Przekaźniki na płycie głównej SSK-MB1

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: krzysiekgrab » 27 kwie 2009, 08:13

Klawisz F5 domyślnie ma ustawione, aby uruchamiać prawe obroty wrzeciona(patrząc od strony silnika obrty zgodnie z kierunkiem z zegarka (CW)). W zakładce ustawienia wrzeciona (porty i piny) przypisujemy, który przekaźnik odpowiada za lewe, który za prawe obroty. Można również ustawić, aby przyciskiem F5 uruchomić oba przekaźniki.

Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl

Tagi:

Autor tematu
creativ_pl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Post napisał: creativ_pl » 27 kwie 2009, 12:49

w sumie w swoim projekcie zamierzałem zrobić to tak iż jeden przekaźnik odpowiada za włączenie wrzeciona ( nie brałem pod uwagę lewe obroty ) natomiast drugi za odkurzacz (po prostu umieszczę rurę nad wrzecionem podłącze to do odkurzacza i w chwili załączenia będzie pracowało wrzeciono oraz odkurzacz)

krzysiekgrab
Posty w temacie: 2

Post napisał: krzysiekgrab » 27 kwie 2009, 14:28

Można i tak:). teraz to tylko kwestia odpowiednio włączać przekaźniki:). wpisując m3 włączamy jeden przekaźnik, ale wpisując m4 włączamy drugi, ale niestety wyłączamy ten pierwszy. kiedyś pisałem jak ustawić, aby włączać i wyłączać oba przekaźniki jednocześnie.
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”