Witam kolegów.
Poszukuje Norm do wałków łożysk śrub.
Z tego co wygoglowałem to można zakupić jedynie aktualne Polskie Normy , a funduszy brak.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
NORM
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Może tak:
a do czego kolega potrzebuje? Produkcja, informacja, rysunek techniczny na studia itp?
I jakich konkretnie norm?
Te "normy" co ja widziałem były w formie papierowej, z hologramem, i informacją, że kopiowanie i udostępnianie innym jest łamaniem prawa.
A może takich kolega nie potrzebuje?
W wielu pozycjach np. książki techniczne są informacje z takich norm pościągane i są informacje z jakich konkretnie norm. Brakuje tylko informacji typu:
-odnośniki do innych norm "związanych"
-jaką normę dana zastępuje,
- kto opracował
itp.
Jeśli ktoś nie jest producentem np. śrub to na ogół takiej normy nie potrzebuje z tymi szczegółami. Jeśli jest producentem to wydatek 30 zł chyba nie jest zbytnim obciążeniem.
Może kolega uściślić pytanie?
a do czego kolega potrzebuje? Produkcja, informacja, rysunek techniczny na studia itp?
I jakich konkretnie norm?
Te "normy" co ja widziałem były w formie papierowej, z hologramem, i informacją, że kopiowanie i udostępnianie innym jest łamaniem prawa.
A może takich kolega nie potrzebuje?
W wielu pozycjach np. książki techniczne są informacje z takich norm pościągane i są informacje z jakich konkretnie norm. Brakuje tylko informacji typu:
-odnośniki do innych norm "związanych"
-jaką normę dana zastępuje,
- kto opracował
itp.
Jeśli ktoś nie jest producentem np. śrub to na ogół takiej normy nie potrzebuje z tymi szczegółami. Jeśli jest producentem to wydatek 30 zł chyba nie jest zbytnim obciążeniem.
Może kolega uściślić pytanie?
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Na początek dziękuje za szybką odpowiedź.
Normy te mi są potrzebne do projektu w pracy dyplomowej.Robię frezarko-grawerke i przyszedł czas żeby z modelu wygenerować złożeniówkę . Co do elementów do których potrzebowałbym norm to : wałek fi 10 i fi 20 śrubę Tr 10x3 (tak przy okazji pytanie z innej beczki mam taką śrubę o długości gwintu 400mm a po obustronach dochodzi do tego wałek o długości 50 dając w sumie całą śrubę o długości 500mm jak oznaczyć taka śrube w tabelce),łożysko toczne otwarte oraz zamknięte,
Normy te mi są potrzebne do projektu w pracy dyplomowej.Robię frezarko-grawerke i przyszedł czas żeby z modelu wygenerować złożeniówkę . Co do elementów do których potrzebowałbym norm to : wałek fi 10 i fi 20 śrubę Tr 10x3 (tak przy okazji pytanie z innej beczki mam taką śrubę o długości gwintu 400mm a po obustronach dochodzi do tego wałek o długości 50 dając w sumie całą śrubę o długości 500mm jak oznaczyć taka śrube w tabelce),łożysko toczne otwarte oraz zamknięte,
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jak to jest że instytucja budżetowa czyli utrzymywana z podatków każe za efekty swojej działalności wnosić opłaty.upadły_mnich pisze:Może tak:...
Te "normy" co ja widziałem były w formie papierowej, z hologramem, i informacją, że kopiowanie i udostępnianie innym jest łamaniem prawa...
Tak na prawdę to przecież mają z góry zapłacone za wszystko co zrobili, lub powinni zrobić.
Tym bardziej dziwne że normy są po to aby były stosowane czyli wiedza o nich powinna być z urzędu rozpowszechniana więc tym samym dostęp powinien być ułatwiany.
Zupełnie jak poczta - usługę za dostarczanie sprzedaje filatelistom z całkowitą pewnością że jej nie wykona - ale tu jest domniemane porozumienie stron czego nie ma w relacji przymusu normowego.
Właściwie to jest oszustwo... zresztą z mocy ustawy nie pierwsze.
Czy biblioteki udostępniają swoje zbiory naruszając prawo?
Popieprzone.
Spróbujcie dostać się do jakichkowiek wyników prac instytucji budżetowej - wara ci człowieczku - my to PAŃSTWO.
A u państwa trzeba służyć.