Mam pytanie odnośnie kasowania luzów w Mach'u. Mianowicie frezuję okrąg bez opcji kasowania luzów i po wyfrezowaniu mierze błędy w osi X i Y oraz pod kątem 45st. Powiedzmy wyszło 0,2mm po przekątnej i 0,4 w osi X. Wpisuję w kasowanie luzów 0,2 czy 0,4? Próbowałem z obiema wartościami i ciągle mam ten sam błąd w osi X. Wyłączam Macha, ponownie uruchamiam i po wyfrezowaniu kolejnego okregu jest podobnie. Zastanawia mnie natomiast to że gdy mach zaczyna nawracać osią w której ustawiam kasowanie luzu to następuje uskok o wartość wpisaną jako luz - czy to normalne? Czy może jednak da się to jakoś ustawić żeby nie było tego efektu bo wydaje mi się że korekcja luzu powinna być na bierząco a nie tylko w momencie gdy program zmienia kierunek obrotu osią (a przynajmniej ten skok nie powinien być chyba aż tak zauważalny)?
Z góry dziękuję za informację. Na forum jakoś nie znalazłem informacji jedynie taką że ktoś jakoś ustawił program i ma zamiast jaj (pewne z okazji wielkanocy mi frezarka robi jaja