Modele , zlozenia, rysunki - pomoge chetnie :-)

chuliganus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: chuliganus » 08 maja 2009, 18:08

Niestety nie posiadam nowszej wersji Solida jak 2007 :???:
I nie mogę przez to otworzyć załączników które podesłałeś kolego bildder.

Powiem tak - narzucać wartość wymiarów mogę - niezależnie od tego czy są one dodatnie czy ujemne - zastosowałem do tego funkcję JEŻELI z excela, niezależnie od wartości excel przelicza poprzez zastosowanie tej funkcji i uwidacznia w tabeli zależnie od wartość plusy bądź minusy.
Jednak jest problem z ich odczytywaniem - mam na myśli kąty ujemne - bo z dodatnimi problemu nie ma.

Dziś kombinując i próbując to zrobić napotkałem na inny problem. Mianowicie wartość kąta jaką Solid odczytuje to 180 stopni i koniec - później mierzy kąt od drugiej strony. Chcę obrócić wałki jeden względem drugiego. Kąt jakim ograniczyłem te elementy zawarłem między płaszczyznami.
Nie znalazłem opcji wyświetlania kąta - przynajmniej nie widzę ani nie wiem gdzie jej szukać
Obrazek
Co do rysunku - przedstawia on wartości kątowe jakie udaje mi się uchwycić - po prawej stronie - od 0 przez 150 i do 179 jest wszystko okej - w tabeli pokazuje wymiary - poprawnie, tak jak tego oczekuję. Jednak po przekroczeniu 180 stopni Program pokazuje w tabeli wartoś kata z lewej strony (zaznaczyłem na czerwono) - a ja chciałbym kontynuację, czyli dopełnienie kąta np do 220 stoni - jest to możliwe? Jaką funkcję (zmianę) nalezy użyć (wprowadzić)?

A moze rozwiązaniem byłaby funkcja zmierz?
Próbowałem tego i tam mogę uzyskać wartości dodatnie położenia punktu - jednak czy jest możliwość wykorzystać tą funkcję w tabeli konfiguracji?

Tagi:

tester99
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: tester99 » 09 maja 2009, 12:07

Witam,

Mam następujący problem (smiem twierdzić ze dość prosty ) ale nie umiem znaleźć sensownego rozwiazania.

Mam zbudowany układ łożyskowania wału wraz z wałem, pokrywami itp.

Przy robieniu rysunku złożeniowego potrzbuję wykonac przekrój wzdłuz osi wałka.
Przy okazji "tnę" również śruby.
Problem jak wskazać elementy które ma przeciąć a które pozostawić w postaci widoku elementu. Jak wiadomo "WAŁKÓW SIĘ NIE TNIE" - cytat z wykładowcy.
Jak wybieram opcję "nie tnij łączników. Fakt nie tnie wałka i śrub ale również nie tnie kół zębatych i łożysk ...
Jak te opcję odznaczę to tnie jak leci ...

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: bildder » 10 maja 2009, 07:51

W tym samym miejscu, inna zakladka - zakres przekroju!
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

chuliganus

Post napisał: chuliganus » 10 maja 2009, 21:07

Podpowie mi ktoś czy jest możliwośc odczytywania tych kątów do zakresu 360 stopni jak narysowałem w moim poprzednim poście? Czy ten program zawsze bedzie odczytywał do 180 a po przekroczeniu tej wartości będzie liczył od drugiej strony i znów do 180...?

Prosze o jakieś rady. z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: bildder » 11 maja 2009, 07:50

Stwierdzasz, kombinujesz i dalej pytasz! Skoro SolidWorks nie odczyta z excela wartosci ujemnej to po co jakas funcja 'if"?
Nie wazne co i w jakis sposob osiagniesz, wazne jakie parametry w jakiej kolumnie moga sie znalezc aby podczas zapisu (jezeli otwarta w odz. oknie) lub podczas zamykania SW mogl je prawidlowo odczytac. Tak samo jak SW nie rozroznia wersji jezykowych, i w angleskiej wstawia $state zamias $status, notes zamisat notatek, itd itp.

Zrob sobie w 2007 limit odleglosci lub kata i dodaj takie parametry do sterowania z tabeli.

A co do katow i wartosci 180, tak rzeczywiscie jest...chyba odcinek opisany matematycznie musi miec poczatek i koniec, i wlasnie od tego czy rysujesz od punktu 0,0 w prawo czy lewo zaleza ID danego odcinka...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

chuliganus

Post napisał: chuliganus » 12 maja 2009, 00:00

Odpowiem na pytanie - po co mi funkcja "if":

Stosuję ją w celu możliwości tylko i wyłącznie wpisania w tabelę "-" tak zeby było widać tą wartość ujemną (np. -30 stopni)- a po kliknięciu w obszar graficzny w rzeczywistości elementy obracają się względem siebie o 330 na plus, gdyż ustawiłem to tak ze z tabeli nie ejst odczytywana wartość z wiersza 3 jak to ma Solid w domyśle tylko wartośc odczytuje z wiersza gdzie jest własnie ta funkcja a w niej zawarty warunek: Jeżeli B3<0 to 360+B3 a jeżeli B3>=0 to wynik obrotu pozostaje bez zmian.

Mam nadzieje ze w miarę jasno to opisałem - troszkę oszukałem - ale inaczej tego chyba nie da się obejść.
bildder pisze:Zrob sobie w 2007 limit odleglosci lub kata i dodaj takie parametry do sterowania z tabeli.
Mam to wszystko zrobione właśnie na zasadzie limitów kątowch i zakresy obrotów (min -150 max +150) jednak obracając niezależnie czy to w prawo czy to w lewo wartości są odczytywane na plus.
Mówię w tym przypadku o obracaniu elementem a następnie po odświeżeniu patrzę na tabelę i wtedy odczytuję kąty - jak wspomniałem zawszę widzę wartości dodatnie niestety.

Powiem szczerze ze do końca nie wiem o co chodzi z tym "dodaniem tych parametrów do sterowania z tabeli" :oops:

O co tu chodzi i jak to zrobić? :???:

[ Dodano: 2009-11-04, 07:04 ]
Nieco odświeżę temat.
kontaktowałem i konsultowałem się z działem wsparcia technicznego SolidWorks.
Stwierdzili ze na obecną chwilę odczytanie ujemnych wartości kątów jak i wartości kątów powyżej 180 stopni jest niemożliwe. Ładnie mi podziękowali że znalazłem ograniczenia o których jako tako nie wiedzieli i... będą nad tym pracować w kolejnych wersjach programu.

Dziękuję wszystkim którzy zainteresowali się moim projektem. Skończę go gdy będzie to możliwe.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”