jaka dokładność??
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
jaka dokładność??
witam w sobote cały dzień męczyłem się z zrobieniem ramki 45,5 na 51 na profilach 35mm
tyle co sie na ustawiałem i na ciełem ,i tak po pospawaniu (4 litery) wymiar jaki wyszedł to 51,2 na 46,2 a co gorsze 46,2 jest z jednej strony a z drugiej 45,8 przekątne różnia sie milimetrem, dodam że konce profili ciąłem pod kątem 45° żeby było ładnie
pytania jak sobie poradzić żeby nastepnym razem wyszło idealnie to znaczy do milimetra?
a drugie to czy mam to tak zostawić czy ciąć spawy i ustawiać, ramka ma być do podstawy frezarki ktorą chce zbudować?
jak u was koledzy wychodzi z dokładnościami w takich sprawach czy ktoś zrobił frezarkę i szła jakoś praca na niej czy nie?
pozdrawiam
borek
tyle co sie na ustawiałem i na ciełem ,i tak po pospawaniu (4 litery) wymiar jaki wyszedł to 51,2 na 46,2 a co gorsze 46,2 jest z jednej strony a z drugiej 45,8 przekątne różnia sie milimetrem, dodam że konce profili ciąłem pod kątem 45° żeby było ładnie
pytania jak sobie poradzić żeby nastepnym razem wyszło idealnie to znaczy do milimetra?
a drugie to czy mam to tak zostawić czy ciąć spawy i ustawiać, ramka ma być do podstawy frezarki ktorą chce zbudować?
jak u was koledzy wychodzi z dokładnościami w takich sprawach czy ktoś zrobił frezarkę i szła jakoś praca na niej czy nie?
pozdrawiam
borek
Ostatnio zmieniony 29 mar 2009, 22:31 przez borek86, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Zależy gdzie będą mocowania prowadnic ale moim zdaniem (nie wiem czy mam rację więc może mnie ktoś poprawi) to we frezarce bazą jest stół na którym stawia się detal i do niego należy ustawiać wszystkie prostopadłości poszczególnych osi. Rama wydaje mi się mniej istotna aby idealnie grały wszystkie wymiary (ew można ją pewnie przefrezować). Oczywiście jeżeli stół bazuje na konstrukcji ramy (ruchoma brama) to raczej wtedy wszelkie nierówności wymiarów ramy mają znaczenie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Przekatną ramki możesz naciągnąć ponownym spawaniem - wewnętrzny spaw w rozwartym kącie można ponownie przetopić - skutkiem będzie dążenie ramki do zamkniecia tego kąta i można ramkę spawarką do wymiaru doprowadzić.
Tylko bez przesady z przetopem żeby w drugą stronę nie poszło.
Tak samo można usunąć zwichrowanie ramy. Po prostu - tam gdzie położony jest spaw tam nastąpi skurcz materiału a proces ten daje sie kontrolować. I widać to szczególnie na elementach już pospawanych na których kładzie się nastepne przetopy.
Tak samo można usunąć zwichrowanie ramy. Po prostu - tam gdzie położony jest spaw tam nastąpi skurcz materiału a proces ten daje sie kontrolować. I widać to szczególnie na elementach już pospawanych na których kładzie się nastepne przetopy.
Pasjonat
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nic z tego.kwarc pisze:najlepiej elementy spawane przykrecic mocno do jakiejs plyty stalowej lub kamienne
Na zmianę geometrii tytułowej ramki po spawaniu mają wpływ: grubość ścianki profilu, szerokość boku, fazowanie (lub jego brak) powierzchni styku, średnica elektrody, prąd spawania, typ spawarki (TIG, MIG...).
Takich informacji w postaci doświadczenia amator spawacz nie posiada i przez najbliższe kilka lat nie posiądzie.
Spawanie punktowe najwyżej zmniejszy wielkość skurczu ale go nie wyeliminuje.
W związku z powyższym konstrukcje spawane wyżarza się a powierzchnie przylegające obrabia.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
ma555rek pisze:Przekatną ramki możesz naciągnąć ponownym spawaniem - wewnętrzny spaw w rozwartym kącie można ponownie przetopić - skutkiem będzie dążenie ramki do zamkniecia tego kąta i można ramkę spawarką do wymiaru doprowadzić.
Według mnie kolega "ma555rek" ma najwięcej racji, podczas samego już spawania można dokładnie kontrolować geometrie i to ma największy wpływ na efekt końcowy, można wszystko dokładnie pospawać bez naprawdę drastycznych środków "ala twarde mocowanie" Ale swoją drogą wyżarzenie całej konstrukcji to już perfekcja, ale jak ucieknie kilka milimetrów to i To wyżarzenie nie pomoże.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Dobrze, tylko co się stanie po oszlifowaniu takich spawów? W pachwinie można zostawić ale na płaskiej powierzchni nie bardzo.lukadyop pisze:Według mnie kolega "ma555rek" ma najwięcej racji, podczas samego już spawania można dokładnie kontrolować geometrie i to ma największy wpływ na efekt końcowy
Mogę spytać - Kolega to dużo spawał?