Ploter laserowy i cała masa dylematów
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Jeśli masz w sterowniku maszyny gotowe wyjście zrobione na przekaźniku, możesz bezpośrednio przez styki przekaźnika podłączyć zasilanie lasera. Jeśli masz po prostu goły pin z LPT to musisz zastosować przynajmniej jeden tranzystor, za pomocą którego będzie włączane zasilanie lasera. Oprócz tranzystora można dać jeszcze transoptor, będzie separacja galwaniczna czyli większe bezpieczeństwo (chyba że w sterowniku nie ma zrobionej separacji, wtedy na jeden pin nie ma chyba sensu jej robić skoro na pozostałych nie ma
). To wszystko dotyczy sterowania za pomocą odłączania zasilania. Jeśli chciałbyś wykorzystać do zasilania diody laserowej układ posiadający już wejście modulujące, to wtedy sprawa zależy od tego jak to wejście jest zrobione. W układzie z mojej strony o którym wspomniałeś (chyba chodzi o ostatni tutaj - LINK) to wejście jest zrobione na transoptorze z rezystorem 1k przy LEDzie. W takim układzie możesz całkowicie bezpiecznie podłączyć to bezpośrednio do LPT i o nic się nie martwić.

-
- Kontakt:
I właśnie to najbardziej chciałem usłyszeć (zobaczyć:)c4r0 pisze:Jeśli chciałbyś wykorzystać do zasilania diody laserowej układ posiadający już wejście modulujące, to wtedy sprawa zależy od tego jak to wejście jest zrobione. W układzie z mojej strony o którym wspomniałeś (chyba chodzi o ostatni tutaj - LINK) to wejście jest zrobione na transoptorze z rezystorem 1k przy LEDzie. W takim układzie możesz całkowicie bezpiecznie podłączyć to bezpośrednio do LPT i o nic się nie martwić.
No nic - najwazniejsze informacje zebrałem - teraz trzeba się tym zająć od strony praktycznej. Bardzo dziękuję za pomoc. Dziękuję zarówno słownie, jak i za pomocą przycisku "pomógł"

-
- Kontakt:
A w sumie miałem jeszcze zapytać o jedną ważną rzecz, tylko całkiem mi wyleciało z głowy
Gdzieś wyczytałem (chyba nawet na tym forum - ale teraz nie mogę tego znaleźć), że promień lasera ma największą moc (najmocniej wypala) tylko w wąskim zakresie odległości od soczewki. Jest to prawdą, czy raczej nie ma różnicy jak daleko od obiektu (20mm czy 50mm) będzie umieszczony laser?

-
- Kontakt:
Ale mógłbyś tak orientacyjnie powiedzieć jakiego rzędu były to odległości? 2mm, 20mm, 50mm, ...?denwer pisze:Najbardziej wypala w największym skupieniu. Moim zdaniem nie ważna jest kwestia odległości soczewki od lasera (przecież soczewki mają różne ogniskowe), tylko kwestia dobrego zogniskowania na przedmiocie wypalanym. Ja osobiście próbowałem różne soczewki i najważniejsze było skupienie
I jeżeli była to odległość rzędu 20mm (załóżmy), to jak duży margines błędu mogłeś zrobić, żeby nie odczuć spadku mocy wypalania?
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Ja wykorzystałem soczewkę z lasera 1mW (taki lepszy od bazarowego). Ma soczewkę osadzoną w miedzianym cylindrze i miejsce na diodę takiej samej wielkości jak dioda w DVDR. Ogniskową można regulować wkręcając lub wykręcając soczewkę (dalej lub bliżej diody laserowej). U mnie wyszło gdzieś około 4cm odległości lasera od powierzchni obrabianej. wysokość ustawiam "na oko". Spadek mocy da się zauważyć już przy 5mm odchyleniu od prawidłowej wysokości. Jak byś chciał wykorzystać soczewkę od CD - DVD to to by było około 1cm od powierzchni i tak jak powiedział kolega - szybko by się zakopciła.
-
- Kontakt:
Dziękuję bardzo Kolego - sporo mi ta informacja ułatwiła. Mógłbyś mi jeszcze tylko zdradzić, gdzie kupić taki nieco lepszy wskaźnik laserowy? Podejrzewam, że te na Allegro nie odbiegają jakością wykonania od tych bazarowych...denwer pisze:Ja wykorzystałem soczewkę z lasera 1mW (taki lepszy od bazarowego). Ma soczewkę osadzoną w miedzianym cylindrze i miejsce na diodę takiej samej wielkości jak dioda w DVDR. Ogniskową można regulować wkręcając lub wykręcając soczewkę (dalej lub bliżej diody laserowej). U mnie wyszło gdzieś około 4cm odległości lasera od powierzchni obrabianej. wysokość ustawiam "na oko". Spadek mocy da się zauważyć już przy 5mm odchyleniu od prawidłowej wysokości. Jak byś chciał wykorzystać soczewkę od CD - DVD to to by było około 1cm od powierzchni i tak jak powiedział kolega - szybko by się zakopciła.
I mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich. Czytałem sporo opinii, że nie zaleca się zasilać układów elektronicznych (mam tu teraz na myśli płytę główną SSK-MB1) zasilaczami impulsowymi. Tymczasowo mam zrobiony zasilacz 12V na którym testuję elektronikę plotera, ale docelowo chciałem zasilić elektronikę z zasilacza komputerowego. Naprawdę są jakieś przeciwwskazania, czy to po prostu takie bicie piany?
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Ja swój kiedyś (kilka ładnych lat temu) kupiłem w jakimś sklepie u siebie w mieście. Wtedy jeszcze stawiano na jakość a nie na masówkę. Z tego co przeglądałem to forum, to gdzieś było info i link do laserów 5mW właśnie odnośnie soczewki. Taki laserek kosztował około 25zł. Niestety linku nie mam, ale to był sam moduł laserowy z optyką (nie breloczek).