Więc uściślę , nie chcę ingerować w G-cod ponieważ chcę aby pliki ,które już napisałem stosuje już na trzech maszynach szyjących,które zmodernizowałem były uniwersalne.
W poprzednich (pod dos-em) "wrzeciono" czyli moją głowicę szyjącą steruję komendami M3 M5 ,ponieważ wpiełem się w istniejący napęd (3-fazowy) i skutecznie go zasterowałem.
Generalnie klient zadowolony, pieniądze wypłacone ,maszyny pracują już prawie dwa lata i wszystko git! ale nie dla mnie!!
Problem w poprzednich maszynach jest taki,że jeśli zastosuję mniejszą akceleracje (a nieraz muszę ze względu na układ mechaniczny ,który już istniał) to program jak wiemy zwalnia i przyśpiesza za każdą linią G-codu,głowica tego nie widzi i zmienia się długość ściegu wykonanego.
Teraz zastosowałem Mach3 z kontrolerem USB ,no i pojawiły się nowe możliwości, i większe prędkości.
Świeżo oddana maszynka spisuje się wyśmienicie pod Machem ale tam mam wprowadzoną stałą prędkość posuwu głowica zasterowana M3 M5 i ścieg wykonany w każdym miejscu (łuk czy linia) idealny.
Jednak ta maszyna posiada głowicę szyjącą która ma prędkość 1000obr/min więc max posuw dla sciegu 8mm to 8000mm/min i to spokojnie krokóweczkami ze stałą prędkością posuwu osiągam.
Teraz buduje nową maszynę i tu chcę osiągnąć ok.15000mm/min na serwach a głowica szyjąca mojej konstrukcji będzie się obracać do 2000obr/min.też zasilona serwem.
Wiem,że nie mogę zastosować stałej predk. posuwu bo przy ostrym nawrocie całe to tałatajstwo ze swoją niemałą masą się poskada

Muszę zastosować niższą akcelerację i dokładny stop a wtedy prędkość posuwu jak wiemy się zmienia.
Tak więc jak napisałem predkośc głowicy musi się zmieniać tak samo jak posuw aby uzyskać "równy" ścieg.
Aby nie mieszać w G-codzie wymyśliłem to tak aby M3 załączało Step z osi A na napęd głowicy tylko jaka formuła dla tej osi?
Zakładając f(A)=X+Y gdy maszyna porusza się osobno w osi X lub Y jest git bo A porusza się z tą samą prędkością i akceleracją, lecz gdy poruszający się razem XY(krzywa, łuk) to już lipa!!
Pewnie jest jakaś formuła, która by to ogarneła!!!!
Mach posiada wiele sposobów sterowania głowicą ale niestety w tym zastosowaniu żaden mi nie pomoże.
A gdy zacznę pisać do każdej maszyny innego rodzaju pliki to przy piątej już tego nie ogarnę
[ Dodano: 2009-04-25, 22:31 ]
Zaraz zaraz przecież f(A)=X+Y powinno działać .
Gdy przyrasta tylko X przyrasta A a na przekątnej dodaje przyrosty X i Y i daje na A Puls o dobrej wartości.
Tylko co na łukach ? Muszę to jutro podpiąć i sprawdzić.
G-kody w czwartej połówce czyli f(A)=(-X)+Y ,czy dobrze kombinuje??