarkę to otwory lepiej wytoczyć - a nie wiercić .
oczywiście - najpierw wiertło a potem toczenie .
od wiertła nie wyjdzie dokładnie .
najpierw porób otwory a potem tulejki - łatwiej toczyć po wierzchu niż w otworze .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam.
no to i wiadomo co i jak ( przykładowo ) .
jak trafisz pręt o dokładnej średnicy 5mm to sprawa jest prosta .
robisz rowki pod pierścienie , toczysz tulejkę o ściance 0.5mm , wklejasz ją na wałek i po sprawie .
albo toczysz - może być trudniej - ale da się spokojnie z jednego zamocowania .
albo toczysz na kłach - jest pełno rozwiązań tego " zadania inżynierskiego " .
podpierasz po stronie gdzie więcej jest fi5mm toczysz całość i odcinasz przy uchwycie .
jak będziesz miał nie przykładowy tylko docelowy projekt wałka to zastanowimy się dokładnie jak to zrobić .
pisz - na pewno ktoś pomoże .
pozdrawiam .
no to i wiadomo co i jak ( przykładowo ) .
jak trafisz pręt o dokładnej średnicy 5mm to sprawa jest prosta .
robisz rowki pod pierścienie , toczysz tulejkę o ściance 0.5mm , wklejasz ją na wałek i po sprawie .
albo toczysz - może być trudniej - ale da się spokojnie z jednego zamocowania .
albo toczysz na kłach - jest pełno rozwiązań tego " zadania inżynierskiego " .
podpierasz po stronie gdzie więcej jest fi5mm toczysz całość i odcinasz przy uchwycie .
jak będziesz miał nie przykładowy tylko docelowy projekt wałka to zastanowimy się dokładnie jak to zrobić .
pisz - na pewno ktoś pomoże .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
spokojnie jeżeli chodzi o dokładne wymiary, tam nie musi być dokładnie tyle co napisałem, długośc nie ma aż takie znaczenia bo ta grubsza część ośki może być troszkę dłuższa to jest poprostu dokładny wymiar koła zębatego dlatego to tak na szybko narysowałem, nie mam zamiaru robić tabrdzo dokładnych części z dokładnością do setnych części milimetra, tak projektowałem moje urządzenie by jak najłatwiej można było dorobić części bo mogłem zrobić to dużo bardziej profesjonalnie ale wiedziałem że będzie problem z wykonaniem wszystkich części,MarekM1 pisze:Wątpliwości mam tylko co do zestawienia 2 rzeczy: PROMA 250 i wymiar typu 62.39
Tą Prome miałem i stąd wątpliwości.
a możesz coś napisać o tej promie w tym wątku który założyłem: https://www.cnc.info.pl/topics56/opinie ... t13976.htm