I nie mogę przez to otworzyć załączników które podesłałeś kolego bildder.
Powiem tak - narzucać wartość wymiarów mogę - niezależnie od tego czy są one dodatnie czy ujemne - zastosowałem do tego funkcję JEŻELI z excela, niezależnie od wartości excel przelicza poprzez zastosowanie tej funkcji i uwidacznia w tabeli zależnie od wartość plusy bądź minusy.
Jednak jest problem z ich odczytywaniem - mam na myśli kąty ujemne - bo z dodatnimi problemu nie ma.
Dziś kombinując i próbując to zrobić napotkałem na inny problem. Mianowicie wartość kąta jaką Solid odczytuje to 180 stopni i koniec - później mierzy kąt od drugiej strony. Chcę obrócić wałki jeden względem drugiego. Kąt jakim ograniczyłem te elementy zawarłem między płaszczyznami.
Nie znalazłem opcji wyświetlania kąta - przynajmniej nie widzę ani nie wiem gdzie jej szukać

Co do rysunku - przedstawia on wartości kątowe jakie udaje mi się uchwycić - po prawej stronie - od 0 przez 150 i do 179 jest wszystko okej - w tabeli pokazuje wymiary - poprawnie, tak jak tego oczekuję. Jednak po przekroczeniu 180 stopni Program pokazuje w tabeli wartoś kata z lewej strony (zaznaczyłem na czerwono) - a ja chciałbym kontynuację, czyli dopełnienie kąta np do 220 stoni - jest to możliwe? Jaką funkcję (zmianę) nalezy użyć (wprowadzić)?
A moze rozwiązaniem byłaby funkcja zmierz?
Próbowałem tego i tam mogę uzyskać wartości dodatnie położenia punktu - jednak czy jest możliwość wykorzystać tą funkcję w tabeli konfiguracji?